Kia predstavlja tehnologiju prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

Kia predstavlja tehnologiju prilagođavanja performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona

03/05/2019 Off By admin@mobilpublic

Iz korporacije Kia Motors, koja je zajedno sa Hyundai Motor deo automobilskog konglomerata Hyundai Motor Group, izveštavaju o razvoju tehnologije, koja će omogućavati prilagođavanje motornih performansi električnih vozila pomoću pametnih telefona. Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji, koja će korisnicima omogućavati da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije vozila.

Prilagođavanje 7 funkcija pomoću mobilnog telefona Vozači će novu tehnologiju moći da koriste za prilagođavanje 7 funkcija, kao što npr. najveći obrtni moment, paljenje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odazivnost i potrošnja energije prilikom upotrebe klima uređaja. Pošto električna vozila neprestano povećavaju svoj tržišni udeo, pogotovo na području renta-car vozila ili car-sharinga, nova tehnologija će vozačima omogućiti korišćenje njihovih pretprogramiranih podešavanja u bilo kojem električnom vozilu – u bilo kojem vozilu će se moći voziti sa svojim profilom sa servera.

Aplikacija analizom preostale udaljenosti i predviđene potrošnje energije nudi optimizovana podešavanja za podešenu krajnju destinaciju. Takođe omogućava sportskiju vožnju sa predloženim personalizovanim podešavanjima performansi. Korisnik može koristiti podešavanja na internetu, dok su informacije o njemu zaštićene Korisnici će moći na internetu deliti svoja podešavanja ili koristiti podešavanja drugih korisnika. Moći će i koristiti predložena fabrička podešavanja s obzirom na situaciju na ulici – od seoskih puteva do gradskih središta ili planinskih puteva.

Grupacija Hyundai-Kia koristiće tehnologiju blokčejn (blockchain), koja će biti zadužena za bezbednost podataka tokom učitavanja korisnikovih podataka i deljenja istih na serveru.

Tokom postupka uploada i deljenja personalizovanih podešavanja sistem šifrira glavne parametre u blokčejn mreži kreiranjem novih blokčejnova i skladišti ih u skladištu podataka, koje sprečava neovlašćen pristup. Tehnologija prilagođavanja perfomansi vozila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih vozila grupacije Hyundai-Kia, koje se razlikuju od uobičajenih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Vozila sa nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju ličnog iskustva, jer zbog svojeg delovanja ne ostavljaju karbonski otisak. Zato električna vozila vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije.