16/06/2024

Globalni rezultati potvrđuju vodeću poziciju Volvoa na području bezbednosti

Volvo nastavlja put prema svojoj viziji da do 2020. godine proizvede automobile u kojima niko ne bi trebalo smrtno da strada ili da se teško povredi. Brojni nezavisni bezbednosni testovi sprovedeni tokom protekle 2013. godine potvrdili su da je švedska kompanija i dalje vodeća po bezbednosti automobila. Nedavno je Volvo S80 nagrađen 2014 Top Safety Pick+ nagradom od strane američkog osiguravajućeg instituta za bezbednost na putevima (IIHS), dok je u godini iza nas Volvo isporučio milioniti automobil opremljen inovativnim sistemom automatskog kočenja.

Prestižnu Top Safety Pick+ nagradu za bezbednost ranije su osvojili i Volvo modeli S60, XC60 i XC90 i to nakon odličnog rezultata na novom testu udarca pod malim uglom, uvedenom 2012. godine. Top Safety Pick+ nagrada Volvou S80 posledica je dobrih rezultata u novom testu frontalnog sudara pod malim uglom, testa koji prikazuje situaciju kada se prednjim levim delom automobila udari u drugo vozilo ili statični objekt kao što je stub, a što se pokazalo kao vrlo ozbiljna situacija u saobraćaju. U IIHS-ovom testu tek 25 odsto prednjeg dela vozila s vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h.

40455_1_5

Od 2014. godine IIHS će pokrenuti novi test program koji će ocenjivati i rad sistema za prevenciju od frontalnih udaraca. To znači da će modeli S60, XC60 i S80, koji poseduju sisteme City Safety (automatsko kočenje pri manjim brzinama), Collision Warning with Full Auto Brake (upozorenje na udarac s automatskim kočenjem) i Pedestrian Detection (sistem otkrivanja pešaka), biti među sigurnim kandidatima za 2014 Top Safety Pick+ ocenu.

EuroNCAP je u 2013. godini predstavio novi test program namenjen sistemima automatskog kočenja, a koji ocenjuje rad pomenutih sistema i uključuje test naleta na zadnji deo vozila pri gradskoj i međugradskoj vožnji, a koji će biti sastavni deo test programa za 2014. godinu. Volvo XC60 opremljen City Safety sistemom bio je među najboljima u gradskim uslovima vožnje, dok je V40 briljirao u „međugradskoj“ kategoriji.

Iako ni jedan Volvov model nije bio podvrgnut EuroNCAP testu u 2013. godini, Volvo V40 testiran 2012. godine ostao je automobil s najboljim postignutim rezultatom u istoriji ovog instituta. V40 je istovremeno postigao i najbolji rezultat svih vremena u kategoriji zaštite pešaka, ostvarivši 88 odsto ukupnog rezultata. Pionirski rad Volvoa na zaštiti pešaka rezultirao je osvajanjem 2013 Global NCAP Innovation nagrade.

42310_1_5

Volvo V60 Plug-in Hybrid briljirao je na EuroNCAP bezbednosnim testovima i osvojio najbolji rezultat među testiranim plug-in hibridnim automobilima. Maksimalnih pet zvezdica u testu, koji je uključivao i frontalni udarac pri brzini od 64 km/h, dokazuje da je V60 Plug-in Hybrid siguran poput standardnog Volvoa V60.

City Safety sistem automatskog kočenja pri manjim brzinama deo je standardne opreme na svim novim Volvo modelima na svim tržištima. Većina Volvo modela je opremljena i brojnim drugim svetskim inovacijama, kao što je Collision Warning sistem upozorenja na udarac s funkcijom automatskog kočenja, kao i sistem detekcije pešaka i biciklista s funkcijom automatskog kočenja.

U julu 2013. godine Volvo je isporučio milioniti automobil opremljen sistemom automatskog kočenja, što je bila još jedna potvrda njegove vodeće pozicije na području bezbednosti.