Nagrada “Ecobest 2013” dodeljena Fiatovom “Metan Programu”

Svečana ceremonija dodele nagrada na kojoj je Fiatov “Metan Program” – koga je zastupao Đanluka Italia, Direktor Fiat Brenda za tržište Evrope, Srednjeg Istoka i Afrike – postao dobitnik nagrade “Ecobest 2013” održana je 14. februara u Varšavi (Poljska).

Inaugurisana pre 12 godina kao prva evropska nagrada koja se dodeljuje ekološkim proizvodima i tehnologijama u oblasti auto-industrije, nagradu “Ecobest” dodeljuje odbor od 15 specijalizovanih novinara iz 15 evropskih zemalja sa ukupnom populacijom od oko 300 miliona stanovnika: Bugarske, Kipra, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Poljske, Češke, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukrajine i Mađarske.

130218_F_500L_105CV_36

Prema mišljenju međunarodnog odbora Autobest, Fiatov “Metan program” predstavlja najjednostavnije i najisplativije rešenje sa najmanjim uticajem na životnu sredinu od trenutno raspoloživih dostupnih goriva.  Važno priznanje koje potvrđuje posvećenost kompanije Fiat kontinualnom istraživanju konkretnih, efektivnih i pristupačnih tehnoloških rešenja je sada dostupno široj publici koja može iskoristiti najveći broj pogodnosti  u pogledu zaštite životne sredine i ekonomičnosti.

U polju alternativnih goriva, kompanija Fiat smatra da su motori sa pogonom sa metan danas najadekvatniji tehnološki izbor koji doprinosi smanjenju zagađenja u gradu i ograničenju CO2emisija. Motori sa pogonom na metan minimiziraju najopasnije emisije, poput čestica (koje svode gotovo na nulu), azot oksida i najreaktivnijih ugljovodonika koji dovode do stvaranja ostalih zagađivača. Oni takođe stvaraju 23% manje CO2 u poređenju sa benzinskim motorima.  Zbog toga je metan “najčistije” i najjeftinije gorivo današnjice, kao i potencijali izvor obnovljive energije, što je slučaj sa biometanom.

01_HP

Fiat Grupa je već više od 15 godina vodeći proizvođač originalne opreme za vozila sa pogonom na metan, nudeći najveći asortiman motora orijentisanih ka zaštiti životne sredine sa dvojnim sistemom goriva (metan/benzin), čime je prilagodila potrebe šire klijentele, uključujući i profesionalizam u transportu robe: počev od 1997.godine, Grupa je prodala oko 600 hiljada vozila sa pogonom na prirodni gas, kao i komercijalnih vozila.

Ono zbog čega smo ponosni na plasman u ovom programu je inovativni 0.9 TwinAir turbo motor od 80 KS sa dvojnim sistemom goriva, od kojih je jedan sa pogonom na metan – proglašen za “Najbolji ekološki motor godine za 2013.godinu” u okviru jedne od dvanaest kategorije prestižne nagrade za “Internacioni motor godine”. Novi “dvocilindrični” motor koji je već dostupan na modelima Fiat Panda i Fiat 500L predstavlja kombinaciju inovacija koje obuhvataju MultiAir tehnologiju, arhitekturu sa turbo kompresorom, TwinAir “smanjenje” i posebne tehnologije metan goriva.

TwinAir tehnologija sa turbo kompresorom obezbeđuje sve prilike za zaštitu životne sredine koju metan pruža, ne umanjujući snagu i zadovoljstvo pri vožnji. To pokazuje i maksimalna snaga motora od 80 KS (59 kW) pri 5,500 obrtaja/min uz maksimalnu vrednost obrtnog momenta koja iznosi najmanje 140 Nm pri 2,500 obrtaja/min. Uz sve to, smanjena je i emisija štetnih gasova, kao i potrošnja goriva: na primer, vrednosti koje je zabeležio TwinAir Natural Power motor su emisija CO2 od 86g/km i potrošnja od 3.1 kg metana na svakih 100 km (kombinovani ciklus).