Za samo nekoliko godina od danas vožnja će se u potpunosti promeniti. Od sledeće decenije Bosch će na tržište uvesti novi sistem koji će omogućiti da automobili sami voze po autoputevima. Time se neće samo povećati sigurnost na putu već će se, što je još bitnije, pružiti nove mogućnosti vozaču.

499139

„Autonomni automobili neće više biti samo običan predmet iz svakodnevne upotrebe; oni će postati naši lični pratioci”, izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH. Na konferenciji razvojnih inženjera „ITS World Congress“, koji se održavao od 10. do 14. oktobra 2016. godine u Melburnu u Australiiji, Bosch je upotrebio test vozilo da bi pokazao kako
bi ova buduća veza između automobila i vozača mogla da izgleda. Ključna komponenta jeste moderan interfejs čovek-mašina (eng. HMI – Human Machine Interface) za upravljanje vozilom. U budućnosti će HMI interfejs i umreženost automobila zajedno omogućiti novo iskustvo vožnje.

Unutrašnja kamera prati vozača

Uskoro više neće biti potrebno proveravati i prilagođavati retrovizore, sedišta i podešavanja vozača po ulasku u automobil. Uz pomoć novorazvijene unutrašnje kamere test vozilo kompanije Bosch prepoznaje svoje vozače i odmah učitava odgovarajući korisnički profil sa željenom konfiguracijom vozila i njihovim najčešćim odredištima. Sve što bi vozači trebalo da urade je da odaberu
odredište i izračunatu rutu. Odmah zatim primaju informacije o tome na kojim delovima puta moraju ručno voziti, a na kojima se mogu opustiti i odmoriti. „Na autoputu automobil postaje vozač, a vozač postaje putnik”, izjavio je Hohejzel.

Vozilo će preuzeti potpunu odgovornost za sve zadatke tokom vožnje i tako omogućiti vozačima da se posvete drugim stvarima, kao što je odmor, opuštanje, čitanje mejlova ili pisanje, bez ikakvog rizika za sigurnost. Kako bi se osiguralo da vozači ne zaspu tokom autonomne vožnje i da mogu sigurno preuzeti kontrolu u bilo kom trenutku, unutrašnja kamera stalno prati pokrete očiju vozača. Ako im oči predugo ostanu zatvorene, oglašava se upozorenje.

!cid_88008EAC68F8604F8B454D3DEFA0DA26@bosch

 

Mnoge saobraćajne nesreće posledica su nesmotrenosti

U Nemačkoj svaku desetu nesreću prouzrokuju nesmotreni vozači. Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela nemačka digitalna asocijacija „Bitkom“, 42% ispitanika vozi i istovremeno razgovara mobilnim telefonom. Čak 44% ispitanih priznalo je da čita poruke, a 23% da se čak i dopisuje dok vozi; 25% njih izjavilo je da čita mejlove dok vozi. Sam čin telefoniranja za vreme vožnje za 2 do 5 puta povećava rizik od nesreće. Vozač koji pogleda u telefon samo na tri sekunde putujući brzinom od 120 kilometara na čas zapravo vozi 100 metara na slepo. Ovo pokazuje u kojoj meri autonomna vožnja može povećati sigurnost. Automobil koji sam vozi ne može biti ometen tekstualnom porukom. Uz pregled od 360 stepeni, njegovi senzori stalno prate stanje u saobraćaju.

U test vozilu kompanije Bosch, HMI interfejs obaveštava vozača kada je deo puta dostupan za autonomnu vožnju. Koristeći vrlo preciznu „TomTom“ mapu visoke rezolucije, partnera kompanije Bosch, vozilo uvek zna gde se nalazi na putu. Automobil upoređuje svoje podatke u stvarnom vremenu sa informacijama uskladištenim na mapi visoke rezolucije, na primer o oznakama na putu i barijerama za sprečavanje sudara. Kako bi prepustio zadatke tokom vožnje vozilu, vozač mora istovremeno da pritisne dva tastera na volanu na nekoliko sekundi. Zatim, kad se pokrene autonomni način vožnje, na centralnom ekranu put na mapi visoke rezolucije postaje plav. Osim toga, vozaču se na ekranu prikazuje sve što senzori okruženja mogu primetiti i koliko vremena preostaje dok vozač ne bude morao ponovno da preuzme volan.

BOSCH; Automatisches Fahren

 

Pustite volan i umesto toga zavirite u frižider

Tokom autonomne vožnje vozačima je preko centralnog ekrana vozila dostupno više funkcija infozabave nego kada vozač upravlja vozilom. Zahvaljujući internet konekciji vozači mogu pregledati buduće obaveze ili planirati kupovinu. Bosch aplikacija „SmartHome“ omogućava im da zavire u svoj frižider kod kuće: Da li ima dovoljno pića i namirnica za planirani roštilj s prijateljima ili bi trebalo svratiti do prodavnice? Za to vreme put prikazan na navigacionoj mapi je promenio boju iz plave u narandžastu, što znači da se deo za autonomnu vožnju završava za pet kilometara. Vozač mora da se pripremi kako bi ponovo preuzeo kontrolu nad volanom. Ako vozač ne reaguje, oglašava se zvuk upozorenja, koji će se pretvoriti u neprekidni znak upozorenja sa vizuelnim znakovima mnogo pre završetka dela puta za autonomnu vožnju. Ponovnim istovremenim pritiskom tastera na volanu vozači mogu preuzeti kontrolu nad vozilom.

Međusobna komunikacija test vozila i motocikla

Test vozilo kompanije Bosch povećava sigurnost na putu čak i pri ručnom načinu vožnje. Svi senzori i saobraćajni informacioni sistemi koji se koriste u autonomnoj vožnji ostaju aktivni. Zahvaljujući komunikaciji između vozila Bosch test vozilo zna za druge korisnike puta mnogo pre nego što se oni nađu u vidokrugu. Motocikliste je posebno lako ne primetiti u saobraćaju jer ih mogu zakloniti kamioni ili autobusi. Na konferenciji ITS, Bosch je predstavio prototip komunikacione veze između svog test vozila i motocikla. Omogućavajući da oba vozila stalno prenose svoju lokaciju jedno drugom smanjuje se rizik od sudara. To je još jedan primer načina na koji tehnologija u autonomnim vozilima može doprineti sprečavanju nesreća.