Jaguar Land Rover najveći britanski proizvođač automobila u 2016. godini

????????????????????????????????????

Kompanija Jaguar Land Rover ponovo je imenovana za najvećeg proizvođača automobila u Britaniji sa više od 30% celokupne proizvodnje u odnosu na prošlu godinu. Velika Britanija je kao proizvođač automobila postavila novi rekord u 2016. godini, sa ukupno 1.727.471 proizvedenih automobila – kako prenose iz Udruženja motornih proizvođača i trgovaca (SMMT).

Jaguar Land Rover je svojim proizvodnim postrojenjem u zapadnom Midlandu i sa tri postrojenja u Liverpulu, povećao proizvodnju u Velikoj Britaniji za 8% u odnosu na prethodnu godinu što je ukupno 544.401 vozila. Najnoviji podaci pokazuju da je zahvaljujući velikim ulaganjima u pomenuta postrojenja, proizvodnja uvećana za više od 240% od 2009. godine kada je proizvodnja iznosila 158.000 jedinica. Ova prestižna vozila čine top 5 od prvih 10 britanskih bestselera širom sveta.

„Još jednom smo pokazali da je ulaganje u nove modele, veštine i naprednu tehnologiju od suštinske važnosti za siguran napredak britanske automobilske industrije. Veliki je uspeh ponovo biti najbolji i sa ponosom se nazvamo britanskom kompanijom, a verujemo da ćemo daljim radom nastaviti da doprinosimo britanskoj ekonomiji.“ – rekao je Andy Goss, direktor prodaje Jaguar Land Rover.

Rekordna godina kompanije vođena je odličnim investicionim planom, sa 15 potpuno novih i značajno poboljšanih modela koji su izvršili snažan udarac na tržište. Jaguar F-PACE model najvećeg obima povećao je proizvodni pogon za 67%, dok je Range Rover Evoque povratio poziciju Land Rover vozila sa najvećim obimom nakon uvođenja modela Convertible.

Od 2010. godine Jaguar Land Rover je uložio blizu 4 milijarde britanskih funti u britanske proizvodne pogone, koji zajedno proizvode 10 linija modela i napredne ingenium dizel motore. Proizvodnja po glavi kompanije je porasla sa 7.700 u 2010. godini na više od 19.000 do danas, što je u mnogome doprinelo otvaranju novih radnih mesta. Sa više od 3 milijarde funti koje su namenjene novim proizvodima za ovu fiskalnu godinu, Jaguar Land Rover ne namerava da uspori već da nastavi sa stvaranjem sve više uzbudljivih proizvoda kako bi oduševio kupce širom sveta.