Nova Opel Corsa – svetska premijera u Parizu

Predstavljamo vam pravu zvezdu – nesumnjivo najprodavaniji model, mali automobil vrhunskog kvaliteta – Opel Corsu. Kroz četiri generacije tokom 32 godine, širom Evrope prodato je skoro 12 miliona primeraka, uključujući i 2,8 miliona trenutne verzije modela Corsa D. Nova verzija Opelovog najprodavanijeg modela imaće premijeru na Salonu automobila u Parizu (od 4. do 19. oktobra). Posle visoke mode na Pariskoj nedelji mode, Corsa u francusku prestonicu donosi visoki automobilizam. Peta generacija ovog modela treba da siđe sa proizvodnih linija u Ajzenahu i Zaragozi pre kraja godine. Po atraktivnoj početnoj ceni od 11.980 evra, Corsa E može da se naruči u sportskoj verziji sa troje vrata i benzinskim motorom (sve cene odnose se na  Nemačku).

Prvoklasan, kompaktan, sofisticiran: Sa dužinom od samo 4,02 metra, nova Corsa pruža kvalitete kao što su zabavna vožnja, preciznost i udobnost uz vrhunsku izradu koju su kupci navikli da vide samo u većim i skupljim automobilima. Ali ni u gradu mode nije sve u izgledu – u Parizu je bitno i ono što se krije unutar pakovanja. Najznačajniji element pod haubom modela Corsa E je novi trocilindarski 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motor, kao deo velike ofanzive pogonskih agregata ove kompanije. Ovaj ultra-moderni pogonski agregat džepnog formata je jedini 1,0-litarski trocilindarski motor u proizvodnji koji poseduje balansnu osovinu, što mu omogućava da postavlja nove standarde u izuzetno niskom nivou buke, vibracija i gruboće (NVH), kao i po pitanju udobnosti vožnje. Nova Opel Corsa u ParizuKompaktni 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, u celosti izrađen od aluminijuma, koji je naravno usklađen sa Euro 6 standardom, dostupan je u dve verzije snage, sa 66 kW/90 ks ili 85 kW/115 ks po cenama koje kreću od 14.480 evra (troje vrata) ili 15.230 evra (petoro vrata). Obe verzije imaju izvanredno ubrzanje i dobar obrtni momenat u nižim prenosnim odnosima, sa 170 Nm pri samo 1.800 rpm. Ova osobina najviše dolazi do izražaja pri ubrzavanju od 80 do 120 km/h, što je najbitniji opseg brzine za preticanje, gde ovaj kompaktni pogonski agregat prkosi svojoj veličini i isporučuje veliku snagu pri malom broju obrtaja. Corsa sa 115 ks ostvaruje ovaj prelaz za samo 11,3 sekundi. Opelov moćni novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo standardno opremljen Start/Stop tehnologijom takođe poseduje uzornu ekonomičnost: verzija sa troje vrata i 90 ks troši samo 4.3 litre benzina na 100 km u kombinovanom režimu.

Linija pogonskih agregata za novu Corsu dodatno je proširena uvođenjem novog 1,4-litarskog turbo motora od 74 kW/100 ks sa maksimalnim obrtnim momentom od 200 Nm, kao i poboljšana Euro 6 varijanta sa prirodnim usisavanjem vazduha, zapreminom od 1,2 i 1,4 litara i snagom od 51 kW/70 ks, odnosno 66 kW/90 ks. Pored toga, potpuno doterani, poboljšani 1.3 CDTI motori sa 55 kW/75 ks i 70 kW/95 ks, koji su takođe u skladu sa Euro 6 standardom, proširuju ponudu motora za Corsu sa dizel strane. Nova generacija turbo punjača omogućava ravnomeran rad motora i ubrzanje pri manjim brzinama uz minimalno stvaranje buke. Obe verzije su standardno opremljene Start/Stop tehnologijom koja štedi gorivo. Najštedljivija dizel verzija Corse – ona sa 70 kW/95 ks, manuelnim menjačem sa pet brzina i sistemom za povraćaj kinetičke energije – može da smanji CO2 emisije modela sa troje vrata na 85 g/km, i da svede potrošnju na 3,2 litre na 100 km u kombinovanom režimu. Time je zaslužila nemačku oznaku efikasnosti A+ (prema Regulativi [EK] br. 715/2007).

Ali nisu samo novi i unapređeni motori ono što vožnju nove Corse čini još zabavnijom i udobnijom. Primena novih sistema prenosa doprinosi i ugodnijoj vožnji i većoj ekonomičnosti. Obe verzije 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo motora uparene su sa potpuno novim manuelnim menjačem sa šest brzina. Ovaj sistem se ističe većom efikasnošću, zahvaljujući konstrukciji koja smanjuje trenje i omogućava veću preciznost. Menjanje brzina u novoj Corsi je lako i glatko, ali i brzo i precizno. Sa dolaskom nove Corse, Opel će ponuditi i 6-stepeni automatski sistem prenosa najnovije generacije, kao i potpuno novi automatizovani manuelni sistem prenosa Easytronic 3.0 koji omogućava bolji, ravnomerniji odziv – savršen spoj jednostavnosti automatskog i efikasnosti manuelnog menjača. Novi Easytronic 3.0 dostupan je za samo 575 evra više nego manuelni menjač sa pet brzina, a uz motor 1.4 ecoFLEX sa 66 kW/90 ks, potrošnja goriva može da se smanji na 4,7 litara na 100 km u kombinovanom režimu, što je jednako 110 g/km CO2 emisija. Naravno, Start/Stop tehnologija je uvek tu.