Nissan's autonomous drive demonstration event – London

LONDON – Kao deo svoje predanosti stvaranju budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama, Nissan je danas u istočnom Londonu predstavio medijima svoje test prototipe autonomnih vozila nove generacije. To je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na javnim saobraćajnicama u Evropi. Nissan je već sproveo testiranje na javnim saobraćajnicama u Japanu i Sjedinjenim državama kako bi testirao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.

Nissan’s autonomous drive demonstration event – London

Učesnicima na suvozačkom sedištu i na zadnjim sedištima bilo je omogućeno da iskuse tehnologiju koju, između ostalog čine, radar koji upotrebljava milimetarske talase, laserski skeneri, kamere, računarski čipovi velikih brzina te posebno HMI interfejs ( čovjek-mašina, engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućava autonomnu vožnju auto-putevima i gradskim ulicama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacioni sistem.

Takao Asami, viši potpredsednik sektora Nissana za istraživanje i napredni inženjering, izjavio je: „Inovativnost i domišljatost temeljne su odlike marke Nissan i naših zaposlenih. Ovo ispitivanje nadolazeće Nissanove tehnologije autonomne vožnje u zahtevnim uslovima londonskih saobraćajnica pokazuje našu predanost planu približavanja Nissanove inteligentne mobilnosti našim kupcima.”

Londonski test usledio je nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan LEAF (oba stižu u bliskoj budućnosti) biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje ProPILOT koja omogućava autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim saobraćajnicama. Prošle godine Nissan je u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom ProPILOT. Tehnologija autonomne vožnje ProPILOT u novom Nissanu Serena u decembru je osvojila nagradu za inovaciju na takmičenju za japanski automobil godine (razdoblje 2016. – 2017.).

Nissan’s autonomous drive demonstration event – London

Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.

Nissanova inteligentna mobilnost

Svet je suočen sa ozbiljnim izazovima, kao što su klimatske promene, zastoji u saobraćaju, saobraćajnim nesrećama sa smrtnim posledicama i povećano zagađenje vazduha. Nissan je predan rešavanju tih problema i želi da saobraćaj učini sigurnijim, inteligentnijim i ugodnijim, a glavni cilj mu je postizanje budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama. To planira da potigne svojom strategijom inteligentne mobilnosti.

Nissan se vodi vizijom mobilnosti za sve, zbog čega uvodi inovacije iz luksuznog segmenta u najprodavanije kompaktne modele te time osigurava da svi imaju pristup ovim prednostima. Nissan automobile čini uzbudljivim partnerima za sve svoje kupce.

Tetsuya Iijima, General Manager, Autonomous Drive Development

Nissanova strategija inteligentne mobilnosti obuhvata tri ključna područja inovacija

Nissanova inteligentna vožnja vozačima daje više samopouzdanja zahvaljujući unapređenoj sigurnosti, kontroli i udobnosti za sve putnike. Temelji za autonomnu vožnju već su uključeni u Nissanove automobile u obliku velikog broja naprednih sigurnosnih sistema, kao što su inteligentni sistem Around-View Monitor i Lane Intervention. Tehnologije autonomne vožnje već su dostupne u određenim Nissanovim vozilima, uključujući Nissan Serenu, prvi model serijske proizvodnje sa tehnologijom ProPILOT. Nissan planira da tu tehnologiju uključi u više modela u Evropi, Japanu, Kini i Sjedinjenim Državama i planira da do 2020. predstaviti 10 modela Alijanse Renault-Nissan.

Nissan inteligentni pogon čini vožnju uzbudljivijom za kupce jer dodatno smanjuje emisije i povećava štednju goriva. Nissan primenjuje holistički pristup postizanju mobilnosti bez emisija te čini motore sa unutarnjim sagorevanjem štedljivijima i ugrađuje napredne tehnologije u svoja električna vozila. Nastavljamo da razvijamo različite pogonske tehnologije u okviru Nissan inteligentnog pogona, koje su najprikladnije za različite tržišne segmente i različite regije širom sveta. Uz potpuno električna vozila, nudimo bogat izbor tehnologija sa električnim pogonom, uključujući e-Power (serijski hibrid) i električna vozila sa gorivnim ćelijama. Svakom se novom tehnologijom unapređuje naša ponuda, ali one ne zamenjuju druge tehnologije.

Nissan’s autonomous drive demonstration event – London

Nissan inteligentna integracija tehnologija omogućuje kupcima bolju povezanost praktičnim povezivanjem Nissanovih automobila s više segmenata društva. Nissan pomaže oblikovati održivi ekosustav omogućivanjem interakcije između automobila i ljudi, drugih automobila i cestovne infrastrukture. Taj pristup će s vremenom dovesti do upravljanja vozilom na daljinu, smanjenja saobraćajnih gužvi, učinkovitijeg deljenja automobila (car-sharing) i poboljšanog upravljanja energijom.

Nissanova strategija inteligentne mobilnosti ne želi da ljudima oduzme iskustvo vožnje, već želi da izgradi bolju budućnost za Nissanove kupce u kojoj će automobili biti njihovi partneri, a vozači će biti sigurniji u sebe i povezaniji.