Konceptno vozilo Kia Optima T-Hybrid (turbo hibrid)

Konceptno vozilo Kia Optima T-Hybrid (turbo hibrid) je ujedno svetska premijera Kijinog novog blagog hibridnog pogona. Koncept T-Hybrid pokreće postojeći 1,7-litarski CRDi turbodizelski motor iz Optime, kojem pomaže mali električni motor sa 48-voltnom olovno-karbonskom baterijom. Novi pogon konceptnoj Optimi T-Hybrid omogućava vožnju isključivo na struju pri malim brzinama, a zahvaljujući regenerativnom kočenju baterija se kod svakog kočenja puni.Kia Optima T-Hybrid showcar 1 (Medium)

Kijini inženjeri su se kod ovog novog hibrida odlučili za olovno-karbonsku bateriju, jer za razliku od litijum-jonskih baterija nije potrebno njeno aktivno hlađenje i jednostavnija je za daljnju razgradnju na kraju svog životnog ciklusa.

Okolini prihvatljiviji start-stop sistem može se pohvaliti novim starterom s remenom, koji je zamenio uobičajeni alternator, što omogućava ponovno paljenje motora gotovo nečujno i bez vibracija. Zahvaljujući usavršenom pogonu inženjeri su u Optimu ugradili manju bateriju i starter motora, što je značajno poboljšalo raspodelu težine i upravljivost vozila.Kia Optima T-Hybrid showcar 2 (Medium)

Takođe je omogućena ugradnja inovativnog električnog super punjača za CRDi motor, koji je dodatak uobičajenom turbo punjaču, a što pomaže kod povećanja obrtnog momenta i odaziva motora kod nižih obrtaja.

Novi pogon T-Hybrid će Kijinim strankama pružati bolje performanse i manju potrošnju goriva, a to je istovremeno i garancija da će Kijini modeli opremljeni ovom novom tehnologijom i dalje ostati pristupačni cenom.Kia Optima T-Hybrid showcar 3 (Medium)

Pošto je salonski koncept još uvek u fazi razvoja za sada nema podataka o potrošnji goriva ili tehničkim mogućnostima pogona. Kijini inženjeri žele postići osetno smanjenje emisija CO2 i povećanje snage od 15 do 20 posto za sve varijante s ovim novim pogonom. Postojeća Optima sa 1,7-litarskim dizelskim motorom snage 136 KS ima emisije CO2 128 g/km (sa ISG start-stop sistemom i ručnim menjačem).

Za sada nema nikakvih informacija o serijskoj proizvodnji modela Kia Optima T-Hybrid ili o njegovoj upotrebi u Kijinim novim modelima.