Nisan na CES 2017 u Las Vegasu najavio revolucionarne tehnologije

Nissan keynote at CES 2017

LAS VEGAS – u svom govoru na Sajmu potrošačke elektronike 2017. Nissanov predsednik i generalni direktor, Carlos Ghosn, najavio je nekoliko tehnologija i partnerstava u sklopu Nissanove strategije inteligentne mobilnosti koji će iz temelja promeniti način vožnje i pokretanja automobila i njihove integracije u društvo. Ove tehnologije su korak prema mobilnosti budućnosti bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama.

Nissan keynote at CES 2017

„U Nissanu od početka radimo na razvoju pravih tehnologija za čitavu paletu naših vozila i najširi krug kupaca”, izjavio je Ghosn u svom govoru. „Zato nam je potrebno više od inovativnosti. Potrebna nam je domišljatost. Baš to donosi naša strategija inteligentne mobilnosti.”

Ghosn je imao pet najava koje su detaljnije predstavljene na pozornici:

  • Najavio je revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM, kojom će skratiti vreme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja veštačku inteligenciju ugrađenu u automobile sa ljudskom podrškom. Na taj način čovek pomaže autonomnim vozilima da donose odluke u nepredviđenim situacijama i pomaže u razvoju veštačke inteligencije u vozilima. Ova tehnologija bi mogla da omogući ostvarivanje interakcije miliona autonomnih vozila na drumovima sa ljudskim vozačima u najkraćem roku. Deo je Nissanove strategije inteligentne integracije tehnologija.
  • Ghosn je najavio da će u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje, Nissan i japanska internet kompanija DeNA započeti testiranja namenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počeće ove godine u određenim delovima Japana, sa posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA nameravaju da prošire obim testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prevoza na širem području Tokija.
  • Osim napredaka na području Nissanove strategije autonomne vožnje, Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana LEAF sa tehnologijom ProPILOT koja omogućava autonomnu vožnju jednom trakom auto-puta. Novi LEAF koristi se prednostima Nissanovog vodećeg položaja u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodatih primeraka Nissana LEAF od 2010. Ghosn je izjavio da novi LEAF stiže uskoro i predstavlja naredno poglavlje u Nissanovoj strategiji inteligentnih pogona.
  • Na području povezanih automobila, koje spaja Nissanovu strategiju inteligentne mobilnosti i Nissanove strategije integracije inteligentnih tehnologija, Ghosn je potvrdio nastavak saradnje sa Microsoftom na razvoju nove generacije tehnologija povezivanja automobila. Njegov govor uključivao je i demonstraciju načina na koji Microsoft-ova tehnologija ličnog pomoćnika Cortana vožnju može da učini efikasnijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.
  • Kako bi se podržalo političko okruženje i planiranje nužno za integraciju ovih tehnologija u svetskim metropolama, Ghosn je najavio novo partnerstvo sa organizacijom 100 Resilient Cities (100RC) koje financira Fondacija Rockefeller. 100RC je globalna neprofitna organizacija koja pomaže gradovima da izgrade otpornost na fizičke, društvene i privredne izazove. Nissan i 100RC zajedno postavljaju temelje za autonomnu vožnju, električna vozila i nove usluge mobilnosti. Nissan je prvi proizvođač automobila koji sarađuje sa organizacijom 100RC.

„Pozivamo i ostale da nam se pridruže, od tehnoloških partnera do društava za e-trgovinu, usluga za pozivanje vozača i platformi za deljenje vozila i socijalne preduzetnike da bi nam pomogli u testiranju i razvoju novih vozila i usluga kako bismo svima osigurali pristup najnovijim tehnologijama i uslugama koje donose dodatnu vrednost njihovim životima.”, rekao je Ghosn.

Pratite nas na Twitteru uz hashtagove #Nissan #CES2017.

Nissan je predan razvoju pogonskih sistema pokretanih električnom energijom koji upotrebljavaju različite vrste goriva kako bi ispunili zahteve tržišta širom sveta. e-POWER je samo jedan primer te potrage i povećaće Nissanovu ponudu električnih pogonskih sistema. Nissan istražuje i razvija vozila pokretana gorivnim člancima i nastavlja da uvodi inovativne nove proizvode u različita područja i promoviše upotrebu električnih vozila širom sveta.

Napomena: Sistem e-POWER klasifikovan je kao serijski hibrid. Note e-POWER predstavlja prvo serijsko vozilo segmenta kompaktnih automobila pokretano serijskim hibridnim sistemom.