Od samog početka ovo proleće nam je donelo znatno više temperature, a sa njima i dilemu koji je pravi trenutak da se zimski pneumatici zamene letnjim. Metereološki uslovi uvek mogu da nas iznenade, ali na nama je da vodimo računa o bezbednosti u saobraćaju. Zakonska regulativa u ovoj oblasti nalaže da smo kao vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila u slučaju padavina, snega ili leda na kolovozu dužni da na sva četiri točka imamo zimske gume, dubine šare najmanje pet milimetara. Pored zakona predviđene su kazne za one koji ga se ne pridržavaju.

Međutim, zakon nije odredio način uz pomoć kog možemo da prepoznamo pravi trenutak za njihovu zamenu. Poznato je da zimske gume menjamo letnjim najčešće u aprilu kada prosečne dnevne temperature prelaze +7 Cº, ali slučaj koji se neretko dešava u našoj zemlji je da i pre aprila krenu više temperature. Zimske gume imaju veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama ispod nule. Na toplom vremenu to je kontraproduktivno jer kako se guma okreće blokovi su pritisnuti na podlogu i gume se više zagrevaju, a poznato je da je toplota najveći neprijatelj guma. Zbog ovakvih okolnosti savetujemo da je bolje imati dva seta felni ali i guma, zimskih i letnjih, jer smo tako spremni da brzo reagujemo na iznendne metereološke promene, poštedimo naše gume i produžimo im vek trajanja koji štedi i naš džep. Kada su gume montirane na felne zamena je brza i jednostavna, a komplet zimskih guma uvek možemo da ostavimo u „hotelu“ za gume, odnosno u servisu koji nudi ovakvu vrstu usluge.

Vianor servisi su uvoznici i distributeri auto guma i prateće opreme najvećih svetskih proizvođača na dvadeset lokacija širom Srbije. Iz svog asortimana posebno ističu zimske i letnje auto gume za sve tipove vozila, kao i odgovarajuće alu felne. Više informacija potražite u linku http://pneumaster.rs/