Od svog lansiranja na svetsko tržište 2008. godine Audi Q5 prve generacije prodat je u više od 1,5 miliona jedinica. Audi sada predstavlja novu, drugu generaciju svog SUV-a u želji da nastavi veliki uspeh prethodnika. Audi Q5 za 2017. godinu je potpuno novi automobil i nudi sve što mu je potrebno za uspešnu borbu sa konkurencijom kakav je Mercedes-Benz GLC ili BMW X3 ili Ford Edge. Imali smo priliku da učestvujemo u test vožnji novog Audija Q5 na putevima po južnom Banatu, u okolini Pančeva i po Deliblatskoj peščari gde je Audijev pogon na sve točkove, čuveni quattro dolazio do punog izražaja po snegom i ledom pokrivenim banatskim dinama.

Audi ništa ne prepušta slučaju. Komfor, stil i dinamika, Audi Q5 je ubedljiv od samog početka. Snažne performanse, snažna vožnja, poslednja generacija tehnologije. Svaki detalj modela Audi Q5 okarakterisan je Q-dizajnom koji predstavlja dinamiku i suverenitet. Karakterističan izgled poklopca motora i blago opadajuće linije krova, spoljni retrovizori na ramenima i ravna konturna linija prozora.

Audi Q5 je opremljen sa Audi Matrix LED-prednjim svetlima uočljivim iz daleka. Neodoljiva, LED-dnevna svetla, dinamični pokazivači pravca. Nezamenljiva, kamera koja prati stanje ispred i odstraga u granicama mogućnosti sistema. U sekundi, prednja svetla se prilagođavaju uslovima i obezbeđuju optimalnu vidljivost.

Opcioni Audi virtuelni kokpit čini napredak vidljivim. Potpuno digitalni instrumentalni klaster sa ekranom visoke rezolucije i veličinom od 12.3 inča pruža puno različitih informacija vezanih za parametre vožnje. Od brzine i navigacije do komunikacije – birate između velikog broja različitih prezentacionih mogućnosti. Veliki, tanki 8.3 inčni kolor ekran opcionog MMI Navigation plus sitema zadivljuje svojim čistim dizajnom i jednostavnim konceptom upravljanja.

Pogon na svim točkovima quattro čini Q5 spremnim za sve terene i izazove. Kombinuje efikasnost i bezbednost kod modela sa četiri cilndra zahvaljujući novoj ultra-tehnologiji. Opciono dostupno adaptivno oslanjanje prilagođava se svakom terenu i stilu vožnje. Ove sposobnosti novog Audija Q5 naročito su došle do izražaja prilikom vožnje na snegom i ledom prekrivenim stazama u Deliblatskoj peščari gde se odvijao najzanimljiviji deo ove test-vožnje.

Unutrašnjost novog modela Audi Q5 orijentisana je ka vozaču, a zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku ostavlja puno prostora za individualizaciju. Na raspolaganju su kvalitetni materijali poput Nappa kože kao i izražajne boje osvetljenja. Na rasolaganju je veliki broj jedinstvenih detalja. Opcioni Ambient Light paket moguće je prilagoditi izborom od 30 individualnih boja. Dekorativne lajsne na kontrolnom panelu su takođe osvetljene.

Pogonski agregati –TFSI i TDI u modelu Audi Q5.

Pored primetnog korisnog dejstva, kombinacijom TFSI koncepta i punjenja ostvaruje se uverljiva dinamika i poboljšana vučna sila. To se može osetiti pri ubrzanju motora 2.0 TFSI snage 165 kW (225 KS). U kombinaciji sa 8-stepenim tiptronic menjačem on od 0 do 100 km/h stiže za 7,1 sekundu.

Novinarima na test-vožnji bili su na raspolaganju vozila Audi Q5 Sport sa TDI motorima koje karakteriše visok obrtni moment u celom opsegu broja obrtaja – uz nepromenjeno razvijanje snage, sa smanjenom emisijom štetnih gasova i uobičajeno štedljivi po pitanju potrošnje goriva. Takav je na primer motor 2.0 TDI quattro: 140 kW (190 KS), sa maksimalnom brzinom od 210 km/h i ubrzanjem od 8,4 sekundi od 0 do 100 km/h.

Quattro pogon – permanentan i varijabilan.

Permanentan quattro pogon na svim točkovima garantuje veće uživanje u vožnji – naročito na klizavoj podlozi. Ukoliko točkovi jednog mosta vozila izgube trakciju i prete da proklizaju, pogonska sila se putem centralnog diferencijala preusmerava na drugi most, potpuno automatski i permanentno. Rezultat je bolje ubrzanje, viši stepen bočnog ležanja, poboljšana trakcija, veća sigurnost i još veće uživanje u vožnji.

Tiptronic i S tronic menjači

Stepenasti automatski tiptronic menjač u svakom trenutku omogućuje spontanu promenu stepena prenosa. On objedinjuje automatski komfor promene stepena prenosa i izvanrednu dinamiku vožnje. Svaka promena stepena prenosa obavlja se uz minimalno prekidanje vučne sile.

Sedmostepeni menjač sa dvostrukom spojnicom S tronic objedinjuje ne samo dva menjača u jednom, već i sportski duh i efikasnost. Visok stepen korisnog dejstva i brza promena stepena prenosa obezbeđuju još veće uživanje u vožnji.

Prema aktuelnom cenovniku kompanije Porsche SCG, cena za Audi Q5 benzinac 2.0 TFSI quattro S tronic od 252 KS i 190 KS kreće od 44.571 evro sa PDV-om.

Što se tiče modela koji su bili na raspolaganju novinarima tokom test-vožnje, model Audi Q5 Sport 2.0 TDI quattro Stronic 190 KS, sa metalik bojom košta 62.856 evra sa PDV-om, a vozilo sa istim motorom i S-line paketom opreme 63.631 evro sa PDV-om.