Nova E-Klasa – Sledeći nivo unutrašnjeg  dizajna

Nova E-Klasa – Sledeći nivo unutrašnjeg dizajna

11/12/2015 Off By admin@mobilpublic

Mercedes-Benz korača velikim koracima ka budućnosti brojnim inovacijama sa novom E-Klasom, kada je reč o dizajnu enterijera, koju karakteriše visoka-rezolucija dual displeja naredne generacije (12.3 inča po displeju) koji izgleda kao da lebdi u prostoru. Pored toga, kontrolni tasteri osetljivi na dodir, koji se nalaze na volanu, prvi put se pojavljuju u automobilu. Oni omogućavaju vozaču da kontroliše sisteme pomoću dodira, bez potrebe da sklanjaja ruke sa volana. Potpuno novo iskustvo donosi inteligentni grafički dizajn sa vizualni resenjima visoke rezolucije, novim animacijama i unapredjenom kontrolom.  Istovremeno,  putnici su u prilici da uživaju u senzuelnom enterijeru sa prostranom arhitekturom i kvalitetnim materijalima.

The new E-Class – Design Insight

“Sa enterijerom nove E-Klase, dajemo novu interpretaciju konceptu savremenog luksuza”, kaže Hartmut Sinkwitz, direktor unutrašnjeg dizajna.  “Dosledna Mercedes-Benz filozofiji dizajna, nova unutrasnjost donosi tehnološke inovacije i visoko-kvalitetnu opremu za stvaranje izuzetno emotivnog doživljaja za vozača i suvozača. Pored radnog mesta i doma, nova E-Klasa postaje “treće mesto” za život u kom putnici mogu da uživaju u savremenom luksuzu.”

Široki dual displej može biti konfigurisan da odgovara ličnim potrebama

Ono što zapada za oko je orijentacija na udobnost, luksuznu unutrašnjost nove E-Klase, čine dva displeja sa dijagonalom ekrana od 31,2 cm (12,3 inča) i rezolucijom 1920 x 720 piksela. Sadrži veliki ekran sa virtuelnim instrumentima u vidnom polju, kao i centralni displej iznad centralne konzole. Vozač može da bira između tri različita stila kako bi izabrali željeni dizajn ekrana za svoju instrument tablu: „Klasičan”, „Sportski” i „Progresivan”.

Za nezahtevne korisnike nova E-Klasa kombinuje dva tipa okruglih brojčanika I ekran klastera u boji od 17,8 cm (1000 x 600 piksela rezolucije) sa centralnim displejem dijagonale od 21,3 cm (960 x 540 piksela rezolucije).

Sa izuzetkom mape za navigaciju grafički sadržaj centralnog displeja COMAND online, podeljen je na glavne oblasti za informativnu grafiku i animacije (2/3 na desnoj strani ekrana) i dopunske oblasti (1/3 na levoj strani ekrana).

Kontrola osetljiva na dodir: potezom prsta

Nova E-Klasa je prvi automobil koji integriše dugmad osetljivu na dodir i multifunkcionalni volan. Ovo omogućava vozaču da kontroliše sve funkcije infotainment sistema na jednostavan, logičan i intuitivan način kao kod smart telefona.

Ekran osetljiv na dodir takođe omogućava slova, brojeve, kao i znakove koji se upisuju rukom. Pošto prepoznaje rukopis, sistem izvršava komandu, tako da vozač ne mora da skreće pogled s puta.

Nova E-Klasa omogućava kontrolu putem direktnih tastera, kao što je kontrola sistema klimatizacije – i po prvi put – jednostavno aktiviranje/deaktiviranje pojedinih sistema za pomoć vozaču. Metalik površine i kontrole od pravog metala koriste se kako bi se postigao efekat visokog kvaliteta.

The new E-Class – Design Insight

Novo iskustvo upravljanja

Cilj razvoja potpuno novog koncepta kontrole i displeja je da povezuje intuitivnost korišćenja sa funkcionalnošću i atraktivnim dizajnom.  Rezultat je da putnici u E-Klasi mogu uživati u novom iskustvu kontrole sa vizuelizacijom i animacijom visoke rezolucije. Programeri su se fokusirali na korišćenje novih tehnika prezentacije i prikaza kako bi olakšali vozaču da registruje informacije i obogatili iskustvo korišćenja.

