Maestralnom Borkoviću nova četiri boda na trci WTCC u Argentini

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković nastavio je žetvu bodova u Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC). Vozač NIS Petrol by Campos Racing tima u svom Chevrolet Cruze #98 automobilu osvojio je na stazi Termas de Rio Hondo u Argentini nova četiri boda u šampionatu.

Srpski as je mogao da uveća bodovni saldo, ali ga je u tome sprečila zadnja leva guma koja je pukla tokom prve trke, pa sada naš jedini predstavnik u prestižnom takmičenju pod okriljem FIA ima sakupljen 21 bod.argentina 11

Nakon što prvi put ove sezone nije izborio drugi krug kvalifikacija, Borković je morao da se zadovolji 14. startnim mestom na obe trke. To ga nije sprečilo da u prvoj vožnji pokaže da mu je automobil mnogo bolje pripremljen, pa je posle starta vrlo brzo napredovao do 11. pozicije.

Usledio je još jedan od prepoznatljivih duela, koje su Borkovića proslavile tokom debitantske sezone u WTCC. Do 10. mesta i ulaska u krug vozača koji osvajaju bodove delio ga je legendarni Holanđanin Tom Koronel.

Duca je bio toliko dominantan, pa ga je već u trećem krugu pretekao i najavio poteru za ostalim vozačima. Ipak, nekoliko sekundi kasnije, našem vozaču događa se neverovatan peh, zadnja leva guma puca zbog podupravljanja (understeering), odnosno prevelikog proklizavanja. Borković je mogao samo da doveze automobil do boksa i tu okonča prvi nastup.puknuta guma 2

To, međutim, nije obeshrabrilo visokog Pančevca i njegov tim, pa je na drugoj trci vozio znatno brže i zasluženo stigao do plena. Ponovo je brzo napredovao i u drugom krugu ušao u hrabar duel s devetostrukim reli šampionom sveta Sebastijanom Loebom. Iako je ostao 11, Borković je strpljivo čekao svoju šansu i dočepao se 10. pozicije posle odlaska u boks Valentea.

Završnica trke donela mu je još veći proboj, pošto je iza sebe najpre ostavio Toma Čiltona, a onda u pretposlednjem krugu i Mehdija Benanija, pa je do kraja trke sigurnom vožnjom overio osmu poziciju.

Borković je iz kruga u krug vozio sve brže, pa se približavao svom komšiji, Mađaru Norbertu Mihelisu. Ipak, za 20 kilograma lakša Honda kojom je upravljao Mađar, ali i nedostatak vremena odmogli su Borkoviću da postigne još bolji plasman. Uprkos tome, uspeo je da bude najbrži od svih Ševroletovih vozača u drugoj trci.grid 7

– Bilo je pakleno vruće na stazi. U drugoj trci sam obišao dva Sitroenova vozača, i Milera i Loeba. Obišao sam ih sa spoljne strane, ali sam popustio da se ne bih sudario s nekim. Pogotovo posle iskustva iz prve trke, kada sam doživeo da pukne guma posle duela sa Koronelom opisao je Borković prvi deo nastupa u drugoj trci.

Duca je istakao da mu je bilo važno da se iz Argentine ne vrati praznih ruku.autogrami 4

– Bio sam stabilan i hteo da završim trku. Video sam da sam napravio distancu sa takmičarima iza sebe, a nije ni bilo vremena da napadam dalje. Zbog velikih vrućina su gume vrlo lako mogle ponovo da stradaju dodao je Borković.

Srpskog automobilistu očekuju dva meseca pauze do nastavka šampionata.duca i mihelis

– Preostaju nam avgust i septembar u trazenju sponzora i radu sa inženjerom na automobilu, nažalost, bez testova zbog manjka finansija u budžetu – konstatovao je Borković.

Junak ovog vikenda bio je ljubimac domaće publike Hoze Marija Lopez, koji je trijumfovao na obe trke i time znatno uvećao šanse za titulu u generalnom plasmanu. WTCC sezona seli se u Aziju gde će biti vožene poslednja četiri vikenda, a prvi je na programu u kineskom Pekingu, 4. i 5. oktobra.