14/06/2024

Jeep®na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2016.

Jeep®, brend legendarnog duha, vraća se na 86. Salon automobila u Ženevi na štandu “ispunjenom” istorijom i uzbuđenjem, na kojem će se modeli iz prošlosti sresti sa savremenim modelima radi proslave 75. godišnjice brenda. Ovo nije samo značajno postignuće, nego i važan događaj za ambicioznu budućnost u koju brend Jeep gleda sa rešenošću istovetnom onoj koja je 2015.g učinila trećom uzastopnom godinom uspešne prodaje brenda u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike i četvrtom uzastopnom na globalnom nivou.

160224_Jeep_Range_75th_Anniversary

Istorija brenda Jeep ispunjena je značajnim postignućima i legendarnim modelima, počev od nezaustavljivog modela Willys – Overland MB iz 1941. godine i čuvenog modela  CJ-2A (civilni Jeep) iz 1945. godine, koji predstavljaju začetak savremene masovne proizvodnje terenskih vozila. Jeep je bio pionir i u segmentu SUV vozila 1946. godine, kada je na tržište izbačen model Willys Wagon, koji se odlikovao prilagodljivošću i prostorom za sedam osoba. Pored toga, već 1963. godine, brend Jeep je sa modelom Jeep Wagoneer imao pionirsku ulogu u formiranju klase velikih, vrhunskih SUV modela, a 1984. godine je, uvođenjem modela Jeep Cherokee, prvog SUV vozila u istoriji sa Unibody konstrukcijom ponovo napravio revoluciju u segmentu SUV vozila.

Sa ciljem obeležavanja ovih i drugih značajnih postignuća brenda Jeep, posetiocima Salona automobila biće prikazana tri izvanredna klasična modela: Willys-Overland MB iz 1941. godine, Willys Wagon iz 1947. godine i Jeep Wagoneer iz 1963. godine. Nove specijalne verzije u čast 75. godišnjice, kao dodatna potvrda puta brenda Jeep kroz vreme, biće prikazane na štandu i naći će se u prodaji u salonima širom regiona počev od drugog tromesečja 2016. godine, u novoj, uzbudljivoj izvedbi, sa oznakom jubileja i ekskluzivnim enterijerima i opremom.

Legenda brenda Jeep nastavlja se premijerom klase Cherokee Overland, koja predstavlja novi vodeći model u liniji, koji kombinuje legendarne terenske mogućnosti brenda i još sofisticiranija i elegantnija svojstva. U središtu pažnje će se naći i Dawn of Justice, specijalno  izdanje modela Jeep Renegade, koja se pojavljuje u filmu “Betmen protiv Supermena: Dawn of Justice” čija se premijera tek očekuje i ekskluzivni model Grand Cherokee SRT Night, najnoviji primerak najbržeg i najsnažnijeg ikada proizvedenog vozila brenda Jeep. Izložbenu postavku na štandu (5130, hala 5) upotpuniće ekskluzivan izložbeni primerak modela Cherokee dizajniran od strane Garage Italia Customs.

Važni događaji i istorija brenda Jeep

 Pregled 75.g. istorije koja povezuje današnje modele brenda Jeep sa prvobitnim modelom sa pogonom na četiri točka iz 1941. je prelistavanje nekih od najlegendarnijih strana istorije savremene auto industrije.

Sve je počelo 1941. godine, proizvodnjom nezaustavljivog modela Willys-Overland MB. Na kraju rata, 1945. godine, ovaj model doživeo je transformaciju u prvo civilno Jeep vozilo, nazvano CJ-2A ( “CJ” – civilni Jeep), koje je postalo prvo savremeno terensko vozilo.