Sa ciljem unapredjenja osećaja prilikom korišćenja i povezivanjem u centru pažnje, Mercedes-Benz je formirao dva nova odeljenja za digitalnu budućnost “Digital Grafik & Korporativni dizajn” I “Interakcija Korisnika”.  Ovi centri su tesno povezani za izradu koncepta kontrole i prikaza, odnosno korisničkog interfejsa u sadašnjim i budućim vozilima.

Unutrašnjost kao izraz emocija i inteligencije

Unutrašnjost nove E-Klase kombinuje eleganciju luksuzne klase sa obradom sportskog izgleda C-Klase. Horizontalni nisko postavljeni trim deo instrument table svojom elegantnom formom i izduženim linijama stvara vizuelni doživljaj prostora sa formalnom smirenošću.

U zavisnosti od varijante prenosa, nova E-Klasa dolazi sa dve različito dizajnirane centralne konzole.  Modeli sa automatskim menjačem imaju direktano spustanje centralne konzole, dok se kod modela sa manualnom transmisijom dolazi do blage izmene u dizajnu zbog pozicije volana.

Inteligentni dizajn materijala

Visoko-kvalitetni materijali definišu i sportski i elegantni stil enterijera. Upotreba vrhunskih materijala se nastavlja na kožom prekrivenim vratima i pojasevima.  Uobičajno za Mercedes je visoko-kvalitetan izgled i osećaj zahvaljujući preciznom dizajnu i fokusiranosti na detalje.

Atmosfera rasvete sa 64 boje

Unutrašnje osvetljenje ekskluzivno koristi izdržljivu, štedljivu LED tehnologiju. Sa 64 boje nudi mnoštvo mogućnosti za personalizaciju.  Ono dodaje dodir svetlosti, na primer, centralnom displeju, prednjem prostoru za odlaganje stvari na centralnoj konzoli, džepovima na vratima, gornjoj konzoli (ako je vozilo opremljeno sa visoko-kvalitetnim Burmester® sistemom i 3D zvučnim sistemom).

The new E-Class – Design Insight

Dizajn sedišta: prva klasa

Dalji vrhunac nove E-Klase su njegova sedišta, koja ujedinjuju tipičnu udobnost Mercedes-Benza za duga putovanja sa prefinjenim, sportskim izgledom. Sedišta su različito dizajnirana u zavisnosti od linija:

  • čak i osnovna verzija tkanine naglašava luksuzan ambijent nove E-Klase
  • Sportski izgled i prilagođene konture sedišta za AVANTGARDE liniju, sa naglaskom na dobru bočnu potporu i zadnju ventilaciju.
  • Novorazvijeno sedište za AMG liniju impresionira sportskim izgledom naslona sa sportskim bočnim ležajevima i širokim delom za ramena sa dodatnom bočnom potporom.
  • EXCLUSIVE linija dolazi sa uzdužno postavljenim centralnim delom, u boji koja se slaže sa sedištima u kombinaciji tekstil/koža ili u napa koži.

3D zvuk sa doživljajem koncertne dvorane

Frontbass sistem u novoj E-Klasi daje poseban doživaljaj slušanja. Ako je vozilo dodatno opremljeno opcionim visoko-kvalitetnim Burmester® 3D zvučnim sistemom, putnici imaju iskustvo slušanja koje podseća na akustiku u koncertnoj dvorani. Ovaj doživljaj se postiže pomoću četiri krovna zvučnika – dva u prednjem i dva u zadnjem delu krova. Efekat: odrazi, koji dolaze sa plafona u koncertnoj dvorani, su uključeni na isti autentičan način u dizajn zvuka E-Klase.

