Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

Nissan na sajmu CES predstavlja tehnologiju I2V

11/01/2019 Off By admin@mobilpublic

Na sajmu potrošačke elektronike CES, Nissan predstavlja svoju viziju budućnosti za vozilo koje vozačima pomaže da „vide nevidljivo” spajanjem stvarnog sveta sa virtuelnim, čime stvara ultimativni doživljaj povezanog automobila. Nevidljivo-u-vidljivo, odnosno I2V, buduća tehnologija je nastala u okviru Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, Nissanove vizije koja će potpuno promeniti kako se automobili voze, šta ih pokreće i kako se integrišu u društvo.

I2V će pomoći vozačima spajanjem informacija sa senzora van i unutar vozila sa podacima sačuvanim u oblaku. To sistemu omogućuje praćenje neposredne okoline vozila, ali i da predoseti šta je ispred vozila pa će čak i prikazivati šta se nalazi iza zgrade ili iza ugla. Pristupanjem virtuelnom svetu, tehnologija I2V otvara bezbrojne mogućnosti usluga i komunikacija i čini vožnju udobnijom i uzbudljivijom. „Pomažući vam da vidite nevidljivo, I2V podiže nivo samopouzdanja i čini vožnju uzbudljivijom,” rekao je Tetsuro Ueda, stručnjak iz Nissanovog centra za istraživanje. „Interaktivne funkcije stvaraju doživljaj prilagođen vašim interesima i stilu vožnje kako bi svako mogao uživati u njima na svoj način.

I2V pokreće Nissanova Omni-Sensing tehnologija, koja služi kao čvorište za prikupljanje podataka iz saobraćaja u stvarnom vremenu i podataka iz okruženja automobila i iz njegove unutrašnjosti. Tehnologija mapira virtuelni prostor od 360 stepeni oko automobila kako bi pružila informacije o stvarima, vidljivosti, saobraćajnim znakovima ili pešacima u blizini. Takođe može da nadgleda ljude u vozilu koristeći unutrašnje senzore da bi bolje predvideli kada će im možda trebati pomoć u pronalaženju nečega ili pauze za kafu da ostanu budni.

 I2V može povezati vozače i putnike sa ljudima u virtualnom metasvetu. Na taj se način porodica, prijatelji i drugi mogu pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču pravili društvo ili pružili pomoć.

I2V će prikazati informacije o zastojima i procenjeno vreme putovanja, ali i jedinstvene detalje koji će vozača obavestiti o stanju na putu, ispred njega i tako ukloniti nepoznanice i stres. I2V daje alternativne predloge, čak i o najbržoj traci u gustom prometu, zahvaljujući mapiranju lokalnih podataka u stvarnom vremenu pomoću Omni-Sensing tehnologije.

.