Kia i UEFA mladim izbeglicama u Jordanu poklanjaju kopačke

Nekadašnja fudbalska zvezda, Brazilac Deko, nedavno se susreo sa predstavnicima jordanskog izbegličkog kampa Zaatari, kojima je na olimpijskom stadionu u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, svečano predao nekoliko stotina pari kopački. Ovaj čin je zadnji korak humanitarne akcije, koju su zajedno izveli korporacija Kia Motors i evropski fudbalski savez UEFA sa svojom fondacijom za decu kako bi izbegličkoj deci olakšali igranje fudbala i inspirisali ih da ostvare svoje snove.

Tokom eliminacionih susreta ovogodišnje lige Evrope predstavnici Kije i fondacije UEFA su posetili brojne gradove po Evropi i podsticali ljubitelje fudbala da poklone svoje kopačke i trenerke. Kod Kijinih zastupnika i na turneji više od 145.000 navijača je izbliza pogledalo pehar lige UEFA Europa League Trophy, koji je bio izložen po školama, klubovima i u centru gradova Ženeva, Sevilja, Berlin, London, Milano, Moskva i Pariz. “Svako ko je ikada igrao fudbal se, bez obzira na nivo takmičenja, seća svog prvog para kopački. Navijači širom Evrope poklanjanjem kopački deci nisu samo omogućili da igraju fudbal u boljim uslovima, nego su kreirali i trajnu uspomenu na taj događaj,” rekao je Deko, koji je igrao u velikanima kao što su Porto, Barselona i Čelzi. “Susret sa predstavnicima Zaatarija, koji su me upoznali sa izazovima sa kojima se susreću tamošnji mladi igrači je bio veoma dirljiv. ”

Tokom kampanje navijači su se družili sa ambasadorima turneje – nekadašnjim vrhunskim fudbalerima, kao što su Lotar Mateus, Andres Palop, Dejvid Simen, Eidur Gudjonsen, Andrej Aršavin, Juri Đorkef i Filipo Inzagi.

UEFA-ina fondacija za decu je pomagala kod gradnje fudbalskih terena za izbeglice u Jordanu, ali deca dosad nisu imala kopačke. Zahvaljujući velikodušnosti ljubitelja fudbala širom Evrope sada će mladi moći da igraju u mnogo boljim uslovima tokom cele godine.