14/07/2024

Kia je u Parizu predstavila poboljšanog Rija

Pored legendarnog Sorenta Kia je u Parizu predstavila novo poglavlje svog globalnog bestselera – poboljšanog Rija. Ukupno su ih prošle godine širom sveta prodali čak 471.000 primeraka (od toga 56.821 u Evropi). Restilizovani Kia Rio će iduće godine, kada dođe na drumove, predstaviti osvežen izgled, kako spoljašnjosti tako i unutrašnjosti, dok će i dalje zadržati ključne adute s kojima je postao Kijin najprodavaniji model zadnjih nekoliko godina.Enhanced Kia Rio - Exterior 1 (Medium)

Eksterijer je doživio zapažene promene, jer su dizajneri promenili prednji branik i maglenke, a novi je i Kijin zaštitni znak – tigrova maska. Na raspolaganju su tri nova kompleta aluminijumskih naplataka (15-, 16- i 17-inčna), a novitet je i osvežen profil Rija, koji zajedno sa novim zadnjim branikom zaokružuju Kijin spoljni preobražaj. Nove su i dve boje karoserije – plava (Urban Blue) i žuta (Digital Yellow), koje dopunjuju već ionako bogatu paletu boja.Enhanced Kia Rio - Exterior 5 (Medium)

Riova kabina je sada zahvaljujući hromiranim dodacima i centralno postavljenom audio sistemu svetlija. Moći će da se naruči i digitalni radio (DAB) i nova generacija audio-navigacionog sistema (AVN) sa 7-inčnim ekranom, koji se može pohvaliti bržim delovanjem i bržim računanjem puta (u zavisnosti od raspoloživosti na pojedinim tržištima).Enhanced Kia Rio - Exterior 2 (Medium)

Poboljšani Rio će u Evropi biti na raspolaganju sa četiri efikasna motora – sa rasponom snage od 75 do 109 KS – s pogonom na prednji par točkova preko 6-stepenog ručnog ili 4-stepenog automatskog menjača. Svaki od tih motora moguće je naručiti i sa sistemom start/stop (ISG) druge generacije.

Rio će se u 5-vratnoj, hatchback varijanti za evropsko tržište proizvoditi u južnokorejskoj fabrici Sohari, a na Starom kontinentu ga očekujemo početkom iduće godine.