Legendarni američki brend igrao je pionirsku ulogu i u razvoju SUV segmenta, kojeg kupci posebno cene.  Godine 1946. je sa montažnih traka sišao Willys Wagon, karavan sa zatvorenom karoserijom, u potpunosti izvedenom od čelika (verzija sa pogonom na četiri točka se pojavila 1949.g. ). Jeep je predvodio evoluciju ove kategorije vozila kontinuirano uvodeći inovacije kao što su Jeep Wagoneer, preteča današnjeg modela Grand Cherokee,  koji je definisao segment velikih premium SUV vozila 1963.g. Ovaj model se isticao automatskim prenosom (prvi put primenjenim na modelu sa pogonom na četiri točka) i savremenom, funkcionalnom karoserijom prilagođenom gradskoj i terenskoj vožnji.

Dve decenije kasnije, 1984. g., na tržište je izbačen model Jeep Cherokee (XJ). Ovim modelom, koji je bio prvo SUV vozilo sa unibody konstrukcijom, Jeep je uneo dodatnu inovaciju i kreirao novu kategoriju SUV vozila. Nova šasija je omogućila bolju čvrstoću, značajno smanjila težinu i smanjila potrošnju goriva. Jeep je sličan korak unapred napravio i sredinom 1992. godine sa prvom generacijom modela Grand Cherokee vodećeg u liniji, koji će tokom nastupajućih godina definisati nove standarde u vezi sa stilom, kvalitetom i  performansama u segmentu premium SUV vozila. Udarni model je tokom sledeće tri generacije unapređen novim tehnološkim funkcijama, kojima su poboljšani kapaciteti za redovnu i vožnju u terenskim uslovima, uz ostvarivanje nivoa izvrsnosti bez presedana.

Izbacivanje modela Wrangler Unlimited 2007.g., kao jedinog modela bez krova, sa četvora vrata i pogonom na četiri točka,  bilo je još jedno važno postignuće brenda Jeep. Wrangler, koji se prvi put pojavio 1987. godine, a čija treća generacija je danas prisutna na tržištu –direktan je naslednik originalnog modela iz 1941.g. Willys-Overland MB, kao i izraz najautentičnijih vrednosti brenda Jeep. Uspeh ovog modela može se pripisati mnogobrojnim činiocima, ali, pre svega, njegovoj prilagodljivosti, izraženoj kroz niz specijalnih verzija koje su imale svoje premijere na tržištu tokom proteklih godina. Svaka od njih obeležava važnu godišnjicu ili zahtevan teren na kojem se Wrangler pokazuje u najboljem svetlu, uvek pružajući besprekoran osećaj vožnje.

Godina 2013. bila je  još jedna važna godina, kada je premijerno u segmentu SUV vozila srednje veličine, na modelu Jeep Cherokee primenjenja funkcija isključenja zadnje osovine, projektovana da smanji gubitak energije kada vozilo nije u režimu vožnje na 4 točka. Ali to nije bilo sve. Novi Jeep Cherokee je ujedno bio i prvo SUV vozilo srednje veličine sa automatskim 9-stepenim prenosom, sa izvrsnim performansama, niskom emisijom izduvnih gasova i smanjenom potrošnjom goriva.

Novo poglavlje u legendarnoj istoriji brenda otvoreno je 2014. g. izbacivanjem na tržište modela Renegade, koji je bio prvo Jeep vozilo na sve važnijem segmetu malih SUV vozila. Sa proizvodnjom u Italiji i prodajom u više od 100 zemalja širom sveta, Jeep Renegade je bio prvo vozilo u u svojoj kategoriji sa 9-stepenim automatskim prenosom, koji je omogućavao superiorne performanse u terenskoj i vožnji u redovnim uslovima. Bio je i prvo SUV vozilo u svom segmentu sa isključenjem zadnje osovine, u spoju sa najsavremenijim sistemima 4×4 Jeep Active Drive i Jeep Active Drive Low.

160224_Jeep_Range_01_slider

Specijalno izdanje za 75. godišnjicu 

 Tradicija brenda Jeep uključuje obeležavanje ključnih godišnjica ili nesvakidašnjih postignuća specijalnim izvedbama. A danas, u sklopu obeležavanja 75. godišnjice, legendarni brend uvodi specijalno izdanje 75th Anniversary za sve modele u liniji, koje će se pojaviti u prodajnim salonima u drugom tromesečju 2016.g.

