Jaguar je proslavio 80-godišnjicu učešćem u trci Mille Miglia 2015.

Jaguar je proslavio 80-godišnjicu učešćem u trci Mille Miglia 2015.

20/05/2015 Off By admin@mobilpublic

Jaguar je proslavio 80-godišnjicu učešćem u čuvenoj Mille Miglia trci, koja se održala od 14-17 maja u Italiji. Vozači Jaguarovog Heritage Racing tima su prešli hiljadu milja, odnosno 1600 km na ruti Berscia – Rim – Rimini – Parma – Berscia, vozeći devet najpoznatijih brendovih modela. Poznata lica iz sveta motosporta, muzike i medija su na Mille Miglia 2015. trci vozila istorisjki značajne Jaguarove modele – Jaguar XKs, kao i C i D tipove vozila.

Jaguar Mini Miglia 2015

Jaguar Mini Miglia 2015

Veteran motosporta Derek Bell, koji je pet puta osvojio titulu Le Mans 24h i tri puta pobedio na Daytona 24h takmičenju, učestvovao je po prvi puta na Mille Miglia trci kao deo Jaguarovog Heritage Racing tima, vozeći  Juguorov C tip vozila.

Tim je činio i Ian Callum, iskusni vozač koji je davne 1957. osvojio drugo mesto na Le Mans, veteran Mille Miglia tkra, a sadašnji Jaguarov direktor dizajna. Na prošlogodišnjoj trci Mille Miglia suvozač mu je bio slavni američki TV voditelj Jay Leno, dok mu je ovogodišnji kopilot bio Clive Beecham, biznismen i poznavalac klasičnih automobila. Ian Callum je upravljao “RSF 303” odnosno Jaguarovim D tipom vozila poznatijim kao ‘Long Nose’ Ecurie Ecosse racer.

Jaguar Mini Miglia 2015

Jaguar Mini Miglia 2015

Charley Boorman, poznato lice u avanturama na dva točka, vozio je “393 RW”, odnosno”Long Nose” Jaguraov automobil D tipa, a njegov kopilot je bio slavno TV lice James Martin. Jagur je na Mille Miglia 2015. učestvovao i sa svojim trećim vozilom D tipa za čijim je volanom bio Simon Kidston, svetski najcenjeniji ekspert za klasične automobile.

Poznato TV lice, Joddie Kidd, koji između ostalog vodi i “Classic Car Show” na američkom Kanalu 5, vozio je “OOF 748”, odnosno XK120 roadster model zajedno sa David Gandijem, kolumnistom “GQ” i poznavaocem klasičnih automobila.

Jaguar Mini Miglia 2015

Jaguar Mini Miglia 2015

Jaguar je svoj Heritage Racing tima kompletirao sa slavnim tekstopiscem Elliot Gleavom, koji je zajedno sa svojim ocem upravljao Jaguarom XK140, dok je britanski trkač, David Hobbs, uparavljao je Jaugoarovim modelom XK140, registrovanim kao “TAC 743”.

Pobednici ovogodišnje Mille Miglia trke su Juan Tonconogy i Guillermo Berisso, koji su prvi stigli na cilj sa Buggati T 40 modelom iz 1927. godine.