28/05/2024

Hyundai dosledno među najvrednijim svetskim brendovima

Hyundai je održao svoju poziciju u top 40 globalnih brendova treću godinu za redom, prema najnovijoj rang listi koju je objavila svetski priznata agencija Interbrand. Hyundai je zadržao svoje mesto kao 35. najvredniji svetski brend, dok se u konkurenciji automobilskih brendova našao se na 6. mestu, uprkos zahtevnim uslovima na mnogim svetskim tržištima njegova vrednost je porasla na 13,2 milijarde dolara – što je povećanje za 5,1% u odnosu na prethodnu godinu.

,,Hyundai ima za cilj da bude brend stila života, a ne samo automobilski brend. Radimo na razvoju našeg „Modern Premium“ pravca i prelazimo u neke sasvim nove prostore automobilske industrije. Stvaramo automobile koji omogućavaju ljudima da iskuse vrednost našeg brenda na svakom mestu”, izjavio je direktor marketinga kompanije Hyundai, gospodin Wonhong Cho. ,,Naša filozofija i plan za budućnost rezultirali su uvećanjem vrednosti našeg brenda. Pored kvaliteta, tehnologije koju koristimo i konkurentne cene, naša kreativnost i inovativnost će nas dovesti do održivog rasta brenda i u budućnosti.”

Hyundai je prodao 4,86 ​​miliona jedinica širom sveta, samo u protekloj godini. Time je zadržao šestu poziciju na globalnoj rang listi auto industrije po broju prodatih vozila, ispred brendova kao što su Audi, Nissan, Volksvagen i Porsche. Takođe, prateći period stalnog ubzanog rasta, vodeći južnokorejski proizvođač automobila je od 2005. godine imao četvorostruki porast vrednosti brenda, uvećanjem sa tadašnjih sa 3,5 milijardi dolara na sadašnju rekordnu vrednost.

,,Ključni element održivog rasta Hyundai brenda i njegove vrednosti, uprkos teškim tržišnim uslovima, je stalna posvećenost razvoju vizije budućnosti brenda”, rekao je Mike Rocha, direktor za procenu vrednosti u agenciji Interbrand. ,,Hyundai naporno radi na realizaciji svoje vizije razvijajući pristupačne autonomne tehnologije vožnje i povezanosti, dostupne svima.“

Uvećana konkurentnost proizvoda

Pored održavanja visoke reputacije na najznačajnijim tržištima, Hyundai je takođe ojačao svoj globalni portfolio proizvoda koji predvodi novi model Kona, kompaktni SUV, koji će na tržištu biti promovisan pod sloganom ’’Nova vrsta“. Za ovaj novi model je već primljeno 10.000 narudžbina i to samo u prvom mesecu nakon lansiranja, što naglašava potencijal za uspeh u ovom brzorastućem segmentu.

Hyundai je takođe zvanično lansirao i model i30N, prvi iz svoje linije modela visokih performansi koji će nositi oznaku ’’N’’. Novi automobil se oslanja na angažman kompanije Hyundai u automobilskom sportu, pored toga što demonstrira želju da omogući uzbudljiva iskustva svojim vozačima.

Definisan plan za budućnost

Ovo je takođe bila značajna godina za prikaz pravca u kome će se Hyundai kretati u budućnosti. Brend je ozvaničio svoj plan da predstavi i lansira na tržište potpuno nove modele svojih automobila, uključujući lansiranje 15 ekoloških vozila do 2020. godine među kojima su električni IONIQ i novi električni model vozila sa pogonom na gorive ćelije vodonika. Brend takođe unapređuje istraživanje o pristupačnim autonomnim tehnologijama za vožnju i povezivanje, kroz svoj projekat IONIQ koji se fokusira na budućnost, saradnju i otvorenost ka inovacijama.

Jedinstveno iskustvo kupaca širom sveta

Hyundai nastavlja da razvija identitet brenda kroz jedinstvena iskustva kupaca širom sveta, uključujući i dugoročno sponzorstvo velikih umetničkih instalacija u ,,Tate Modern’’ u Londonu i Muzeju umetnosti u Los Anđelesu (LACMA). Hyundai je takođe otvorio svoj najveći Hyundai Motorstudio u Goyangu, u Južnoj Koreji, pružajući interaktivno iskustvo brenda koje omogućava direktnu komunikaciju sa kupcima o inovativnim temama i budućim tehnologijama.

Hyundai je takođe preneo svoju filozofiju brenda Modern Premium kroz niz vrhunskih globalnih marketinških kampanja. Kampanja “Better Super Bowl” snimljena je tokom finala NFL sezone tokom koje je bilo omogućeno pripadnicima vojske da gledaju utakmicu sa svojim porodicama koristeći satelitsku tehnologiju i specijalna 3D sedišta. Ova utakmica je privukla više od 41 milion gledalaca i pokupila fenomenalne kritike za kreativnost i  originalnost priče.

Takođe, brend Hyundai se predstavio svetskoj publici i preko “Shackleton’s Return”, kampanje koja je pratila unuka legendarnog polarnog istraživača Sir Ernesta Shackletona, dok je istraživao Antarktik koristeći na ovom putu vozilo Santa Fe sa standardnim 2,2 litarskim dizel motorom. U roku od dva meseca od pokretanja, kampanja je premašila 140 miliona prikaza na YouTube kanalu, što je najveći broj prikaza za automobilsku kampanju.

Interbrand izračunava vrednost pojedinačnog brenda na osnovu finansijskih bilansa kompanija u kombinaciji sa marketinškim aktivnostima, uzimajući u obzir potencijalni profit svakog brenda.