24/05/2024

Nova Opel Insignia Country Tourer debituje u Frankfurtu

Nova Opel Insignia Country Tourer imaće premijeru na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu (IAA, 12-24. septembar) i ubrzo potom će se naći u ponudi Opel dilera. Ali, avanturista sa off-road stilom i opcionim inteligentnim pogonom na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta (torque vectoring), već danas može da se poruči. Insignia Country Tourer je dostupna po početnoj ceni od 34.885 evra (uključujući porez, u Nemačkoj).

Novi admiralski brod iz Opela stiže sa obiljem savremenih tehnologija i sistema asistencije. Standardna oprema podrazumeva ultra moderno FlexRide premijum oslanjanje, pomoć prilikom polaska na uzbrdici, “Opel Eye” prednju kameru koja podrazumeva sistem upozorenja u slučaju opasnosti od frontalnog sudara sa detekcijom pešaka i autonomno kočenje u gradskim uslovima. Pored toga, tu je i sistem upozorenja u slučaju napuštanja trake, kao i sistem aktivnog upravljanja i zadržavanja automobila u traci, automatska duga svetla i automatska oborena svetla sa detekcijom tunela. Vrhunski komfor je garantovan sistemima kao što je dvozonski klima uređaj, otvaranje automobila i startovanje motora bez ključa, kao i komforna sedišta. Putnici u Insigniji Country Tourer uživaju u najboljoj zabavi i povezanosti sa mobilnim uređajima sa Appple CarPlay i Android Auto kompatibilnim Radio R 4.0 IntelliLink sistemom.

Istovremeno sa modelom Insignia Country Tourer, Opel Exclusive koncept, koji je dostupan i u modelima Insignia Grand Sport i Sports Tourer, je takođe lansiran. Brojne mogućnosti personalizacije omogućavaju kupcima modela Insignia da odaberu boju koju baš žele. U početku će biti dostupno 15 dodatnih boja karoserije, ali će ubrzo Opel da ponudi neograničen broj nijansi. Omiljeni ruž za usne, boja očiju drage osobe ili slika plavog večernjeg neba mogu da posluže kao uzorak boje njihovog budućeg automobila. Black Pack daje Exclusive modelima dodatni sportski karakter sa crnim Opel grilom visokog sjaja, kao i trimom oko prozora i spoljnim retrovizorima. Pored toga, dostupan je i veliki izbor adekvatnih aluminijumskih točkova.

Exclusive linija će brzo biti proširena većim izborom kožnih presvlaka u enterijeru i dekorativnih elemenata, što ima za posledicu mogućnost kreiranja takoreći unikatnog automobila po sopstvenom ukusu. Pored svega toga, svaka Insignia poručena kao Exclusive model, dolazi sa obiljem standardne opreme: Navi 900 IntelliLink sa osmoinčnim kolornim ekranom osetljivim na dodir, Solar Protect premazom koji štiti od sunca, kao i već dokazanim i proverenim IntelliLux LED matrix svetlima. Ovako opremljena Insignia Country Tourer kao Exclusive model, dostupna je od 35.785 evra u Nemačkoj.

Čvrsta ljuštura, udobna unutrašnjost: Insignia za ljubitelje prirode

Novu Opel Insigniju Country Tourer odlikuju kvaliteti kao što su sportski, ali elegantan dizajn, potpuno nova lagana konstrukcija, vrhunski sistemi asistencije, kao i napredne tehnologije poput hvaljenih IntelliLux LED matrix svetala koja se sastoje od 32 LED rasvetna tela, što je jedinstveno u klasi, ali i šire.

Široka maska hladnjaka i uski farovi naglašavaju širinu automobila, dok srebrno ojačanje u donjem delu “vuče” automobil ka zemlji, potencirajući stabilnost. Masivna ojačanja u donjem delu i lukovi oko točkova naglašavaju robustnu pojavu. Baš kao prednji deo automobila, i zadnji naglašava avanturistički duh, a to se prvenstveno odnosi na ojačanje u donjem delu sa dvostrukim završetkom izduvnog sistema, što automobil čini optički širim.

Iako ima imidž robustnog i svestranog automobila, nova Insignia Country Tourer je pre svega veoma praktična. Kako bi utovar prtljaga bio maksimalno olakšan, poklopac prtljažnika, opciono po ceni od 455 evra, može da se otvori bez dodirivanja automobila. U kombinaciji otključavanja i startovanja bez upotrebe ključa, sasvim je dovoljno lagano zamahnuti nogom ispod zadnjeg odbojnika, da bi se peta vrata sama otvorila. Još jedan pokret nogom i poklopac prtljažnog prostora će se zatvoriti.

Kako bi prtljažnik mogao da se uveća na 1.665 litara, nova Insignia Country Tourer dolazi sa standardnom zadnjom klupom deljivom u odnosu 40:20:40, što prostor čini još fleksibilnijim. Zadnju klupu je moguće jednostavno oboriti pritiskom na prekidač u prtljažnom prostoru. Krovne šine imaju estetski efekat jer naglašavaju avanturistički duh, ali su i veoma praktične jer olakšavaju pričvršćenje prtljaga mase do 100 kilograma. U kabini vozač, a posebno putnici na zadnjoj klupi, uživaju u obilju prostora. Vrhunski komoditet je garantovan sertifikovanim Opelovim AGR sedištima sa ugrađenim masažerima i ventilacijom, za vozača i suvozača.

