Kia i Hyundai predstavili inovativno punjenje električnih vozila, nakon čega sledi automatsko parkiranje

Sistem omogućava lakše punjenje električnih vozila sa autonomnom funkcijom  Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company u videu su predstavili bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) bliske budućnosti, kada će biti puno više električnih vozila nego danas. 

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo sa napunjenom baterijom će se samo skloniti sa punjačkog mesta i time drugim električnim vozilim omogućiti punjenje.  Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mesta.

Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena vozilo će se samo pomaknuti na prazno mesto za parkiranje pomoću upotrebe sistema AVPS, koji će na tom punjačkom mestu omogućiti punjenje drugim vozilima. Kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača. 

Celi proces zahteva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sistema punjenja i vozača. Parkiralište šalje lokacije praznih mesta za parkiranje i punjenje, dok sistem punjenja osvežava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

Kia i Hyundai razmatraju komercijalnu upotrebu tehnologije prilikom lansiranja 4. stepena autonomnih vozila 2025. godine. Kia i Hyundai takođe nameravaju započeti sa prodajom autonomnih vozila u nekim pametnim gradovima od 2021., dok je njihov cilj lansirati na tržište potpuno autonomna vozila 2030. godine.