U ograničenim količinama (u pitanju je 8.000 primeraka namenjenih EMEA regiji (Evropa, Bliski istoka i Afrika)), svi jubilarni modeli ističu se novim izdanjima, koja uključuje oznaku 75-godišnjeg jubileja, felne bronzane boje niskog sjaja, bronzane i narandžaste umetke u eksterijeru, sa sedištima sa reljefnim logotipom koji nosi oznaku 75-godišnjeg jubileja.

Posetioci Salona automobila u Ženevi imaće priliku da vide četiri primerka kao što su Renegade 75thAnniversary, u jedinstvenoj zelenoj Jungle Green, opremljen 1,4litarskim Turbo MultiAir II motorom sa 170 KS, u spoju sa 9-stepenim automatskim prenosom i sistemom Active Drive 4×4, jedinstvenim u klasi. Oprema uključuje i 18-inčne felne nisko sjajne bronzane boje, ekskluzivni pokretni krov MySky sa pokretnim panelima i specifična sedišta prekrivena Gode-Tex tkaninom sa koncem u boji mandarine.

Pažnju će privući i Jeep Cherokee 75th Anniversary, u crnoj Brilliant Black izvedbi, sa novim 2,2litarskim MultiJet II turbo-dizel motorom sa 200KS sa Jeep Active Drive II 4×4 sistemom sa dva prenosna mehanizma i režimom niskih obrtaja, sedištima presvučenim napa kožom sa dvobojnim koncem (boje mandarine i bisera), 8,4-inčnim Uconnect sistemom , bi-ksenonskim farovima i dvoslojnim panoramskim krovom. Verzija u čast 75. godišnjice biće u ponudi sa sistemima Jeep Active Drive I i Jeep Active Drive II.

Legendarni model Jeep Wrangler obrađen je na sličan način. Izvedba 75th Anniversary za ovaj model ističe se zelenom Sarge Green karoserijom i izvedena je sa moćnim 3,6litarskim motorom V-6 Pentastar. Standardna oprema uključuje rešetku hladnjaka u boji karoserije i okvire farova i proreze na rešetki hladnjaka nisko sjajne bronzane boje, Power Dome haubu sa funkcionalnim otvorima za vazduh, diferencijal ograničenog proklizavanja, navigacioni sistem sa vrhunskim zvučnim sistemom, kožna sedišta Ombre Mesh i uklonjivim krovom u boji karoserije.

Liniju upotpunjuje verzija Jeep Grand Cherokee 75th Anniversary u crnoj Brilliant Black izvedbi, sa snažnim 3-litarskim motorom V-6 MultiJet od 250 ks, u spoju sa 8-stepenim automatskim prenosom. Oprema je sadržajna i obuhvata 20-inčne alu-felne, navigacioni sistem i Quadra-Lift vazdušno oslanjanje, koje podešava klirens u pet različitih nivoa, radi bolje vozne dinamike i sposobnosti terenske vožnje.

160224_Jeep_Cherokee_Overland_03

Cherokee Overland

U Ženevi debituje Jeep Cherokee Overland, novi udarni model koji kombinuje sofisticiran stil, elegantan enterijer, vrhunsku opremu, kao i legendarne terenske sposobnosti po kojima je brend prepoznatljiv.

Izloženi model je u novoj svetlo crvenoj Brownstone izvedbi, opremljen 2,2-litarskim turbo-dizel motorom MultiJet II sa 200 ks, u paru sa 9-stepenim automatskim prenosom.