Za sve terene: Vodeći pogon i sistem oslanjanja

Nova Opel Insignia Country Tourer obiluje snagom zahvaljujući moćnim turbo benzinskim i turbo dizel motorima. Najsnažniji u ponudi je dvolitarski benzinski turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem i 191 kW/260 ks, a koji u gradskim uslovima troši 11,5 litara, van grada 7,3 litra, odnosno 8,9 litara u kombinovanom ciklusu, dok emituje 203 grama ugljendioksida po pređenom kilometru. Uz ovaj motor se nudi vrhunski Twinster pogon na sva četiri točka i nova osmostepena automatska transmisija. U samom startu, najsnažniji dizel motor je 125 kW/170 ks dvolitarski agregat, takođe opciono dostupan sa pogonom na sva četiri točka. Ovaj agregat u gradskim uslovima troši 8,4 litra, van grada 5,4 litra, odnosno 6,5 litara u kombinovanom ciklusu, dok emituje 172 grama ugljendioksida po pređenom kilometru. Još snažniji dizel motor će biti predstavljen uskoro.

Inovativni pogon na sva četiri točka sa raspodelom obrtnog momenta i novim zadnjim oslanjanjem, sa rastojanjem od tla povećanim za 25 milimetara, prosto kao da priželjkuje da napusti asfaltirane puteve. Umesto klasičnog zadnjeg diferencijala koji raspoređuje obrtaje između zadnja dva točka, Opel Insignia Country Tourer poseduje dve električno kontrolisane spojnice, koje mnogo preciznije raspoređuju snagu do zadnjih točkova, potpuno nezavisno od kolovoza i vremenskih prilika. Kako bi se predupredilo podupravljanje u krivinama pri visokim brzinama, sistem zavisno od pritiska na pedalu “gasa” i otklona upravljača, šalje više obrtnog momenta na zadnji točak sa spoljašnje strane krivine. To se dešava bez ikakve intervencije vozača, u deliću sekunde, čime se stabilizuje vozilo u krivini. Rezultat je neutralno ponašanje automobila, pa je on neuporedivo upravljiviji, čak i u najsloženijim situacijama.

Dodatno unapređeno FlexRide oslanjanje obezbeđuje dobru osnovu za optimalno ponašanje u vožnji. Sistem prilagođava rad amortizera, upravljanja, odziv na pedalu gasa i vreme promene stepena prenosa kod automatskih transmisija. To se radi potpuno samostalno, ili u skladu sa odabranim modom vožnje Standard, Sport ili Tour. Novi centralni Drive Mode Control softver predstavlja srce adaptivnog oslanjanja. On konstantno analizira informacije koje beleže brojni senzori i prepoznaje stil vožnje, čemu se prilagođava.

Osnovne modele pokretaće preko prednje osovine dva motora. Dvolitarski dizel od 125 kW/170 KS u gradskim uslovima troši 7,6-7,1 litar, van grada 5,0-4,6 litara, odnosno 6,0-6,5 litara u kombinovanom cklusu, dok emituje 157-145 grama ugljendioksida po pređenom kilometru. Pored ovog motora tu je 1.5 turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem od 121 kW/165 KS koji u gradskim uslovima troši 8,0-7,0 litara, van grada 5,7-5,6 litara, odnosno 6,5-6,4 litra u kombinovanom cklusu, dok emituje 149-147 grama ugljendioksida po pređenom kilometru.

Kao nijedan drugi: Opel Insignia iz Opel Exclusive

Oni koji žele da poseduju originalnu i jedinstvenu Insigniju Country Tourer, Sports Tourer ili Grand Sport, imaju praktično neiscrpan broj opcija. Magična formula se zove Opel Exclusive, koja uključuje i personalizovane boje karoserije. Kupac više ne mora da bira boju iz palete koja je dostupna za taj model, jer Opel će napraviti koju god boju poželi, a izbor je neograničen. Kao uzorak za boju može da da posluži kravata, ili stara fotografija na primer.

U budućnosti kupci modela Insignia će moći da biraju i specijalna dizajnerska rešenja aluminijumskih točkova, ali i da se opredele za Black Pack opciju. Njenim odabirom većina hromiranih aplikacija na automobilu, kao što su lajesne oko prozora, prednja maska, uključujući i spoljne retrovizore, dobijaju finiš u pino laku, dakle crnu boju u visokom sjaju.

Deo Exclusive programa podrazumeva i da kupci mogu da kreiraju željeni automobil u visokoj rezoluciji u digitalnom 4K prodajnom salonu. Na taj način oni mogu da vide njihov automobil kao da se stvarno nalazi kraj njih, i da ga mnogo lakše i preciznije prilagođvaju svojim željama. Pored toga, korisnici mobilnih telefona i tableta mogu da koriste i aplikaciju koja im omoguđava da svoj auto snova kreiraju bilo kad i bilo gde.