Napredni novi Focus na čelu Fordove palete u Ženevi

Napredni novi Focus na čelu Fordove palete u Ženevi

06/03/2014 Off By admin@mobilpublic

Ford Motor je na evropskom autosalonu premijerno predstavio nova vozila koja oslikavaju napredak koji je već postignut u proizvodnom preobražaju kompanije.

Novi Ford Focus – koji će u prodaji biti u drugoj polovini 2014-te, novi Ford Mustang – koji u Evropu dolazi 2015-te i novi Ford Edge Concept – koji isporučuje snažne smernice tehnologije, oblikovanja i izrade novog velikoga SUV za Evropu, deo su palete više od 25 novih vozila koje Ford predstavlja u razdoblju od pet godina.

U Ženevi, takođe prvi put u Evropi, Ford predstavlja C-MAX Solar Energi Concept – prvo vozilo te vrste na sunčani pogon, Ford Ranger za reli Dakar, takođe i evropsku novost – SYNC 2 tehnologiju koja vozaču omogućava upravljanje nekim sistemima u vozilu upotrebom jednostavnih komandi preuzetih iz govornog jezika, kao i novi osmoinčni ekran u boji, visoke rezolucije, osetljiv na dodir.

NewFordFocus_01

Novi Focus odiše novim emocionalnim dizajnom

Novi Ford Focus s odvažnijim, emocionalnijim dizajnom spoljašnjosti i prefinjeno napravljenom novom unutrašnjošću je prvi Ford koji se nudi i sa pravolinijskim parkiranjem – novom tehnologijom za parkiranje bez korišćenja ruku, koja pomaže vozaču pri upravnom parkiranju uporedo s drugim vozilima, sistemom upozorenja na saobraćaj iza vozila (Cross Traffic Alert) – koji pri izlasku sa parkirnog mesta vozača upozorava da se po putu kojim se zaputio približajaju druga vozila i pomoćnikom pri napuštanju parkirnog mesta (Park-Out Assist) – koji vozaču pomaže pri uključivanju u saobraćaj kada je vozilo paralelno parkirano.

NewFordFocus-5door-02
Sportski karakter automobila i poželjnost u vožnji osnaženi su vodoravno postavljenom maskom hladnjaka i cockpit dizajnom unutrašnjosti – po uzoru na avionske kabine. Novi Focus u Evropu uvodi i SYNC 2, Fordov napredni sistem povezanosti u vozilu, takođe i nove 1,5-litarske motore – benzinski EcoBoost i dizel TDCi, kao i 1,0-litarski motor EcoBoost koji emituje 99 g/km CO2.*

NewFordFocus-5door-04

Takođe, novi Focus će biti prvi Fordov model u Evropi koji nudi poboljšanu verziju sistema za spečavanje sudara pri malim brzinama (Active City Stop), unapređen da pomogne u sprečavanju naletanja na druge učesnike u saobraćaju do brzine od 50 km/h, kao i s pomoćnikom za kočenje u iznenadnim situacijama (Pre-Collision Assist), koji funkcioniše slično kao sistem za sprečavanje naletanja pri manjim brzinama, a sa znatno većim obimom prepoznavanja vozila pomaže vozaču čak i pri većim brzinama. Novi Focus će, takođe prvi put, biti opremljen Fordovom tehnologijom MyKey.

 Nepogrešivi Mustang

Potvrđeno je da će novi Ford Mustang, posle skoro 50 godina proizvodnje, prvi put biti u prodaji i u Evropi. Obećava svetski nivo perfomansi, potvrđujući Mustangovo nasleđe i status svetske automobilske ikone protade u devet miliona primeraka.

Geneva2014-Mustang_03

Opremljen snažnim novim 2,3-litarskim EcoBoost ili 5,0-litarskim V8 motorima, novi Mustang vozaču takođe nudi praktične napredne i tehnologije za pomoć vozaču, uključujući SYNC 2 i selektivne modove za vožnju (Selectable Drive Modes) za podešavanje „tvrdoće“ upravljača, odziv motora, menjača i sistema za elektronsku kontrolu stabilnosti.