Pored 3D zvuka, postoje četiri režima za svačiji ukus:

  • Čist zvuk: reprodukcija zvuka bez dodatnih efekata
  • Uživo: privlačan, dinamičan zvuk nalik svirci uživo
  • Lagodno slušanje: blaži zvuk u pozadini za slušanje tokom dužeg perioda
  • Surround: virtualni surround zvuk
  • 3D Surround: tro-dimenzinalno iskustvo koje omogućavaju krovni zvučnici

Novi farovi

Inteligeni sistemi u novoj E-Klasi, ogledaju se i u prednjim svetlima.  Karakterističan element su duple „obrve“ prednjih svetala. Vozila karakterišu prednja svetla sa dizajnom jasnog objektiva. Izrazita karakteristika je integracija tipičnog korporativnog dizajna u MULTIBEAM LED prednja svetla. Rezultat je da su i noću I danju Mercedes-Benz modeli jedinstveno prepoznatljivi pored drugih vozila na vizuelnom nivou.

MULTIBEAM LED technologija visoke rezolucije

Sa E-Klasom je opciono dostupan MULTIBEAM LED svetlosni sistem sa ILS (Inteligentni Sistem Osvetljenja). MULTIBEAM LED su odmah prepoznatljive. Ovaj karakterističan izgled ukazuje na novu dimenziju tehnologije farova. MULTIBEAM LED prednja svetla koriste 84 individualno kontrolisane LED snage u svakom faru. To ih čini svetlim i preciznim, jer automatski osvetljavaju kolovoz sa nenadmašnom, preciznom kontrolom distribucije svetlosti – bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

Kada je reč o broju piksela, isto važi za jedan LED far kao i za monitor: što je veći broj pojedinačno kontrolisanih piksela, to je veća rezolucija i detaljnija slika. Veliki broj piksela takođe omogućava veću dinamičnost na ekranu.  Što se tiče percepcije, ovo dovodi do jasnog povećanja preciznosti i sjaja.

Ova nova dimenzija preciznosti u distribuciji svetlosti omogućava dužu upotrebu dela glavnog snopa svetla za dodatnu sigurnost, zato što pomaže vozaču za bolje osvetljenje puta.

Nove povećane sigurnosne funkcije

Zahvaljujući potpuno slobodnoj konfiguraciji, visokoj rezoluciji svetlosne distribucije, moguće je implementirati visoke i niske svetlosne funkcije Inteligentnog Sistema Osvetljenja svim digitalnim sredstvima.  U prvom na svetu, dinamička funkcija svetla u krivinama sprovodi se elektronskim putem. Pored toga, moguće je mnoštvo novih, adaptivnih funkcija osvetljenja koje čine noćnu vožnju bezbednijom i za vozače i za druge učesnike u saobraćaju.  Ovo uključuje novo razvijena svetla za lose vremenske prilike, gradsku svetlost i navigaciju zasnovanu na razvodnom svetlu.

Zvezdana prašina na zadnjem delu

Još jedna vizuelna karakteristika novog člana porodice Mercedes-Benz limuzina je jedan deo zadnjeg svetla. Lampa repa u dizajnu baklje zauzima konturu zadnjeg svetla ne samo da se naglasi – takođe i u noćnom dizajnu – karakterističan oblik zadnjeg svetla, već i da se poboljša bezbednost.

Opciono dostupna zadnja svetla dodaju detelje koji podsećaju na zvezdanu prašinu, Mlečni Put ili sjaj mlaznog motora.  Za efekat “zvezdane prašine” su zaslužni neregularni reflektori u objektivu lampe repa. Ovi takozvani Lambert reflektori obezbeđuju širok, vrlo homogen i sjajan izgled. Opciono dostupno zadnje svetlo koristi LED tehnologiju.

Novoprojektovana zadnja svetla su takođe sjajna u smislu sigurnosti. Intenzitet svetla lampi za kočnice varira tokom dana i noći u okviru zakonski dozvoljenih granica. Pored toga, indikator pravca, koji takođe ima funkcionalnost više nivoa, proteze se na celoj širini u donjem području zadnje svetlosti.

Dodatne informacije dostupne su na:

www.media.daimler.com i www.mercedes-benz.com