23/06/2024

Nova generacija bešumnih dizela za Opel Mokku i Insigniju

Ekstremno  tih rad, visoki stepen snage i obrtnog momenta u kombinaciji sa niskom potrošnjom i emisijom štetnih gasova – to su ključni elementi nove generacije Opelovih dizela za Mokku i Insigniju. Ovi uspešni modeli se sada mogu naručiti sa visokotehnološkim četvorocilindarskim agregatima.Insgnia i Mokka Uglađeni i rafinirani agregati predstavljaju još jedan značajan korak u kreiranju novog Opelovog portfolija i postavljanja standarda kada su u pitanju ekonomičnost i ekološki atributi. Emisija štetnih gasova ovih motora je u skladu sa Evro 6 standardima, koji će na snagu stupiti 6. septembra, a odlikuje ih „čistoća“  odgovarajućih benzinskih motora.

Bešumni dizel: 1.6 CDTI za Mokku, 2.0 CDTI za perjanicu Insigniju

Opel Mokka se trenutno može pohvaliti najbržim rastom na evropskom tržištu automobila. Moderne tehnologije vezane za šasiju i pogon su očigledan ključ uspeha ovog subkompaktnog SUV-a. Najnovije unapređenje predstavlja aluminijumski četvorocilindarski agregat, koji zamenjuje 1.7 CDTI. Novi, visokotehnološki motor donosi više snage i obrtnog momenta – 6 ks i 20 Nm, i to iz manje zapremine, kao i značajno manju potrošnju goriva. Živahni 1.6 CDTI u verziji sa 100 kW/136 ks dostiže 85 ks po litri zapremine, što je u vrhu klase, a isporučuje i 320 Nm. Brojke u kojima se očitavaju ubrzanje i elsastičnost obećavaju mnogo zabave: Mokka 1.6 CDTI ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,9 sekundi, dok međuubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa, obavlja takođe za 9,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 191 km/h. Tihi dizel je takođe ekstremno ekonomičan i nežniji je po životnu okolinu: sa preciznom Opelovom šestostepenom manuelnom transmisijom i standardnim Start/Stop sistemom, 1.6 CDTI Mokka troši samo 4,1 l dizela na 100 km u kombinovanom ciklusu, emitujući samo 109 g/km   CO2 . To je gotovo 0,5 l/100 km manje goriva i 11 g/km manje ugljen-dioksida u odnosu na prethodnu 1,7 litarsku verziju. Ovaj novi dizel motor je u skladu sa strogim Evro 6 normama emisije štetnih gasova, što znači da je čist gotovo kao odgovarajući benzinski motor. Opel_ecoFLEX_Mokka_768x432_1

Isto se može reći i za ekstremno tihi 2,0 litarski turbo-dizel u Insigniji. Izvući što više energije iz što manje količine goriva, ključ je kako za snagu tako i štedljivost, a sa specifičnom snagom od 87 ks po litri zapremine, ovaj motor donosi pregršt zabave u vožnji, ali bez negativnog uticaja na novčanik vozača. Impresivni obrtni moment od 400 Nm je dostupan od 1.750 do 2.500 o/min, a maksimalna snaga od 125 kw/170 ks se dostiže već pri 3.750 o/min. Ova mašina se može pohvaliti sa 4 odsto više snage i 14 odsto više obrtnog momenta, zadržavajući isti nivo potrošnje kao i prethodnik, uz poštovanje Evro 6 ekoloških standarda. Insignia sa noim motorom dostiže maksimalnu brzinu od 225 km/h, što je takođe 5 km/h više u odnosu na ranije. Opelova limuzina od 0 do 100 km/h ubrzava za gotovo pola sekunde brže u odnosu na prethodnika.

Čista napredna tehnologija: Za visoke performanse i mali negativan ekološki uticaj

Dva najznačajnija faktora koja su doprinela visokim performansama uz zadržavanje visokih ekoloških atributa su VGT (varijabilna geometrija turbine) turbo punjač i „common-rail“ sistem direktnog ubrizgavanja goriva sa visokim pritiskom. Brizgaljke mogu cilindre da snabdevaju gorivom pod pritiskom od 2.000 bara sa do 10 impulsa ubrizgavanja po ciklusu rada cilindra, što obezbeđuje veliku snagu, poboljšanu atomizaciju goriva i efikasno mešanje sa vazduhom.

VGT u Insigniji se odlikuje električnim starterom za varijabilni rad turbine, što doprinosi 20 odsto bržem odzivu u odnosu na vakuumski starter. Ovo naravno donosi još više „dizel“ zabave.

Vozači će moći da uživaju u novim motorima bez griže savesti jer Opelova nova generacija tihih dizela može da se pohvali izuzetno niskim stepenom emisije štetnih gasova, koja može da se meri sa adekvatnim benzinskim motorima. Veliki nedostatak dizela, što se emisije tiče – azotni oksidi, sada su stvar prošlosti. Novi 1.6 CDTI u Mokki koristi Lean NOx Trap (LNT), sistem naknadne obrade izduvnih gasova, koji se nalazi „uzvodno“ od filtera čađi, i koji zarobljava i uklanja azotne okside iz izduvnih gasova bez upotrebe aditiva.Opel_ecoFLEX_Insignia_Notchback_MCE_768x432_2

Insignia dolazi sa Opelovim BlueInjection sistemom selektivne katalitičke redukcije (SCR), koji uklanja azotne okside iz izduvnih gasova motora. Male količine AdBlue®, bezopasne tečnosti, koja se sastoji od uree i vode, ubrizgavaju se u tok izduvnih gasova ispred SCR katalizatora i iza filtera čađi. Rastvor se odmah pretvara u amonijak (NH3), kojeg apsorbuje SCR katalizator. Azotni oksid u u preostalim izduvnim gasovima se selektivno redukuje u bezopasni azot i vodenu paru u hemijskoj reakciji sa amonijakom.

Uglađen rad: Dizel moć sa „turbinskom“ rafiniranošću

Pored viših performansi i bolje efikasnosti, poboljšanje kulture rada je bilo ključni uslov za nove motore od samog početka rada na njima. Inženjeri su implementirali nekoliko mera tokom konstruisanja i finog podešavanja u cilju redukovanja nivoa buke i vibracija motora, što je dovelo do sveopšteg poboljšanja rafiniranosti. Unapređenja prilikom konstrukcije su za cilj imala smanjenje buke, što se odnosilo na gornji i donji deo motora, poklopac bregaste osovine na aluminijumskoj glavi motora, novodizajnirani karter, kao i modul novog balans vratila na dvolitarskom dizelu.Opel_Mokka_Exterior_View_768x432_mok15_e03_056

Rezultat: Novi 2.0 CDTI se može pohvaliti redukovanim stepenom buke u celokupnom rasponu obrtaja motora, u odnosu na prethodnika, a pri radu u mirovanju je pet decibela tiši. Nova generacija 1.6 CDTI prethodno poznata iz Opel Astre i Merive nije dobila nadimak „bešumni dizel“ bez razloga.

Nova 1.6 CDTI Mokka je dostupna sa prednjim pogonom i šestostepenim manuelnim ili automatskim menjačem. Pogon na sva četiri točka dolazi sa šestostepenom manuelnom menjačkom kutijom. Insignija sedan i Sports Tourer sa novim dvolitarskim turbo-dizelom, dostupni su sa šestostepenom transmisijom, kao i prednjim i pogonom na sve točkove.