28/05/2024

Trendsetting: The innovative IntelliLux LED® matrix light celebrated its debut in the latest generation Opel Astra.

Revolucionarna IntelliLux LED® matrična svetla su uvedena sa aktuelnom generacijom Opel Astre. Farovi bestselera iz C segmenta se sastoje od 16 LED segmenata (po osam sa svake strane), koji automatski i konstantno prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u odnosu na svaku situaciju u saobraćaju, a kada je neophodno, jednostavno „iseku“ okruženje oko dolazećih vozila ili onih koji se nalaze ispred. To znači nulti nivo zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju, dok se u isto vreme uživa u maksimalnoj vidljivosti.

Trendsetting: The innovative IntelliLux LED® matrix light celebrated its debut in the latest generation Opel Astra.

Stručnjaci su se brzo složili: „Opelova tehnologija matričnih svetala predstavlja revoluciju sistema automobilskog osvetljenja. Nakon obimnih testiranja, koje su sproveli članovi žirija, sistem se pokazao do te mere efektnim, da je zaradio nadimak „magični““. Ovo je mišljenje AUTOBEST žirija, koji su činili specijalizovani, nezavisni evropski novinari 2015.

Frunkcionisanje dotičnog sistema ne može biti jednostavnije: čim automobil izađe iz urbane oblasti, IntelliLux LED® farovi se aktiviraju i automatski prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u odnosu na svaku moguću situaciju u saobraćaju, bez obzira da li se radi o Astri ili Insigniji, i to na autoputu, lokalnom putu, povratku u grad ili vožnji u krivinama. Ovo remek-delo sistema osvetljenja doslovno pretvara noć u dan za vozača i putnike, bez ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju.

Slim, elegant and as bright as day: The headlights of the Opel Insignia Country Tourer with a total of 32 LED elements (16 on each side) adapt the light-beam precisely and without glare to each traffic situation.

Opelovi inženjeri su iskoristili značajno više performanse da bi u kućišta svetala nove Opel Insignije Country Tourer smestili dvostruko više LED segmenata (32). Isto važi i za Grand Sport i Sports Tourer modele. Rezultat je impresivan: ne samo da farovi deluju elegantnije zbog uglađenije tranzicije između brojnijih LED segmenata, već se svetlosni obrazac preciznije prilagođava. Adaptivni IntelliLux LED® matrični farovi na taj način proizvode veću količinu još intenzivnije svetlosti.

Da bi se dodatno poboljšala vidljivost tokom vožnje kroz krivine pri aktiviranim dugim svetlima, inženjeri su dodali novu funkciju drugoj generaciji IntelliLux LED® matričnih farova. Intenzitet svetlosti u unutrašnjim matričnim segmentima raste u skladu sa uglom okretanja volana da bi se poboljšalo osvetljavanje krivine. Svaki IntelliLux LED® far takođe poseduje reflektor dugog snopa, koji doprinosi dodatnom osvetljenju pri aktiviranim dugim svetlima, do 400 metara. Na taj način vozač može da uoči životinje koje prelaze put na razdaljini koja je ranije bila u mraku – posebno u jesenje doba, ovo je ogroman doprinos bezbednosti kada se vozi lokalnim putevima u rano jutarnje vreme ili uveče.