Kia osvojila međunarodnju nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger i Soul

Kia Motors je, prvenstveno zahvaljujući vrhunskom dizajnu, u zadnjih nekoliko godina stekla veliki ugled. Nedavno joj je američko udruženje industrijskih dizajnera (IDSA) dodelilo dve prestižne dizajnerske nagrade. Kia je u kategoriji prevoza osvojila međunarodnju nagradu za dizajnersku izvrsnost (IDEA) za konceptno vozilo GT4 Stinger  (srebrno priznanje) i Soula (bronzano priznanje). Kia je inače, već 2012. godine dobila bronzanu IDEA-u za automobilski dizajn.???????????

Žiri međunarodnog priznanja za globalni dizajn (IDEA) ocenjuje kako proizvodi utiču na kvalitet života i kako ostvaruju značajne ekonomske uticaje kroz inovacije u kategorijama kao što su automobili i prevoz, dizajnerska strategija, računarska oprema, životna sredina i drugo. Za ovogodišnje nagrade takmičilo se 2000 kandidata iz 39 zemalja, kod kojih su ocenjivane inovacije, prednosti za koristnike i stranke, trajnost i vizuelna privlačnost.

»Ova IDEA priznanja su pravi dokaz sposobnosti Kijinog dizajnerskog tima«, rekao je Tom Kearns, vođa Kijinog američkog dizajnerskog centra, i dodao: »GT4 Stinger je nastao sebično ali sa velikim učinkom: Pitali smo se kako bi izgledalo kada bi kalifornijski dizajnerski tim ostvario svoju viziju Kijinog sportskog vozila sa fokusom na prelep spoljašnji izgled i izvanrednu voznu dinamiku. Verovatno najveći izazov sa kojim se je naš tim suočio je novo rođenje Kia Soula. Morate da ponudite svež izgled bez gubitka originalnosti i privlačnosti. U oba slučaja ne možemo da budemo zadovoljniji rezultatima.«Kia GT4 Stinger (interior) (Medium)

Kijin dizajnerski tim, koji od 2006. godine vodi predsednik Kia Motors Corporation i vođa dizajna Peter Schreyer, rednovno dobija nagrade i pohvale za svoj inovativni rad, koji menja marku Kia i doprinosi značajnom globalnom rastu u zadnjih pet godina. Nagrada Idea je, nakon nagrada »Red Dot« i »If« već treća velika dizajnerska nagrada za drugu generaciju Soula. Koncept GT4 Stinger je osvojio brojne pohvale medija širom sveta, zbog svog agresivnog i sportskog izgleda koji oduzima dah.Kia Soul_IDEA Bronze Award (Medium)

GT4 Stinger
Premijerno predstavljen u januaru, na salonu automobila u Detroitu, GT4 Stinger je Kijino najagresivnije konceptno vozilo do sada i prava mašina. Kao i svaki drugi pravi sportski automobil sa četiri sedišta i zadnjim pogonom, i za njim se po gradu okreću glave, a zahvaljujući svom sportskom srcu i na trkačkoj stazi se oseća kao kod kuće. Ispod haube krije se fenomenalno zvučan i na trkama dokazan, Kijin 2,0-litarski benzinski četvorocilindraš sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva (T-GDI), koji nudi impresivnih 315 konjskih snaga.Kia Soul (interior) (Medium)

Novi Soul
Iako potpuno nov, ali prepoznatljiv već na prvi pogled, jer je ostao veran izgledu inspirativnog koncepta Track’ster iz 2012-te godine, Soul je postavljen na novi šasiju, koja je tvrđa, duža i šira nego kog prethodnika. Nove dimenzije mu omogućuju više prostora za putnike i njihov prtljag, dok su buka i vibracije dramatično smanjeni. Veći obrtni momenat i konkretna nadgradnja vešanja čine novog Soula tako okretnim i živahnim u gradskoj vožnji.