23/06/2024

Nova Opel Corsa: Priča o uspehu u pet činova

Riselshajm.  Opel Kadett pušten je u prodaju 1936. godine, kao automobil pune snage uz pristupačnu cenu, dizajniran da omogući pokretljivost za što više ljudi u vremenu kad je vožnja automobila još uvek predstavljala luksuz. Nakon toga, Opel hvata najveći zalet u eri Nemačkog „ekonomskog čuda“ tokom 60-ih i 70-ih dolaskom modela Kadett A i B. U međuvremenu, potrošači su postajali sve zahtevniji kako se kupovna moć povećavala i mali Kadett je postajao sve veći i snažniji, i sa svakom novom verzijom sve više se približavao klasi automobila srednje veličine. To je stvorilo prazninu na mestu koje je u Riselshajmu kasnije rezervisano za klasični niskobudžetni model. Došlo je vreme da se praznina popuni novim, pravim malim automobilom – na scenu stupa Opel Corsa.5 generacija Corse (1)

Čin prvi: 1982-1993

Corsa A bila je kompaktnih dimenzija sa dužinom od svega 3,62 metra. Imala je naglašene, široke blatobrane poput reli automobila, i izuzetno nizak koeficijent otpora vazduha od 0,36 što je verovatno predstavljalo rekord u toj klasi. Glavni dizajner Erhard Šnel stvorio je mali sportski automobil sa oštrim, isklesanim linijama koje su pre svega trebalo da se dopadnu „glavi porodice“. Najbitniju stavkui predstavljao je motor od 100 ks Corsa GSi, a uveden je i pogon na dizel. Linija sa dvoja vrata koja je uključivala hečbek i nočbek modele proširena je 1985. godine popularnim modelom sa petoro vrata. Corsa A je postala popularan, odlično prodavan model sa 3,1 miliona proiizvedenih jedinica.

Čin drugi: 1993-2000

Uprkos uspehu prve Corse, u Risehslhajmu je donesena odluka da njen naslednik bude pravi „miljenik dama“. Opelova dizajnerska legenda Hideo Kodama bacio se na posao i stvorio mnogo obliju, mekšu Corsa-u, sa dopadljivim širokim okruglim farovima koji su savršeno pristajali detinjastom izledu. Corsa B je bila deset centimetara duža i mnogo prostranija iznutra. Takođe je uvela i više bezbednosne standarde u svoj segment, uključujući i kočnice sa ABS sistemom, zaštitu od sudara sa strane i prednje vazdušne jastuke. Za posebna tržišta, Opel je pored hečbeka ponovo ponudio nočbek kao i karavan i pikap verziju. Benzinski motori su već posedovali tehnologiju ubrizgavanja goriva i katalizatore, a GSi je imao 16 ventila i pogon na dizel je imao turbo ubrizgavanje. Druga Corsa je bila uspešna širom sveta, a prodaja je dostigla četiri miliona primeraka.

Čin treći: 2000-2006

U duhu izreke da ne treba menjati tim koji pobeđuje, Hideo Kodama je ponovo pozvan da dizajnira model Corsa C. Stil je svesno bio orijentisan ka uspešnom prethodniku. Nova Corsa je ponovo porasla za deset centimetara u dužinu i imala je nešto veću širinu uz veći razmak između prednjih i zadnjih točkova, što je znatno povećalo prostor u unutrašnjosti. Po prvi put, karoserija je bila potpuno galvanizovana. Sofisticirani ECOTEC benzinski motor sa četiri ventila i novi turbo dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem omogućavali su veću snagu, manju potrošnju goriva i manje emisije štetnih gasova – sve verzije su već bile u skladu sa Euro 4 standardom. I Corsa C je postala zvezda sa 2,5 miliona prodatih primeraka.5 generacija Corse (2)

Čin četvrti: 2006-2014

Od ovog momenta, verzije sa troja i petora vrata nastavljaju odvojenim putevima: Corsa sa troja vrata dobija kupe stil namenjen sportski nastrojenim kupcima, poput originalne Corse A. Verzija sa pet vrata postaje pravi prostrani porodični auto. Trenutna Corsa D je i dalje kraća od četiri metra, pošto je narasla do tačno 3,999 metara. Uz Opelovu ecoFLEX tehnologiju, Corsa je opremljena Start/Stop sistemima i veoma ekonomičnim motorima. Verzija 1.3 CDTI ecoFLEX troši samo 3,3 l/100 km u kombinovanom režimu i emituje samo 88 g/km CO2. Četvrta generacija Corse se bliži kraju proizvodnje, sa 2,8 miliona prodatih primeraka do danas. Kroz četiri generacije modela, prodato je ukupno 12,3 miliona primeraka modela Opel Corsa, od čega 11,7 miliona samo u Evropi.

Čin peti: Od 2014. godine

Pre kraja tekuće godine, kupci će imati priliku da uživaju u novom modelu Corsa E. Peta generacija će se takođe proizvoditi u Opelovim fabrikama u Saragosi i Ajzenahu u varijantama sa tri i pet vrata. Ajzenah će takođe biti mesto proizvodnje modela Opel ADAM, koji je mlađi brat Corse – baš kao što je Corsa to nekad bila Kadettu.