Jaguar Land Rover u 2016. godini zabeležio najbolje rezultate u svojoj istoriji

Jaguar Land Rover u 2016. godini zabeležio najbolje rezultate u svojoj istoriji

15/01/2017 Off By admin@mobilpublic

Jaguar Land Rover, vodeći britanski proizvođač vrhunskih luksuznih vozila ostvario je svoju najbolju prodaju ikada na globalnom nivou u protekloj 2016. godini, prodavši više od jednog automobila svakog minuta u svojim maloprodajnim objektima od 583.313 vozila, što je za 20% više u odnosu na prethodnu godinu. Ovakvi rezultati krunisani su sa 201 nagradom, uključujući i proglašenje za najvećeg proizvođača vozila u Velikoj Britaniji.

Evropa je najveći prodajni region kompanije u 2016. godini sa prodajom od 138.695 vozila, što je za 26% više u odnosu na prošlu godinu. Ukupno 117.571 Jaguara i Land Rover vozila je prodato u Velikoj Britaniji što je ujedno i najbolji rezultati za celu godinu u istoriji kompanije za to tržište. Maloprodaja je porasla i u ostalim regionima: 31% u Kini, 25% u Severnoj Americi i 17% u Belikoj Britaniji. Ovo je sedma uzastopna godina rasta prodaje sa skoro utrostručenom maloprodajom u odnosu na 2009. godinu. Prodaja u decembru je porasla za 12% u odnosu na isti mesec prošle godine, sa maloprodajom od 55.375 vozila. Maloprodajne količine su porasle za 36% u Kini – što je rekord na mesečnom nivou.

„Ovo je bila važna godina za Jaguar Land Rover sa ažuriranim modelima i potpuno novim Land Rover Discovery Sport i Jaguar F-PACE. Posebno je zadovoljstvo videti kako Jaguar postavlja nove impresivne prodajne rekorde. Odgovor kupaca bio je veoma pozitivan ove godine, što je rezultiralo u maloprodaji širom većine naših ključnih regiona. Ovi rezultati beleže značajne korake u strategiji Jaguar Land Rover sa ciljem da zadovolji sve veću potražnju za svoja dva brenda. Uveren sam da će u 2017. godini naša britanska grana nastaviti širenje na tržišta širom sveta.“ Rekao je Andy Goss, direktor prodaje JLR Grupe.

Jaguar prodaje su porasle do izuzetnih 77% za ovu godinu, uz maloprodaju od 148.730 vozila. Ovo su najbolji rezultati brenda za celu godinu koji su predvođeni prodajom Jaguara F-PACE, XE i XF. Ovi novi modeli su pogon Jaguaru da postane najbrže rastuća premium marka u SAD. Globalno, F-PACE prodaje su bile visoke, sa 45.973 prodatih automobila tokom cele godine. Jaguar je osvojio 71 nagradu u 2016. godini za svoje proizvode, a F-PACE je prikupio više od trećine nagrada – uključujući nagradu „Automobil godine“ od strane Auto Expressa, a u novembru Jaguar XF osvojio je Nemačku glavnu nagradu „Zlatni volan“.

Land Rover ima rekornih 434.583 prodatih vozila u maloprodaji što je do 8% više u odnosu na 2015. Prethodni Discovery model je ušao u run-out fazu, što znači da je prodaja malo opala jer novi Discovery model izlazi u prodaju u februaru 2017. godine. Najbolje prodavani model godine bio je Discovery sport, 122.460 vozila što je oko 76%. Uočljiva je i prodaja Range Rover Evoque i Range Rover Sport od ukupno 200.245 vozila. U protekloj godini Land Rover je osvojio 83 nagrade za svoje proizvode, sa Discovery modelom koji je osvojio 33 nagrade i na vrhu je osvajanja Guinnessovog svetskog rekorda u septembru sa najvećom LEGO strukturom ikada.

U decembru 2016. Jaguar Land Rover lansirao je peti uzastopni program „Young Women in the Know“, kako bi pomogao budućim ženskim pripravnicama u radu na njihovim inženjerskim veštinama, znanju i iskustvu. Jaguar Land Rover ženska radna snaga je porasla sa 9% na 11% tokom protekle četiri godine zahvaljujući inicijativi poput ove. U 2017. JLR će nastaviti da radi na ovom projektu kako bi privukao više ženskih talenata.