MazTech 2015 – izabrani pobednici regionalnog takmičenja za najboljeg Mazdinog tehničara

MazTech 2015 – izabrani pobednici regionalnog takmičenja za najboljeg Mazdinog tehničara

11/07/2015 Off By admin@mobilpublic

Mazda je još 2002. godine u cilju pružanja što kvalitetnije, kompetentnije i brze servisne usluge vlasnicima svojih vozila pokrenula globalni program takmičenja tehničara. S obzirom da se danas od osoblja zaduženog za održavanje vozila traži interdisciplinarnost, Mazda namerno izbegava reč mehaničar, već koristi termin tehničar, jer osim mehanike, savremeni tehničar mora poznavati elektriku i elektroniku, ali i informatiku.MazTech_2015_(12)

MazTech je interno takmičenje kojem dobrovoljno mogu pristupiti svi Mazdini tehničari. Samo u Evropi ima ih 10-ak hiljada, a u celom svetu i nekoliko puta više. U prvoj, eliminacionoj fazi takmičenja rešava se on-line teoretski test, a zatim najbolji učestvuju u drugoj fazi gde nakon teoretskog dela rešavaju i praktične probleme.

Po prvi put na MazTechu su učestvovali i tehničari iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je za tehničare iz Hrvatske ovo bio već treći nastup. Nakon dva eliminaciona kruga, na regionalno finale plasirala su se desetorica najboljih: trojica tehničara iz Srbije i sedmorica iz Hrvatske.MazTech_2015_(8)

Finale regionalnog nadmetanja Mazdinih tehničara održano je u Mazdinom trening centru u Klagenfurtu. Takmičari su prvo morali odgovarati na teoretska pitanja – taj deo traje 100 minuta – a zatim su u što kraćem roku morali precizno dijagnostifikovati i otkloniti simulirane kvarove na mehanici i električnim komponentama vozila. U tom delu imaju 25 minuta po zadatku, a pritom moraju potpuno samostalno rešavati problem i strogo slediti propisanu proceduru, jer inače dobijaju negativne bodove. Veseli što su svi finalisti pokazali veliko znanje i veštinu – u proseku su rezultati 50-ak posto bolji nego na prethodnom MazTech takmičenju 2008. – i svrstavaju se među najbolje u zemljama okruženja, uključujući i centralnu Evropu.maztech2015

Pobednici Zoran Radošević i Roni Krbavčić će kao tim predstavljati regiju jugoistočne Evrope na Evropskom finalnom takmičenju koje će se održati 6.-8. oktobra u Barseloni, a najbolji iz Evrope nadmetaće se i na globalnom nivou. Osim vrednih nagrada, takmičarima je motiv i prestiž koji donosi sama činjenica da spadaju među najbolje u svojoj struci.