Godišnjica sistema koji je spasio nebrojene živote – 100 miliona Bosch ESP sistema

Kompanija Bosch je isporučila 100 miliona ESP sistema od 1995. godine kada je počela serijska proizvodnja. Tokom ovog perioda, kompanija je značajno doprinela povećanoj bezbednosti vožnje. Naročito na klizavim putevima, kao i u slučajevima kada vozila prebrzo ulaze u krivine, program elektronske stabilnosti pomaže vozilima da zadrže pravac i izbegnu nesreće usled proklizavanja koje često dovode do ozbiljnih posledica. „Poslednjih godina ESP sistem evidentno je spasio mnoge živote,” tvrdi Gerhard Štajger (Gerhard Steiger), predsednik Odseka za kontrolne sisteme šasije kompanije Bosch (Chassis Systems Control), sumirajući rezultate nekoliko studija o efikasnosti. „Štaviše, ESP je važan element pomoćnih funkcija visokih performansi i automatizovane vožnje.” Kompanija Bosch razvila je tehnologiju protiv proklizavanja i 1995. godine bila je prva kompanija na svetu koja je počela serijsku proizvodnju sistema.1-CC-19984

ESP postaje deo standardne opreme

Posle pojasa, ESP je najvažniji sistem bezbednosti u automobilu. Prema istraživanjima, on može sprečiti do 80 procenata nesreća usled proklizavanja. Podrobna analiza baze podataka sveobuhvatne Detaljne nemačke studije nesreća (GIDAS) pokazuje da je tokom 2011. godine samo u Nemačkoj spaseno 540 života kao rezultat rada ESP sistema. Ove godine je 60 procenata svih automobila na nemačkim putevima bilo opremljeno ovim elektronskim „anđelom čuvarom“. Sistem postaje obavezan za nova vozila u sve većem broju zemalja. U Evropi je obavezan za sva vozila koja su dobila potvrdu o usaglašenosti od oktobra 2011. Od novembra 2014. ESP više neće biti stvar izbora u EU: postaće standardna oprema za sva novoregistrovana vozila. Čak i danas 78 procenata svih novoproizvedenih putničkih automobila i lakih teretnih vozila u Evropi opremljeno je ESP sistemom. Sistem je takođe već obavezan za sva vozila do 4,5 tone u Americi. Takođe je obavezan u Australiji i Izraelu. Očekuje se da u Japanu, Koreji, Rusiji i Turskoj propisi stupe na snagu u narednih nekoliko godina. Trenutno je u svetu 55 procenata svih putničkih automobila i lakih teretnih vozila opremljeno ESP sistemom. Čak i u Kini gotovo četvrtina novih putničkih automobila koji silaze sa fabričke trake ima ovaj sistem. Uvid u podatke o proizvodnji takođe odražava sve veću popularnost ovog sistema bezbednosti. Od početka serijske proizvodnje 1995. pa do 2010. kompanija Bosch proizvela je ukupno 50 miliona ESP sistema. Za samo četiri godine je ovaj broj udvostručen. „Od 2010. proizvodimo više ESP-a nego ABS sistema svake godine,” kaže Štajger. Trenutno globalni snabdevač tehnologije i usluga proizvodi ovaj sistem u Nemačkoj, Francuskoj, SAD-u, Japanu, Kini, Indiji i Brazilu.

Modularni sistem ispunjava sve zahteve

Od samog početka serijske proizvodnje kompanija Bosch stalno unapređuje sistem aktivne bezbednosti, postepeno dodajući nove funkcije. Dok je težina prve verzije bila 4,3 kilograma, osnovna verzija najnovije generacije 9 teška je samo 1,6 kilograma. Vremenom je sistem postao znatno lakši, kompaktniji i jeftiniji. Ovi napori u razvoju imali su velikog uspeha: „ESP je sada pristupačan za sve klase vozila,” kaže Štajger.

Sve veća elektrifikacija pogonske grupe i rastući broj funkcija za pomoć stavljaju nove zahteve pred postojeće kočione sisteme. Kompanija Bosch je već reagovala na ovaj razvoj modularnim sistemom koji nudi prava tehnička rešenja. Čak i kod potpuno automatizovanih vozila, odgovarajući ESP sistem u kombinaciji sa iBooster elektromehaničkim pojačavačem kočenja već nudi više nego što je potrebno.1-CC-19991

Sistemi pomoći zasnovani na ESP sistemu

Novi sistemi pomoći čine vožnju još bezbednijom i udobnijom. Kompanija Bosch razvija funkcije koje automatski održavaju rastojanje od vozila ispred, parkiraju vozila i na najuža parking-mesta i blagovremeno upozoravaju vozače u kritičnim situacijama. U narednim godinama će sve veći broj manevara u vožnji postati potpuno automatizovan. Vozila će onda moći sama da se uvezu u garažu ili kreću kroz jutarnju gužvu u saobraćaju na autoputu. Sve ove funkcije imaju nešto zajedničko: one koče bez intervencije vozača. ESP sprovodi njihove komande za kočenje u praksu. Dodatne funkcije vezane za bezbednost i udobnost mogu se stoga lakše dodavati vozilima koja su već opremljena sistemom. Ovim funkcijama kao osnova za odlučivanje o sledećoj akciji služe senzori koji prikupljaju podatke o okruženju vozila. Oni predstavljaju čulne organe vozila: prepoznaju druge učesnike u saobraćaju i određuju njihovu udaljenost od vozila, kao i njihovu brzinu i pravac kretanja. Bosch nudi širok asortiman ultrazvučnih, video i radarskih senzora koji se koriste u te svrhe.

Bosch podržava kampanju UN za veću bezbednost na putevima

Svake godine u svetu pogine 1,3 miliona ljudi kao posledica saobraćajnih nesreća, dok nekoliko miliona biva povređeno. U 2011. godini su Ujedinjene nacije pokrenule deceniju aktivnosti za bezbednost na putevima čiji je cilj da stabilizuje, a potom i smanji broj smrti na putevima širom sveta do 2020. Kompanija Bosch podržava projekat od samog početka. Samo u 2014. kompanija je donirala 150 000 dolara ovoj inicijativi. Novac je namenjen za podršku globalnom programu za ocenjivanja novih automobila, Global NCAP, koji omogućava nezavisne programe ocenjivanja za nova vozila, posebno u zemljama u razvoju, poput Indije. Prethodnih godina je posvećenost kompanije Bosch ovoj inicijativi doprinela realizaciji nekoliko projekata za bezbednost na putevima širom sveta.