Eksterijer novog modela Cherokee Overland obuhvata svetlu, poliranu, rešetku hladnjaka, nove lajsne na vratima i štitnike blatobrana u boji karoserije, nove 18-inčne svetle, polirane alu-felne, standardne HID bi-ksenonske farove i Overland znak na zadnjem delu. Rafinirani izgled je upotpunjen mnoštvom vrhunskih detalja, uključujući, kožom presvučenu instrument ploču, vozačko i suvozačko sedište sa sa 4-smernim, električnim podešavanjem u lumbalnom delu, novi upravljač sa drvenim umecima, anodirane srebrne detalje, sedišta sa ventilacijom i grejanjem presvučena napa kožom sa Overland logom, Berber patosnice, audio sistem Alpine Premium, Uconnect radio uređaj sa 8,4-inčnim tač-skrinom, Bluetooth, GPS naviciju i memorisanje položaja sedišta vozača, spoljnih retrovizora.

Standardna oprema modela Overland obuvata i panoramski krov, zadnja vrata sa električnim podizanjem, praćenje mrtvih uglova i opažanje ukrštanja putanje sa drugim vozilima pri kretanju unazad i ParkSense, sistem prednje i zadnje podrške za parkiranje .

Specijalna izvedba Jeep Renegade Dawn of Justice

 Specijalna izvedba Jeep Renegade Dawn of Justice odaje počast filmskom debiju modela u filmu “Betmen protiv Supermena: Dawn of Justice” koji će biti premijerno prikazan u martu. Specijalna izvedba Jeep Renegade Dawn of Justice, zasnovana na konfiguraciji Longitude, odlikuje se smelom pojavom, upečatljivom Granite Crystal izvedbom i velikim brojem crnih, poliranih detalja, poput 18-inčnih alu-felni, svetala za maglu i zadnje svetlosne grupe, rešetke hladnjaka i oznake brenda Jeep. Ispod haube se nalazi 1,6-litarski motor MultiJet II sa 120 ks i 6-stepenim prenosom.

Specijalna izvedba Jeep Renegade Dawn of Justice naći će se u prodaji na odabranim tržištima širom Evrope ovog meseca.

Ograničena serija modela Jeep Renegade predstavlja deo šireg partnerstva između kompanija Fiat Chrysler Automobiles i Warner Bros Studios na filmu “Betmen protiv Supermena: Dawn of Justice”, koje će omogućiti prikazivanje vozila veoma velikom broju ljudi, zahvaljujući i jedinstvenoj tamnoj izvedbi.

Predstavljanje modela Renegade na Salonu automobila će upotpuniti Trailhawk verzija sa Jeep Active Drive Low sistemom vuče, opremljena efikasnim 2-litarskim turbo-dizel motorom MultiJet sa 170KS, u paru sa 9-stepenim automatskim prenosom. Automobil u žutoj Solar Yellow izvedbi sa enterijerom presvučenim crvenom kožom, poseduje 17-inčne alu-felne, zatamnjena stakla, donju zaštitnu ploču, kontrolu upravljanja na nizbrdici, vučnu kuku, TPMS, dvozonsko upravljanje klimom i odabrane Mopar dodatke.

Glavna Mopar oprema uključuje specifične sjajno-crne elemente, poput umetaka na rešetki hladnjaka i retrovizorima, kao i stav vozila za ekstremnu terensku vožnju.

2016 Jeep Grand Cherokee SRT Night

Jeep će u Ženevi predstaviti novu ograničenu seriju najbržeg i najsnažnijeg ikad proizvedenog modela brenda Jeep –  Grand Cherokee SRT Night. Model se odlikuje „stelt“ izgledom sa maskom rešetke hladnjaka, B i C stubovima okvirima bočnih stakala u mat crnoj boji. Prednja aplikacija je u crnoj Satin Black izvedbi, kao i oznaka na haubi i zadnjim vratima na podizanje. 20-inčni točkovi su takođe u ekskluzivnoj Satin Black izvedbi i konstruisani su tako da se vide standardne Grand Cherokee SRT Night Brembo kočnice. Jedinstveni detalji u enterijeru uključuju kožna sedišta u crnoj Black Laguna boji sa upadljivim srebrnim koncem, kožom presvučene rukonaslone na vratima i centralnu konzolu, uključujući crne hromirane maske. Boje koje su dostupne za model Jeep Grand Cherokee SRT Night su Velvet Red crvena, Billet Silver srebrna i Granite Crystal siva.