Novi Mustang će u Evropi biti u ponudi u dve karoserijske verzije – ‘fastback’ kupe oblika i kabriolet. Oba odlikuje izuzetna nova forma, uz zadržavanje ključnih dizajnerskih elemenata klasičnih Mustanga, zbog kojih taj legendarni model ima toliko obožavalca, kako u Evropi tako i drugde po svetu.

Geneva2014-Mustang_05

Uglađen dizajn definiše Ford Edge Concept

Novi Ford Edge Concept nagoveštava snažne smernice tehnologije, dizajna i izrade novog velikog SUV za Evropu.

 Geneva2014-EdgeConcept_01

Napredne, automatizovane tehnologije za vožnju uključuju prototipnu funkciju za parkiranje s daljinskim upravljanjem, koja korisniku omogućava da iznura ili spolja, pritiskom na taster daljinskog upravljača, izbegava prepreke uz pomoć sistema koji Ford trenutno razvija.

Geneva2014-EdgeConcept_02

Pažljivo izvajan, fluidan spoljašnji dizajn saopštava sportsku moć, samopouzdanje i sposobnost, dok upotreba vrhunskih materija u unutrašnjosti i odlična izrada ukazuju da će Fordov prvi veliki prestižni SUV za Evropu premašiti očekivanja od vozila u tom segmentu.

C-MAX Solar Energi Concept

Fordov C-MAX Solar Energi Concept je prvo vozilo te vrste na sunčani (solarni) pogon koje koristi poseban koncentrator koji deluje kao uveličavajuće steklo. Usmerava intenzivne sunčeve zrake u solarne ploče na krovu vozila omogućavajući iste performanse kao konvencionalni C-MAX Energi plug-in hibrid, a s energijom koja nastaje od dnevne sunčeve svetlosti.

Geneva2014-C-MAXSolarEnergi_01

Ford procenjuje da bi 75 odsto svih vožnji prosečnog vozača moglo da se obavlja napajanjem suncem i da bi prosečan vlasnik upotrebom C-MAX Solar Energi Concepta godišnju emisiju gasova koji imaju efekat staklene bašte mogao da smanji za četiri tone. To vozilo ima autonomiju veću od 30 kilometara koju obezbeđuje punjenje samo u jednom sunčanom danu**, čime bi prosečan evropski korisnik godišnje na gorivu mogao da uštedi više od 1.000 evra.***

 Geneva2014-C-MAXSolarEnergi_06

Takođe, prvi put u Evropi, predstavljen je i Ford Dakar Ranger, koji dolazi sa svog nedavnog, prvog uspešno završenog nastupa na reliju Dakar. Baziran na osnovi putne verzije Ford Rangera s dvostrukom kabinom i pogonom 4×4, modifikovan u kompaniji Neil Woolridge Motorsport u saradnji sa Fordovom ekipom za globalni razvoj proizvoda, Ford Rangera za reli Dakar ima karoseriju u celosti napravljenju od kompozitnih materijala, napredne komponente napravljene od lakih materijala i 5,0-litrski V8 motor koji razvija 350 KS.

Ekran na dodir i glasovno upravljanje sa sistemom SYNC 2

Fordova tehnologija SYNC 2 omogućava glasovno upravljanje navigacijom, klima uređajem, mobilnim telefonom i sistemom za informisanje i zabavu koristeći jednostavne prirodno izgovorene glasovne komande. Uz SYNC 2, Ford prvi put u Evropi predstavlja i osmoinčni ekran na dodir sa visokom rezolucijom.

Jednostavi pritisk na taster za glasovno upravljanje i izgovor “gladan sam” prikazaće listu lokalnih restorana, dok se navigaciona adresa može uneti izgovaranjem u celosti.

Debitujući u Evriopi u novom Focusu, sistem SYNC 2 nudi različite mogućnosti povezivanja, uključujući dva USB priključka. Njegov split-screen navigacionii sistem omogućava 3D prikaz značajnih mesta u okolini i glavnih raskrsnica, a uključuje i Michelinov vodič za putovanje i Michelinov “zeleni vodič”.