Kia ima električni trotinet sa dometom od 20km

Novi trotinet će možda biti deo ponude kod budućih modela Kije. Kia, koja je deo automobilske grupacije Hyundai Motor Group, razvila je novi prototip električnog trotineta. Novi model, koji se temelji na konceptu predstavljenom 2017. na sajmu zabavne elektronike CES, dobio je pogon na zadnjem točku, snažnu litijumsku bateriju i elegantna prednja i zadnja svetla.

Peta, najveća u svetu Grupacija automobila, u skoroj budućnosti namerava svojim kupcima sa integracijom trotineta u svoja vozila da omogući mobilnost po principu »prvi i zadnji kilometar« koji označava početak i kraj puta, kada putnik polazi ili stiže na krajnje odredište. Ako je trotinet smešten u vozilu automatski se puni korišćenjem struje tokom vožnje, što omogućava nesmetan završetak putovanja.

Promena pogona sa prednjeg na zadnji točak je ključna pri unapređenju bezbednosti i stabilnosti, jer masu postavlja pozadi. Dodatno su inženjeri dodali oslanjanje na prednji točak kako bi pružili udobniju vožnju i na tvrđim podlogama.

Najnovija verzija električnog trotineta donosi litijumsku bateriju kapaciteta 10,5 Ah. To trotinetu omogućava dostizanje najveće brzine od 20 km/h i trebalo bi da bude dovoljno za domet od 20 kilometara sa jednim punjenjem.

Trotinet se od konkurencije razlikuje pametnim dizajnerskim rešenjima, npr. sklapanje u tri stepena omogućava manju masu (samo 7,7 kg). Praktičnost trotineta povećava digitalni ekran, koji prikazuje stanje baterije i brzinu trotineta; za vožnju noću na trotinetu su ugrađena prednja i zadnja elegantno dizajnirana LED svetla.