24/05/2024

‘iF design’ nagrade za novog Kia Stingera, Stonica i Picanta

Kia Motors nedavno je osvojila tri prestižne ‘iF design’ nagrade za 2018. godinu, čime je ojačala reputaciju marke, koja se temelji na dizajnu. Nova fastback sportska limuzina Kia Stinger, kompaktni krosover Stonic i gradski mališan Picanto su dobitnici priznanja u kategoriji ‘dizajn proizvoda’.

To je već druga godina zaredom kako je Kia dobila tri iF nagrade i čak deveta godina zaredom s barem jednom iF nagradom. Najnoviji het-trik znači da sada Kia u svojoj vitrini ima čak 15 iF design nagrada.

Stinger, dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, spaja klasični gran turismo dizajn sa prostranom i zaštitničkom unutrašnjošću. Model inspirisan grand tourerima iz 1970-ih godina predstavlja elegantne fastback proporcije i mišićav izgled, koji podseća na bocu coca-cole i bokove, koji naglašavaju njegov zadnji pogon.

Stonic, takođe dizajniran u Frankfurtu, Kijin prvi kompaktni krosover, nudi atraktivnu i odvažno dizajniranu spoljašnjost, kombinovanu s višim položajem sedenja i praktičnim SUV formatom. Radi se o modelu Kije, koji se može pohvaliti s najviše mogućnosti prilagođavanja pojedincu, a kupcima između ostalog omogućava da odaberu između nekoliko dvobojnih kombinacija karoserije i unutrašnjosti.

Treća generacija Picanta – Kijinog najmanjeg modela – u razred A donosi mladolik i energičan karakter. Kupci cene njegovo atraktivan dizajn i visok kvalitet završne izrade, s mnogo mogućnosti prilagođavanja pojedincu. Uprkos svojim skromnim dimenzijama Picanto je zahvaljujući inteligentnom dizajnu jedan od najprostranijih automobila u svojem razredu.

Od osnivanja 1953. godine, iF design nagrade su postale jedne od najvažnijih nagrada na svetu za izvrsnost u dizajnu. Nagrade su se na početku zvale ‘Formgerechte Industrieerzeugnisse’ (dobar industrijski dizajn) i predstavljale su priznanja za proizvode, predstavljene na sajmu u Hanoveru, a sada su jedno od najvećih dizajnerskih takmičenja na svetu. Za ovogodišnje nagrade takmičile su se kompanije iz 54 zemlje, koje su kandidovale 6.402 proizvoda, koje ocenjuje 63-člani međunarodni žiri nezavisnih stručnjaka s područja dizajna.

iF design nagrade dele u 7 kategorija: proizvod, pakiranje, komunikacija, dizajn usluge / korisničko iskustvo, arhitektura, unutrašnji dizajn i profesionalni koncept. Kijini novi modeli su bili nagrađeni u kategoriji dizajna proizvoda.