16/06/2024

Izbor automobila godine pun neizvesnosti i iznenađenja!

Treću godinu za redom priznanje za automobil godine biće objavljeno neposredno pre otvaranja Salona automobila u Ženevi. Dve institucije sa dugim istorijama i svetski priznatim kredibilitetom, Ženeva Internacionalni Salon automobila, koji postoji više od 100 godina i Komitet za dodelu nagrade „Automobil godine“ , koji radi više od 50 godina, zajedno će proglasiti pobednika. Ove godine takmičenje je veoma neizvesno,  jer žiri ima veoma težak zadatak da među sedam finalista izabere najbolji model koji će poneti ovu prestižnu titulu.

Dve svetski poznate institucije po predstavljanju tehničkih dostignuća iz sveta automobilizma, zajedno će pružiti uvid široj javnosti u performanse automobila budućnosti. Komitet za dodelu nagrade „Automobil godine“, koga čine 58 novinara koji se bave ovom temom iz 22 zemlje sveta, već su odabrali svoje favorite. Od 30 novih modela lansiranih na tržište tokom 2013. godine, izabrano je 7 finalista, a njih čine: BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes „S klase“, Peugeot 308, Škoda Octavia i Tesla S. Jedan od važnih uslova za dobijanje ovog priznanja je i to da su takmičari tokom prethodne godine prodali više od pet hiljada vozila pomenutih modela.

1460_bigMeđu gradskim, porodičnim i luksuznim automobilima, odluka o sedam finalnih doneta je na osnovu komfora i udobnosti u vožnji koje pružaju. Konačan izbor će biti veoma težak, jer svi pomenuti modeli donose visok nivo udobnosti i vodeću tehnologiju na tržištu, dok po prvi put u konkurenciji za nagradu su i dva električna automobila.

Do sredine februara, članovi žirija imaju priliku da posebno testiraju svaki od sedam modela u specijalnom test-centru u Francuskoj. Odluka će biti doneta na osnovu kriterijuma koji podrazumevaju inovacije, kvalitet, vrednost vozila i dizajn. Konačno glasanje i proglašenje pobednika će se odigrati, 3. marta 2014. godine, na samom otvaranju Salona u Ženevi, tačnije na danu za novinare. Dodela ovog prestižnog priznanja moći će da se prati uživo putem zvaničnog veb sajta Salona automobila www.salon-auto.ch, kao i putem sajta posvećenog ovoj nagradi www.caroftheyear.org .

COTY-2014

Preko 10 hiljada novinara iz celog sveta će prisustvovati Salonu i tom prilikom će pružiti priliku proizvođačima da predstave više od 100 novih modela, kao i konceptnih vozila. Takođe, tokom Salona, proizvođači će predstaviti i svoje korporativne strategije i razvojne planove za automobilsku industriju, što govori o značaju ove manifestacije.

Za širu javnost, ovogodišnji Salon automobila u Ženevi, otvara svoja vrata od 6. do 16. marta.