MINI VISION NEXT 100: „Svaki MINI je moj MINI“.

MINI VISION NEXT 100: „Svaki MINI je moj MINI“.

27/06/2016 Off By admin@mobilpublic

MINI predstavlja savršen automobil iz premijum kompakt klase namenjen gradskoj vožnji. Digitalizacija i povezanost u velikoj meri menjaju našu svakodnevnicu – ta promena stupa na snagu veoma brzo i primetno u urbanim područjima. MINI VISION NEXT 100 predstavlja MINI odgovor na nekoliko ključnih pitanja u vezi urbane mobilnosti u narednim godinama. Da li će u gradovima budućnosti biti mesta za automobil koji funkcioniše na emotivnom nivou? Šta će se desiti sa principom „pametna upotreba prostora“ koja predstavlja srž MINIja? Kako se MINI može prilagoditi svetu koji postaje digitalizovaniji i povezaniji?

P90222670_highRes_mini-vision-next-100

Filozofija koja se nalazi iza koncepta MINI VISION NEXT 100 uključuje promišljeno korišćenje resursa naše planete radi pružanja lične mobilnosti. Moto „Svaki Mini je moj MINI“ opisuje  svojstven stav o deljenju automobila. U budućnosti, ljubitelji brenda će biti u stanju da poruče MINI skrojen prema njihovim ličnim potrebama gde god da se nalaze, u bilo koje doba dana i noći. Dostupan 24 časa, 7 dana u nedelji, MINI budućnosti će biti u stanju da pokupi svog vozača na željenoj lokaciji na potpuno automatizovan način i prilagodi se individualnim željama vozača, interesima i preferencama. U srži ovog koncepta se nalazi potpuno povezana digitalna inteligencija.

Adrian van Hooydonk, stariji potpredsednik BMW Group Desing-a, opisuje viziju budućnosti MINIja: MINI želi da ponudi elegantnu i beskompromisnu mobilnost u gradovima koja koristi sva čula. U budućnosti možda nećete morati da posedujete vozilo da bi uživali u čarima vožnje“.

P90222685_highRes_mini-vision-next-100

Pametni pristupi budućnosti mobilnosti sa MINIjem:

  • „Digital Mine“ – gde svaki MINI postaje moj MINI
  • „Cooperizer“: veza između vozača i digitalne inteligencije
  • „Urban go – kart“: mali, mobilan, pametan. Odlike užitka tokom vožnje Minija će ostati nedirnute u godinama koje prethode.
  • Inovativno korišćenje održivih materijala u unutrašnjosti automobila
  • Podela iskustava – korisnici postaju deo MINI zajednice

P90222691_highRes_mini-vision-next-100

 „Digitaly mine“ – gde svaki MINI postaje moj MINI.

U budućnosti, kao i sada, ljudi će u velikoj meri biti privučeni MINI automobilima i stilu života povezanim sa MINIjem. Međutim, možda neće biti potrebno posedovati MINI kao bi bili deo dešavanja. Izazov sa kojim se suočava dizajnerski tim: kako MINI može postati trenutačno prilagodljiv – kako bi se vozač osetio da vozi svoj automobil, skrojen njegovim potrebama i ukusu – dostupan kada god i gde god ga trebaju?

MINI VISION NEXT 100 koncept je umotan u diskretan, srebrni omotač. MINI dizajneri ga nazivaju „prazno platno“. Kako se to platno koristi zavisi od individualnog korisnika, njegovog raspoloženja i situacije u kojoj se nalazi. Čak i boja krova i osvetljenje unutrašnjosti reaguje u skladu sa iznad navedenim stavkama. MINI koristi projekcije boje, grafike i sadržaja koje su prilagođene vozaču kako bi stvorio personalizovano iskustvo i prilagođen paket dostupnih informacija.

P90222679_highRes_mini-vision-next-100

Cooperizer formira vezu između vozača i digitalne inteligencije.

Cooperizer je naziv koji MINI VISION NEXT 100 daje centralno postavljenom, okruglom ekranu koji je postao zaštitni znak MINI kabina. U MINI VISION NEXT 100 on je osvetljen kao kaleidoskop. Generisane boje i šabloni označavaju prilagodljivu digitalnu inteligenciju automobila, koja omogućava odabir personalizovanih podešavanja za svakog vozača, uključujući okruženje, komunikacije i opcije autonomne vožnje. U toku vožnje vozač može da utiče na odluke koje Cooperizer donosi, jer rotacione kontrole omogućavaju podešavanje unutrašnjosti i režima vožnje. To znači da se automobil može prilagoditi kako bi isporučio savršeno prilagođeno iskustvo vožnje, bez obzira na to da li se vozi autonomno ili konvencionalno. Pritiskom na „Inspire Me“ taster, pali se još jedna funkcija Cooperizer-a. MINI poverava preuzete korisničke podatke kako bi izabrao i predstavio informacije koje interesuju vozača. Na primer, MINI VISION NEXT 100 može predstaviti umetnika kom se vozač divi i čije je izložbe nedavno posetio. Takođe može preporučiti izazovan, uvojit put na obodu grada i prebaciti se na John Cooper Works režim performansi.

P90222689_highRes_mini-vision-next-100

Urban go-kart: mali, pametan i pokretan. MINI će u budućnosti nastaviti da nudi zabavu tokom vožnje na koju smo navikli i koju volimo.

