Kijin dizajn osvojio tri dizajnerske nagrade Red Dot za Ceed, Ceed Sportswagon i ProCeed

Kija je sa tri osvojene nagrade ostvarila novu pobedu na prestižnom takmičenju za dizajnerske nagrade Red Dot. Dizajnerski het-trik za model Kia Ceed Najnovija priznanja su dobile sve tri Ceedove varijante karoserije: petovratni hatchback Ceed, karavanski Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, kojeg uskoro očekujemo u našoj zemlji. To je već druga trostruka pobeda zaredom u oštroj konkurenciji, pri čemu je potrebno naglasiti da su Kijini modeli početkom ove godine osvojili i tri prestižne dizajnerske nagrade iF Design 2019.

Porodicu modela Ceed karakterišu čiste, ravne linije, koje su inspiraciju našle u fastback sportskoj limuzini Kia Stinger, koja je 2018. godine takođe osvojila nagradu Red Dot. Petovratni Ceed je širi i niži od prethodnika, sa kabinom koja je pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila za više sportski izgled i oblik. Gledajući iz profila C stub karakteriše gornja linija okvira prozora u obliku polumeseca.

Ceed Sportswagon u svoju kategoriju donosi više prostora nego ikada pre: model je sada duži i nudi više prostora u prtljažniku (625 litara) od svojih konkurenata, čak i više od predstavnika iz D kategorije. Sa svojim pametno osmišljenim proporcijama i dinamičnim novim dizajnom je Ceed Sportswagon više sportski od svojih prethodnika.  

Novi ProCeed donosi potpuno novi izgled Kije, a ujedno je i prvi shooting brake nekog masovnog proizvođača automobila. ProCeed spaja očaravajući, elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću karavana, a istovremeno odskače od svoje »braće« zbog jedinstvene pojave i dimenzija. ProCeed je sa visinom od 1.422 mm najniži u kategoriji porodičnih vozila.

Za Red Dot nagrade konkurisalo više od 5.500 proizvoda iz 55 zemalja. Dizajnerski centar Severni Ren-Vestfalija još od 1955. dodeljuje nagrade Red Dot, koje su postale jedne od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu. Žiri čini 40 međunarodnih stručnjaka, koji dolaze iz redova nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara.  Svečana dodela Red Dot nagrada biće održana 8. jula 2019. u nemačkom gradu Essen, u opernoj kući Aalto, koju je osmislio čuveni finski arhitekt i dizajner Alvar Aalto.