14/06/2024

Multi-filter koji poboljšava kvalitet vazduha u novom Volvou XC90

Predstavljanjem većeg i efikasnijeg multi-filtera kabine, Volvo nastavlja sa svojom CleanZone incicijativom koja postavlja nove standarde kvaliteta boravka u automobilu. CleanZone je jedinstveni Volvov pristup kontroli kvaliteta vazduha u kabini s ciljem omogućavanja ugodnijeg boravka u vozilu kroz inovativna rešenja za unapređenje zdravlja. Vozači u Volvo vozilima mogu lakše da dišu jer je većini štetnih mikroskopskih čestica onemogućen ulazak u kabinu.

Multi-filter je napravljen posebno za vozila postavljena na SPA platfotmu, a debitovaće početkom 2015. godine u novom XC90. Odlikuju ga veće dimenzije, kako bi mogao da prečisti-filtrira veću količinu čestica i polena, kao i sloj aktivnog uglja koji efikasno uklanja brojne zagađivače koji bi mogli da naštete zdravlju vozača.146731_The_all_new_Volvo_XC90

Rezultati su impresivni. Prema rezultatima standardizovanog testa komponenti, u automobilu opremljenom novim unapređenim multi-filterom količina „finih“ čestica manjih od 4 mikrometra može biti umanjena za čitavih 70 odsto u odnosu na automobil bez filtera. To je značajno unapređenje, s obzirom na to da su studije pokazale da čestice prašine, manje od 10 mikrometara, izazivaju brojne zdravstvene probleme kao što su otežano disanje i plućne infekcije.

„Čak 45 odsto svetske industrijalizovane populacije pati od neke vrste alergija ili preterane osetljivosti, a više od 10 odsto pati od astme. U Volvou posvećenost bezbednosti nadilazi aspekt sigurnosnih pojaseva i vazdušnih jastuka. Suština je da se obezbedi da svaki minut proveden u automobilu bude što bezbedniji. To uključuje i pravilno disanje. S ovim filterom trenutno smo vodeći u našoj branši na području filtiranja vazduha“, izjavio je Peter Merten, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj.??????????????????

Filter je samo jedan segment Volvo Interior Air Quality sistema (IAQS). Drugi važan element je senzor koji kontroliše kvalitet ulaznog vazduha. U slučaju da količina štetnih čestica postane previsoka (recimo, prilikom vožnje kroz tunel), ulazni otvori se automatski zatvaraju. Multi-filter i senzor zajedno sprečavaju prodor brojnih štetnih zagađivača, kao što su azotni oksidi, hidrokarbonati, gasovi i neugodni mirisi.

CleanZone pristup

Filtriranje spoljnog vazduha samo je polovina sveobuhvatnog CleanZone pristupa unapređenju vozačkog okruženja. Druga polovina, minimizovanje štetnih emisija unutar automobila, takođe je važna, a Volvo i na ovom polju ima brojne programe za postizanje ovih ciljeva.

Vozači, na primer, cene kada prilikom daljinskog otključavanja vozila sistem ventilacije automatski „izduva“ ustajali vazduh iz kabine. Međutim, rad na smanjenju štetnih emisija u enterijeru počinje mnogo pre same proizvodnje automobila, striktnom kontrolom supstanci koje će se koristiti u izradi enterijera. Volvo je i u ovom području industrijski lider koji se okreće novim, manje toksičnim materijalima.150052_The_all_new_Volvo_XC90_Clean_Zone

Volvo je, uz to, implementirao rigorozan test program kontrole emisija. Ovaj program uključuje i evaluaciju Volvo Car Nose tima, čiji članovi mirišu različite objekte kako bi otkrili koji je miris prihvatljiv ili neugodan. Ono što poznajemo kao „miris novog automobila“ je zapravo miris korišćenih materijala. Njihovo prisustvo načelno nije štetno, ali prilikom toplih dana njihova povećana koncentracija može da iritira preterano osetljive osobe.

Zbog toga je tu još jedan aspekt programa, test simuliranja sunca, u kojem se automobil zagreva sve dok enterijer ne dostigne temperaturu od 65 stepeni po Celzijusu, što odgovara temperaturi kakvu postigne enterijer automobila parkiranog na suncu tokom vrućeg letnog dana. Tada se mere emisije svih štetnih organskih komponenti i aldehida. Volvo ima veoma jasne limite za ove čestice, s obzirom na to da njihov povišen nivo može da izazove glavobolju i nesvesticu i da podstakne astmu. Nivo aldehida se takođe kontroliše, jer njihovo prisustvo može izazvati respiratorne i kontaktne alergije.The all-new Volvo XC90 - Clean Zone illustration

S fokusom na zdravlje i dobrobiti, CleanZone predstavlja Volvov humani pristup radu i stavranju proizvoda. To je pristup koji je u savršenoj vezi s modernom osetljivošću, jer širom sveta korisnici postaju sve svesniji koliko kvalitet vazduha utiče na zdravlje, pa stoga zahtevaju čistiji vazduh unutar automobila. Volvo nastavlja da vodi glavnu reč i na ovom polju.