Zahvaljujući odličnoj aerodinamici kao i visoko efikasnim novim motorima i menjačima, nova generacija Opel Astre postavlja standarde za efikasnost i nisku emisiju štetnih gasova. U poređenju sa prethodnim modelom, emisija CO2 je smanjena za do 19 procenata, što Astru stavlja na vrh klase kompaktnih automobila.

Trenutna generacija Astre ušla je u novu eru na svojoj premijeri i bila je izabrana za Evropski automobil godine 2016. Sa značajnim smanjenjem težine (200 kilograma lakša od prethodnika) i vrhunskim tehnologijama iz viših klasa, Astra je postavila lestvicu visoko. Opel nastavlja da prati ovu strategiju sa ultra modernom novom generacijom visoko efikasnih i lakih benzinskih i dizel agregata.

Trocilindarske 1,2-1,5 pogonske jedinice razvijaju od 77kW (105 ks) do 107kW (145 ks), i na taj način čine kako Astru sa pet vrata tako i Sports Tourer pravim šampionima niske potrošnje  goriva i emisije CO2. Ova aerodinamička svojstva su postignuta brojnim merama, uključujući zatvaranje protoka vazduha, poklopac motora i ramena zadnje osovine koja su u obliku deflektora.

Gornji i donji delovi nove rešetke hladnjaka kod Astre se automatski otvaraju i zatvaraju nezavisno jedan od drugog, što dodatno poboljšava protok vazduha. Optimizacija podvozja je poboljšala koeficijent otpora vazduha smanjujući turbulencije.  Dinamika šasije Astre je još više unapređena. Novi amortizeri uvećavaju komfor. Opciona sportska šasija ima čvršće oslanjanje, preciznije upravljanje i Watts link zadnje vešanje.

Zahvaljujući vrhunskim tehnologijama za smanjenje emisija štetnih gasova kao što su Filter benzinskih čestica (GPF) i Selektivna katalitička redukcija (SCR) kod dizela, sve pogonske jedinice Astre već ispunjavaju Euro 6d standarde emisije. Potpuno aluminijumski dizel i benzinski agregati su opremljeni sa stop/start tehnologijom koja štedi gorivo već u osnovnom paketu opreme.

 Nova Opel Astra, koja će biti dostupna za porudžbine već za nekoliko nedelja, ne hvali se samo vrhunskom aerodinamikom i tehnologijom agregata. Uz to donosi i mnoge druge vrhunske tehnologije, od nove prednje i zadnje kamere do digitalnog brzinomera i nove generacije infozabavnog sistema. E-Call poziv hitnim službama je takođe tu. Bežični punjač u centralnoj konzoli za pametne telefone je opciono dostupan.

Prednji deo Astre je impresivan sa rešetkom u 3D izgledu. I dok se enterijer transformiše u koncertnu dvoranu sa opcionim Bose zvučnim sistemom, za Astrom sa opcionim paketom crne boje visokog sjaja se okreću ljudi na ulici.