Nova Mazda MX-5 osvojila još devet novih nagrada

Nova Mazda MX-5 osvojila još devet novih nagrada

22/02/2016 Off By admin@mobilpublic

Nastavljajući tradiciju svojih prethodnica, potpuno nova Mazda MX-5 osvojila je još devet nagrada u 2016. godini, uključujući i nekoliko u Evropi. Nakon predstavljanja prošlog leta, novo izdanje roadstera do sada je osvojilo više od 15 nagrada – i nastavlja da ih sakuplja. Magazin What Car? izabrao je četvrtu generaciju Mazde MX-5 za najbolji kabriolet u ukupnom poretku u Velikoj Britaniji, ispred modela premium proizvođača, kao što su Audi A3 i BMW serije 4, kao i za najbolji kabriolet za manje od 25.000 funti. Mazdina ikona takođe je prema The Sunday Times ušla na listu “Top 100 automobila 2016.”, pobedivši u kategoriji roadstera dvoseda ispred modela Jaguara, Ferrarija i Porschea.

mx-5_2015_action_23_screen-v2


Na kontinentu je potpuno novi MX-5 pobedio prema izboru čitalaca nemačkog magazina Auto, Motor i Sport “Best Cars 2016” u kategoriji uvoznih kabrioleta. Osvojio je i titulu “Best Cabrio of the Year 2015” portugalskog magazina Turbo , a popeo se i na vrh lestvice modela u 2015. prema GEOM Indexu, gde su vrednovani podaci gotovo 800.000 posetilaca specijalizovanih automobilskih web-stranica, blogova i foruma u Španiji. U Australiji je MX-5 proglašen “2016 Wheels Car of the Year“ po treći put u istoriji između 25 uglavnom premium vozila (uključujući i Mazdu CX-3). Tu je i titula “Najbolji sportski automobil za uloženi novac 2016.” dodeljena od strane US News & World Report , kao i “Sportski automobil 2016. godine” prema TSN Motoring TV u Kanadi. Ove najnovije nagrade pristigle su odmah nakon dva velika priznanja u domovini krajem prošle godine – “Japanski automobil godine 2015-16” i “Automobil godine 2015-2016″ japanske automobilske kuće slavnih (Japan Automotive Hall of Fame’s 2015-2016 Car of the Year ). Tome treba dodati i”Best Drop Top” u škotskom izboru za Automobil 2015. godine te prvo mesto među kabrioletima u izboru za automobil godine australijskog magazina Drive .

mx-5_2015_still_02_screen
“Što se tiče zabave po kilogramu, ovaj mali roadster saterao je tržište u ugao”, napisao je What Car?, a Auto, Motor & Sport se složio: “Nudeći vrhunsku agilnost i čisto iskustvo vožnje, zahvaljujući svojim skromnim dimenzijama i maloj težini, četvrta generacija bezvremenskog MX-5 roadstera pokazuje automobilskom plemstvu iz Aston Martina, Ferrarija i ostalima kako se to radi.” Uređivački tim priloga ‘Driving’ u The Sunday Times , koji je birao Top 100 i pobednike pojedinih kategorija, bio je podednako inspirisan: “U vožnji MX-5 menja smer kao pero-laki bokser, rado se vrti i omogućava vam da koristite svu snagu bez da mučite kontrolu proklizavanja”. Magazin Turbo je, pak, napisao: “Ovo je sama bit roadstera koncentrisana u manje od 4 metara”.

mx-5_2015_action_47_screen

Kupci pokazuju jednak entuzijazam kao i žiriji koji su delili nagrade – prodaja u Evropi gotovo se učetvorostručila u četvrtom tromesečju 2015. godine. Gotovo milion komada prodato je u 27 godina nakon predstavljanja izvorne Mazde MX-5 1989. godine. Od tada do danas, legendarni sportski automobil osvojio je više od 240 nagrada širom sveta.
Novi MX-5, koji je krenuo u prodaju u Evropi prošle jeseni, krasi agresivniji izgled u odnosu na prethodne tri generacije. To je prvi MX-5 sa SKYACTIV tehnologijom, uključujući i dva ultra-efikasna benzinska motora (131 KS i 160 KS) i prvi koji nudi niz modernih aktivnih sistema za povećanje bezbednosti i povezivanja. Istovremeno, s nekih 100 kg manje nego kod modela treće generacije, MX-5 je ostao veran svojoj fokusiranosti na laganu jednostavnost i čisti užitak u vožnji.