Kia Optima GT i za Evropu

Kia Optima GT i za Evropu

06/10/2015 Off By admin@mobilpublic
  • Kia predstavlja GT verziju nove Optime
  • Premijera na salonu u Frankfurtu
  • Jedinstveni vešanje i šasija, kao i 2.0 T-GDI motor
  • Tehnički podaci će biti predstavljeni netom pre lansiranja u 2016.
  • Nova Kia Optima u prodaji širom Evrope krajem ove godine

Kia Motors je na salonu u Frankfurtu predstavila GT verziju limuzine Optima, čiji dolazak na evropska tržišta očekujemo u 2016. godini.

Radi se o sportskoj verziji, koja je prilagođena evropskom tržištu, a namenjena je svima onima, koji traže emotivniju, živahniju vožnju, a Optima tako postaje Kijin drugi GT model, nakon cee’da i pro_cee’da GT koji su u Evropi predstavljeni 2013. godine.

kia-optima-gt-mobil-auto-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-novitet-01

Sportski dizajn, unutra i spolja

Optima GT donosi još sportskiji izgled već ionako atraktivne Kijine limuzine. Optima GT, koja je u Frankfurtu predstavljena kao prototip, ali koja je već spremna za proizvodnju, donosi redizajnovanu masku u obliku tigrovog nosa, novi oblik karoserije i novi dizajn felni.

Unutra Optima GT temelji na profinjenim materijalima visokog kvaliteta, koje nalazimo i u standardnoj verziji Optime, ali sa detaljima koji vozačima ne ostavljaju nedoumice oko sportskog karaktera vozila.

Dinamičnije performanse

Nova Optima GT je plod saradnje Kijinih R&D centara u korejskom Namyangu i nemačkom Rüsselsheimu. Rezultat je sportska limuzina koja savršeno odgovara zahtevima evropskih vozača.

Vožnja, upravljanje i perfomanse prilagođeni su Optimi GT, koja u odnosu na konkurente odskače mišićavim izgledom i dinamičnošću, istovremeno zadržavajući sve prednosti profinjenosti i udobnosti u vožnji standardne verzije.

Optima GT, koja je prilagođena evropskim cestama, može se pohvaliti svojim jedinstvenim vešanjem (između ostalog je opremljena elektroničkom kontrolom sistema vešanja) s ublaživačem udara svakog točka posebno. Veći kočioni diskovi i dorađena verzija Kijinog novog servo volana, postavljenog na letvi volana (R-MDPS) poboljšaće dinamične perfomanse Optime GT.

Optimu GT pokretaće moćni 2.0-litarski T-GDI benzinski turbo motor čiji tehnički detalji će biti dostupni javnosti malo pre dolaska na evropsko tržište.

Nova Kia Optima u Evropu stiže već krajem godine

Standardna, potpuno nova Kia Optima je u Evropi u prodaji već rajem godine, dok je dolazak GT verzije predviđen iduće godine. Gama modela Optima će se u skoroj budućnosti raširiti, jer stiže i karavanska verzija, nastala na osnovi koncepta SPORTSPACE, premijerno prikazanog na ovogodišnjem salonu u Ženevi.

kia-optima-gt-mobil-auto-arena-sport-automobilizam-saobracaj-kozarev-novitet-02

KIA OPTIMA GT PROTOTIP – TEHNIČKE SPECIFIKACIJE*

Karoserija i šasija

4-vratna limuzina sa pet sedišta, s čeličnom konstrukcijom karoserije. 4-cilindrični turbo benzinski motor s turbo punjačem, s pogonom na prednje točkove preko 6-stepenog automatskog menjača.

Motor

2,0-litarski / 245 KS T-GDI benzinski

Tip – Četiri cilindra u liniji, turbo punjač

Zapremina – 2,0-litarski, 1.998 cc

Najveća snaga – 245 KS (180 kW) pri 6.000 obr./min

Najveći obr. mom – 353 Nm pri 1.350-4.000 obr./min

Ventili – 16 (četiri po cilindru)

Sistem dovoda goriva – Direktno ubrizgavanje

Emisioni razred – Euro 6b

Menjač: 6-stepeni automatski

Felne i pneumatici: aluminijumske 18-inčni 235/45 R18

Spoljne dimenzije (mm)
Dužina: 4.855; širina (bez bočnih ogledala): 1.860; visina: 1.465;

Međuosovinsko rastojanje (mm): 2.805

Performanse: Najveća brzina (km/h): 240; 0-100 km/h (sek.): 7,4

Potrošnja goriva (l / 100 km)*
Kombinovano 8,2
Izvan naselja 6,1
U naselju 11,8
CO2 (g/km) 191

*Svi tehnički podaci su u skladu s homologacionim zahtevima ostalih globalnih regija (Rusija, Australija, Istočna Evropa i ostala tržišta). Evropska homologacija je planirana netom pre početka prodaje.