GLUMAC BOJAN PERIĆ O SVOM ISKUSTVU NA AUTOMOBILSKOM IZAZOVU “BLACK CHILI DRIVING EXPERIENCE”

O čemu maštaju svi muškarci, počev od ranog detinjstva? Da se “igraju” sa brzim automobilima, ili još bolje – da ih voze. Taj san se nedavno ostvario našem glumcu Bojanu Periću, koji je bio u prilici da sedne za volan nekih od najjačih četvorotočkaša današnjice. Najnoviji modeli Tesla S 85, BMW M240i Xdrive Steptronic Cabrio 3.0, Mercedes C43 AMG 4 Matic Cabrio, Porsche Boxster 2.0 PDK RWD, Audi RS3 Sportback S Tronic Quattro bili su parkirani u dvorištu piktoresknog starinskog hotela u seocetu Mužin, na jugu Francuske. Ključevi su stajali na pultu, baš kao i pravilnici takmičenja “Black Chilli Driving Experience”.

 

Perić je bio jedan od osmorice gostiju iz cele Evrope, kako bi isprobao ove automobile, krstario putevima Provanse, sa mapom u ruci tokom četiri dana, sa ciljem da se upoznaju sa pravilima o bezbednoj vožnji i sa konceptom kompanije “Continental” pod nazivom “Vision zero” čiji je krajni cilj automobilski saobraćaj bez ljudskih žrtava.

-Kao i svakom dečaku, a ja sam večiti dečak, mislim da ne postoji ništa lepše nego da na dobro urađenim putevima dobiješ mogućnost da voziš automobile koje sam ja imao priliku da vozim. Osim tako jakih mašina, koje same po sebi ulivaju sigurnost, dodatni plus bile su gume koje su izuzetne, a to im omogućuje koncept Black Chili – veći pritisak i brža vožnja čine da se polimeri u gumi se sire i daju joj određene performanse, dok kada voziš lagano ona ima potpuno drugačije performanse, dakle guma koja razmišlja – kaže Perić.

Prva ruta je vožena od Mužina do Gurdona, od 24.3 kilometra, kroz vinograde, kanjone i neverovatnu prirodu. Usledila je vožnja do La Palud sur Verdona, i tako redom duž cele Azurne obale. Ukupno 560 kilometara i 12h vožnje, tokom koje su se ocenjivale vozne karakteristike, potrošnja goriva, bezbednost, prosečna brzina, timski duh i drugi parametri.

– Najviše na svetu volim da putujem, i sve što radim, radim da bih sebi mogao da omogućim što više putovanja. Uz to sam pasionirani vozač, mogao bih satima bez prestanka da vozim pa mi je ovo takmičenje bio pravi ugođaj. Najupečatljiviji deo putovanja mi je bila etapa od Kana do Musak Belvia, koja je vodila kroz jedno od zvanično najlepših sela na svetu – Vilaž perše Gurdon, pa čuvenom Napoleonovom rutom, kojom se vraćao 1815. godine sa Elbe. Vožnja desnom stranom kanjona Verdon i oko jezera Sen Kroa dokazuju zašto su ovo jedni od najlepših predela Evrope – ističe Bojan.

Adrenalin je nešto što je bilo prisutno sve vreme, ali su učesnici morali da obuzdaju svoju želju za brzom vožnjom. Bojan je vozio automobile različitih performansi i veličina, ali zahvaljujući dobroj obuci koju je imao pre svake vožnje odlično se snašao u svim situacijama. Kao favorita izdvaja Porsche Boxster.

-To mi je najbolji od svih automobila, osećaj je kao da imaš još dve dodatne ruke koje drže stabilnost na putu. Ovaj auto ima najbolju raspoređenost snage i upravljivosti od svih koje sam vozio. Nije pravljen da bude udoban, tome je služio Mercedes, koji je jedna snažna lađa, brza, upravljiva, ali udobna – kao da sediš u dnevnoj sobi. To je bio prvi automobil koji smo vozili i do Porschea mi je bio favorit. Mercedes je auto da se voziš po putu na putovanju i kad imaš pravac da daš gas, ali i da ga voziš po gradu.

Prvi put u životu ukazala mu se mogućnost da vozi auto koji osim što je potpuno digitalan radi na principu strujnog napajanja. Osećao se kao James Bond kada je seo u Teslu.