Vožnja Minija u budućnosti mora biti zabavna, u toj meri da će vozači preferirati da voze sami – što je češće moguće. Mehaničko iskustvo brzine i osećaj prilikom brzog prolaska kroz krivine su sastavni deo koji svakog MINIja čini MINIjem. Ali to nije sve. U svetu budućnosti u kome se automobili sami voze, ova strana vožnje će postati još značajnija, dobiće specijalnu ulogu. Razni aspekti MINI VISION NEXT 100 će poneti osećaj kartinga na novi nivo. Bez mnoštva kontrola i ekrana, unutrašnjost je čista, nezagađena. Vetrobran staklo pruža dinamičan pogled na put. Ekrani virtuelne stvarnosti pokazuju rutu ili idealnu liniju vožnje, pojačavajući osećaj vožnje.

Osim tih dinamičnih elemenata, osmišljavanje pametnih detalja i stvaranje maksimalnog prostora unutrašnjosti sa najmanjim spoljašnjim dimenzijama su karakteristike MINIja. Osećaj prostranosti kabine je pojačan spojenom klupom sedišta i pedalama koje se pomeraju zajedno sa volanom radi podešavanja položaja. Volan će uvek biti tu, ali uvek će postojati mogućnost da automobil sam sebe vozi; možda imate obaveze koje morate ispuniti tokom vožnje, kada je okruženje tokom vožnje dosadno.

P90222673_highRes_mini-vision-next-100

Autonomna vožnja igra važnu ulogu u MINI VISION NEXT 100, omogućavajući automobilu da se samostalno odveze do stanice za punjenje, perionice, parkinga ili sledećeg korisnika. Kako bi uključili autonomni režim vožnje dovoljno je da vozač pomeri volan na sredinu, između sebe i suvozača. To omogućava putnicima da uživaju u većoj slobodni kretanja i lakšeg ulaska i izlaska iz automobila u centrima gradova. Sedište iz jednog dela i spojeni prostor za noge, kao i centralna konzola iz jednog dela takođe omogućavaju putnicima da imaju brz i lagan pristup obema stranama automobila – bez obzira gde sede. Ako vas interesuje dinamična vožnja, aktivni elementi unutar sedišta pružaju bočnu podršku vozaču i suvozaču. Ako parkirate automobil na uskom mestu vrata će se automatski otvoriti onoliko koliko prostor to omogućava.

Inovativno korišćenje održivih materijala.

Odgovorno korišćenje resursa je ključno prilikom biranja materijala za MINI VISION NEXT 100. Ti materijali moraju zadržati visok nivo kvaliteta tokom godina i nuditi poseban osećaj prilikom dodira. Kako digitalizacija raste, analogni kvaliteti i iskustva će postajati sve važniji. Sa intenzivnijim korišćenjem deljenih automobila, unutrašnjost će morati da bude mnogo otpornija. Pored modernih materijala napravljenih od reciklirane plastike i aluminijumskih ukrasa na podu, krovu i bočnim panelima, na primer, dizajneri unutrašnjosti Minija koriste materijale koji se ne koriste toliko često u kabinama automobila, kao što je mesing, bazalt i celuloza. Dobar primer toga je noseća šina i informaciona traka sa nosačem volana, i Cooperizer sa svojom tankom mesinganom strukturom.

P90223417_highRes_bmw-group-the-next-1

Dizajneri su napravili mrežu za odlaganje stvari iza volana od laganog bazalta, dok je donji deo sedišta napravljen od reciklirane celuloze koja je slična papiru. Ovi materijali se namerno koriste kako bi se patina razvila tokom korišćenja i osigurala dugotrajnost i sofisticirani izgled. Kada je u pitanju prirodni izgled i osećaj površina, dizajneri su prihvatili nepravilnosti koje postoje kod izabranih materijala i metoda njihovog procesiranja. Ovo se takođe odnosi na navlake sedišta napravljene od pletene Alkantare – veoma robusnog materijala. Dizajneri nisu koristili tradicionalne materijale unutrašnjosti kao što je drvo i koža. Još jedan primer analognog dizajna MINI Vision vozila se može pronaći u točkovima, čija rotacija stvara „Ombro Cinema“ efekat: spoljašnja površina točka se ne kreće već samo disk zajedno sa pneumatikom. Ravnomerno kretanje svetlucave strukture – urađene u mesingu, može se videti kroz otvore na felnama. Namera je da svaki točak izgleda kao deo mehaničkog nakita.

 Deljenje iskustva – korisnik postaje deo MINI zajednice.

Deljenje automobila, domova i robe je sve češće, jer digitalizacija, povezanost i veštačka inteligencija čine proces lakšim i automatizovanim. MINI VISION NEXT 100 može spojiti grupe istomišljenih ljudi, koji dele MINI stil života. Svako ima koristi od svakoga. Mobilnost otvara inspirativna iskustva, ali ipak nudi održiv pristup i pametno korišćenje resursa.

Na primer, MINI korisnik iz budućnosti je zainteresovan za određenu vrstu umetnosti, a njegov prijatelj je nabavio u zadnjem minutu karte za izložbu koja bi im se možda svidela. Vision vozilo identifikuje sve parametre, koordinate i organizuje čitavu ekskurziju. Sama vožnja postaje deo savršeno organizovane usluge. MINI naziva ovu viziju budućnost deljenja iskustava.

Direktor MINI Design-a, Anders Warming sumirao je najvažnije aspekte automobila: „MINI VISION NEXT 100 pokazuje MINIjev jedinstveni pogled na svet budućnosti. Iskustvo vožnje ostaje centralni emotivni deo, sa lakim i jednostavnim uslugama oko njega.“