16/06/2024

Nove disk kočnice proizvode do 90 odsto manje prašine u procesu kočenja

Anđeli čuvari imaju više lica. Savršeno okrugao, veličine tanjira i debljine palca, kočioni disk je jedan od njih. Mnogo pre ABS-a, ESP-a, vazdušnih jastuka i drugih sigurnosnih sistema, ove disk kočnice čine vožnju bezbednijom, a zaustavni put značajno kraćim, čime su doprinosile sprečavanju brojnih saobraćajnih nezgoda. Danas, međutim, postoji još jedan razlog zašto su kočioni diskovi u centru pažnje javnosti: prašina koja nastaje u procesu kočenja. Veći udeo zagađenja česticama iz drumskog saobraćaja izazvan je habanjem kolovoza, pneumatika i kočnica nego sagorevanjem goriva.

Prema oceni Agencije za zaštitu životne sredine Baden-Virtemberg, kočnice i pneumatici odgovorni su za 32 odsto emisija čestica tokom vožnje, od čega približno polovinu čini prašina iz kočionih sistema. Značajno smanjenje prašine usled kočenja je od ključnog značaja u poboljšanju kvaliteta vazduha, naročito u gradovima. Upravo zato je filijala kompanije Bosch Buderus Guss razvila iDisc. U poređenju sa klasičnim kočionim diskovima, ovaj disk proizvodi do 90 odsto manje prašine tokom kočenja. „Kompanija Bosch ne pokušava da očuva vazduh čistim samo ispod haube“, izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch zadužen za Buderus Guss. „iDisc je kočioni disk 2.0. Tržišni potencijal je neverovatan.“ Planirano je da početak proizvodnje iDisc-a za evropsko tržište bude u novembru 2017. godine.

iDisc okreće tržište kočionih diskova naglavačke

Jedinstveno obeležje iDisc („i“ označava inovaciju) jeste volfram-karbidni premaz koji je trenutno dostupan samo u kompaniji Buderus Guss. Tehnologija se zasniva na konvencionalnim kočionim diskovima od livenog gvožđa. Svake godine, filijala kompanije Bosch proizvede do 20 miliona ovih diskova u svojim pogonima u Nemačkoj u Brajdenbahu i Ludvigshutu. Kako bi konvencionalni disk postao iDisc, frikcione površine se pre nanošenja završnog sloja obrađuju mehanički, toplotno i galvanski. Sve ovo je deo procesa koji su razvili istraživači kompanija Buderus Guss i Bosch tokom višegodišnjeg istraživanja.

Što se tiče cene, iDisc je oko tri puta skuplji od običnog kočionog diska od livenog gvožđa, a tri puta jeftiniji od keramičkog kočionog diska. Cena će verovatno nastaviti da pada kako se obim proizvodnje bude povećavao. „iDisc ima sve što je potrebno da zameni klasične kočione diskove od livenog gvožđa i da postane novi standard na tržištu kočionih diskova“, izjavio je Gerhard Fajfer, generalni direktor kompanije Buderus Guss. „Imajući u vidu dugotrajnu raspravu o zagađenju česticama koja se vodi u mnogim zemljama i velikim gradovima širom sveta, ništa ne stoji na putu njegovom prodoru“ – naročito zbog toga što će se kočioni diskovi na automobilima koristiti decenijama, a obim proizvodnje će nastaviti da raste. Gledajući samo automobile, potražnja za kočionim diskovima iznosila je više od 330 miliona jedinica tokom 2016. godine.

Bez žlebova, bez rđe

Još jedan argument u korist iDisc-a јеsu njegove brojne pozitivne osobine. Pored drastičnog smanjenja količine prašine usled kočenja, karbidni premaz pruža i veću bezbednost tokom upotrebe. Performanse kočenja su slične kao kod keramičkih kočnica, posebno kada je reč o pregrevanju jer je poznato da se snaga kočenja smanjuje usled čestih manevara prilikom kočenja. Kao i keramički kočioni disk, iDisc je veoma stabilan u ovom pogledu i neznatno gubi sposobnosti smanjenja brzine. Habanje je takođe znatno umanjeno.

U zavisnosti od čvrstoće karbidnog premaza, iDisc ima vek trajanja koji je dva puta duži nego kod običnih kočionih diskova. Žlebovi na frikcionim površinama? Nema šanse. Korozija isto tako ne predstavlja problem – što je velika prednost, posebno kod električnih automobila. S obzirom na to da oni vraćaju energiju kočenja u procesu poznatom kao rekuperacija, električni automobili vrše manji pritisak na kočnice i često se dešava da dođe do formiranja rđe na frikcionim površinama. Problem sa manjom kočnom silom koja se javlja na početku procesa kočenja usled korozije diskova, ne postoji kada su iDiskovi ugrađeni u vozilo.

Prljavi naplatci su stvar prošlosti

I ljubitelji naplataka obožavaće iDisc. Sjajan karbidni premaz na kočionom disku prava je poslastica za oči. Otporan na habanje i koroziju, disk ostaje netaknut i nakon višegodišnje upotrebe, što ga čini savršenim rešenjem za trend otvorenih naplataka. Što je najbolje, zahvaljujući tome što iDisc smanjuje prašinu usled kočenja za 90 odsto, nema više potrebe za redovnim čišćenjem naplataka agresivnim sredstvima za čišćenje, čime se direktno utiče na zaštitu životne sredine.