Kada su u pitanju performanse, model SRT Night pogoni 6,4-litarski V-8 motorsa 468 ks (344 kW) i obrtnim momentom od 624 Nm. Izvrsne performanse podrazumevaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 5 sekundi, manje od 13 sekundi za prelaženje 400 metara, te najveću brzinu od 257km/h.Modeli 2016 Grand Cherokee SRT i SRT Night se standardno isporučuju sa ekskluzivnim sistemom Performance Pages koji je obnovljen proširenim kompletom tajmera i merača performansi, dok sasvim novi režimi vožnje omogućavaju vlasnicima modela Grand Cherokee SRT personalizaciju sopstvenog iskustva vožnje u terenskoj i vožnji u redovnim uslovima.Pored toga, standardna funkcija kontrole kretanja oponaša inpute koje daje profesionalni vozač u cilju optimizacije performansi modela Grand Cherokee SRT, usklađujući karakteristike motora, prenosa brzine, upravljanja, kontrole stabilnosti i vešanja kako bi se omogućilo besprekorno pokretanje vozila. Sistem Selec-Track na modelu Grand Cherokee SRT koristi softver podređen performansama pomoću kojeg omogućava pet dinamičnih režima: automatski, sportski, vučni, terenski, irežim vožnje po snegu, pružajući vozačima mogućnost da izaberu podešenje koje savršeno odgovara zahtevima vozača i uslovima vožnje.

Štand modela Jeep

Štand Brenda Jeep na Salonu automobila u Ženevi karakterišu čiste geometrijske linije. Jednostavan, a opet moderan, podeljen je na nekoliko tematskih celina kako bi prikazao izložene modele i sva lica  JEEP brenda. Odabrani prirodni materijali kao što su drvo i kamen precizno su obrađeni i uklopljeni radi kreiranja ambijenta koji kombinuje slike prirode i gradskih predela kroz pistu napravljenu od parketa. Cilj je da se reafirmiše izrazita terenska priroda vozila ovog brenda u kombinaciji sa njegovom vrhunskom DNK. Upotreba zaobljenih led zidova još jednom pokazuje tehnološki iinovativni stav vozila Jeep.

Događaj koji se održava u Švajcarskoj takođe će biti savršena prilika da se objavi prestižno partnerstvo koje traje već drugu godinu za redom između brenda Jeep i Džez festivala u Montreu, jednog od najznačajnijih muzičkih događaja na svetu koji ima  ogromnu muzičku arhivu snimaka nastupa uživo u trajanju od preko 5.000 sati i koji se nalazi na listi UNESCO-vog Memory of the World Programa. Ovo partnerstvo je još jače imajući u vidu da Jeep ove godine obeležava svoju 75. godišnjicu, a Džez festival u Montreu svoj 50. rođendan. Dvostruka godišnjica naglašava zajedničku istoriju inovacije, spremnosti na napredak i stav da se trendovi spremno dočekuju a da se ne izgubi autentičnost i vernost samom sebi.

Na štandu, tri modela iz prošlosti pričaće priču o istoriji brenda Jeep, njegovom razvoju i rekordima koje je postigao: modeli Willys Wagon iz 1946, Jeep Wagoneer iz 1963. i Willys MB iz 1941. godine, dok će model Jeep Wagoneer biti postavljen na neverovatnom postolju napravljenom od pravih cepanica različitih veličina i visine.  Stanica namenjena specijalno za ovu priliku biće postavljena kako bi posetioci mogli da putuju u Jeep-ovom vremeplovu kroz tehnologiju Oculus i kako bi bili bliži modelima koji su ušli u anale ovog američkog brenda. Prostor posvećen Moparu, referentnom brendu FCA zaduženom za usluge, originalne delove i dodatnu opremu biće postavljen na štandu i predstaviće brendirane proizvode.