Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

Kijin koncept Futuron pokazao dizajn električne budućnosti

09/11/2019 Off By admin@mobilpublic

Kia Motors pokazala je novo konceptno vozilo Futuron, kupeovski SUV sa pogonom na sva 4 točka (e-AWD), koji najavljuje kako će u skoroj budućnosti izgledati dizajn električnih vozila.

Koncept Futuron predstavlja moderan i samouveren izgled progresivnog električnog kupeovskog SUV-a, onako kako ga vidi Kia. Samo ime Futuron sastavljeno je od engleskih reči ‘future’ i ‘on’, što znači upaljenu, električnu prirodu budućeg SUV dizajna ove sve popularnije marke automobila.

Sa dizajnom, koji se temelji na dinamičnim, čistim linijama, koncept Futuron kombinuje elegantne proporcije sa čistim linijama i površinama. Njegova laka SUV kupeovska karoserija utelovljava potpuno električni 4×4 pogon, omotan odvažnom, modernom spoljašnjošću, koja se dobro slaže sa prilagodljivom, visokotehnološkom unutrašnjošću.

Futuron, koji je dizajniran u Kijinom dizajnerskom središtu u Koreji, upravo je debitovao na međunarodnom salonu u Šangaju.

Električni SUV kupe sa ‘360-stepenim jezgrom’ Koncept Kia Futuron temelji se na ‘360-stepenoj’ dizajnerskoj koncepciji koju karakterišu čiste, glatke linije bez nepotrebnih ornamenata. Karoserijske površine stvaraju niz napetih, tečnih linija, koje se okreću, šire i skupljaju oko karoserije. Rezultat je elegantan i aerodinamičan izgled.

Futuron između ostalog odskače i zbog svojih impozantnih proporcija. Njegove dimenzije – dužina: 4.850 mm, visina: 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje: 3.000 mm – i viši klirens deluju skladno sa nisko postavljenom karoserijom, što kreira dinamičan, samouveren stav.

Mreža laserskih radara (LiDAR) za 4. stepen autonomne vožnje Potpuno električni pogon Futurona omogućava takav oblik. Snažna baterija smeštena je nisko ispod dna kabine i pruža električnu energiju za četiri elektro motora, koji su ugrađeni u točkove.

Futuron, koji je sportsko vozilo na SUV platformi, sa svojim udobnim, nazad nagnutim sedištima korisnicima pruža novi način interaktivnog iskustva vožnje, koji je primeren za urbanu sredinu. Različiti elementi konstrukcije i oblika vozila omogućavaju jaku povezanost između vozača i vozila.

Iako za sad još nije potvrđena masovna proizvodnja Futurona neka njegova rešenja će Kia sigurno koristiti u svojim budućim modelima.