– Tesla je jako neobičan ima fantastično ubrzanje koje doživljavaš potpuno drugačije od bilo kog drugog modela jer nemaš nikakvu buku motora. Još kada na to dodaš gume koje su silent i pravljenje samo za njega onda je to baš čudan osećaj i treba vremena da se navikneš. Sa druge strane kod velikog ubrzanja, užasno mu se troši baterija. Poenta je da ga voziš tako da mu praviš struju. Trebalo je pronaći meru da kroz pravilno doziranje gasa napravimo više struje, prosečna brzina za to je oko 50 na sat. Imao sam osećaj kao da imam igricu ispred sebe i da treba da pređem sledeći nivo i uspeo sam, na poslednjoj etapi od 10 km, na krivinama i uzbrdicama, uspeo sam da mu vratim 20 km struje. I to sam smatrao apsolutnom pobedom.

BMW i Audi su ga oduševili svojom snagom i jačinom motora. Bilo je teško obuzdati automobile te kubikaže.

-Kod BMW-a mi je najlepša njegova snaga i sigurno kočenje. Morao sam zbog greške drugog vozača da zakočim sa 100 km/h na 0, a ovaj auto mi je to omogućio. Audi je najjači auto koji sam ikada vozio, 400 konja je ozbiljna cifra. To je auto koji moraš da ga zauzdaš i pokažeš mu ko je gazda jer je užasno jak i stalno me je vukao da mu dodajem gas. Imao sam osećaj da je on lav, a ja goloruk držim ga za grivu i ne dozvoljavam da me ujede.

Continental Black Chili Driving Experience zamišljen je kao takmičenje u kome su učesnici dobijali bodove u raznim disciplinama, među kojima je posebno mesto zauzimao i timski duh.

– Moj parter u vožnji Luka Maselj, koji je bio predstavnik Continentala, i ja smo se pokazali kao najbolji tandem. Ritual nam je bio da čim sednemo u auto pustimo muziku i to je jedna od stvari kojom smo kupili žiri. Apsolutno smo izdominirali, imali smo najlepše slike, najbolje se zabavljali, ali i pokazali da najpažljivije slušamo na času. U svakoj etapi, odnosno na svakoj pauzi za ručak i kafu, održavalo se mini takmičenje gde se prvo prezentuje jedan od sigurnosnih sistema. Kada se izvrši prezentacija, sledi kviz, a Luka i ja uglavnom nismo imali ni jednu grešku, već smo osvajali maksimalne bodove.

Svrha cele ove manifestacije bila je i provera sigurnosnih sistemi u automobilima. Moderna tehnologija napravljena je tako da auto sam prepoznaje saobraćajne znake i upozorava vozača na opasnost.

– Koncept Vision Zero je takav da saobraćajne nezgode dovede do nule. Jedno od predavanja koje smo imali je da su uvođenjem raznih sigurnosnih sistema od pojasa, preko AIR BAG-ova, ABS-a i uz kvalitetne gume doprineli da se broj nesrećna znatno smanji. Uz plaformu Vision Zero, vizija je upravo kao i što sam naziv kaže, 0 saobrćajnih nesreća. Automobil svojom veštačkom inteligencijom pomoći će vozaču da izbegne svaku nesreću.

Uz idealnih 25 stepeni vožnja u kabrioletima, po savršeno uređenom kolovozu pričinjavala je veliko zadovoljstvo. Pauze koje su pravili činili su osećaj još intenzivnijim.

– Svaki ručak je bio osmišljen da bude na nekom prelepom mestu, gde su divni pejzaži. Uživali smo u francuskim specijalitetima. Ja sam po prirodi veoma sklon isprobavanju novih stvari, tako da postoji vrlo malo specijaliteta na svetu koje do sada nisam probao, ali sam zaista uživao u njihovoj kuhinji. Ako smo ručali pored mora ili reke, imali smo riblje specijalitete, dok smo u predelima Alpa jeli govedinu i piletinu.

Još jedna od prezentacija osim činjenica o automobilima i sigurnosnim sistemima bilo je predavanje o samom Continentalu. Samo 25% kompanije čini proizvodnja guma, sigurnosni sistemi su drugi, a treći deo su đonovi koje proizvode za adidas patike.

Fotografije: Bojan Perić