Formula Team predstavio program za 2016. – 100 SRPSKIH VOZAČA U FORMULI

Formula Team predstavio program za 2016. – 100 SRPSKIH VOZAČA U FORMULI

02/02/2016 Off By admin@mobilpublic

Automobilski klub Formula Team, koji se bavi isključivo vožnjom formula, obeležio je prvu godišnjicu u Centru Boban. Ako su, do pre godinu dana, na prste jedne ruke mogli da se nabroje Srbi koji su vozili pravi trkački bolid, sada već ima više od stotinu onih koji su testirali „formulu predator“ na stazi Nacionalne vozačke Akademije. Ove sezone očekuje se i dvostruko veći broj polaznika.

DSC_6000

– Iako najveći broj ljudi dolazi da vozi iz radoznalosti, sa željom da se, bar jednom, nađu za volanom trkačkog bolida, sve je veći broj mladih vozača koji, posle prvog testa, odlučuju da se posvete treningu i takmičenjima – istakao je predsednik kluba Vladan Slavković, osvajač prvog pehara za Srbiju na internacionalnim trkama u „formuli predator“.

– Očekujemo da ćemo narednih godina odgajiti potpuno novu generaciju mladih automobilista koji će moći da se postupno i na bezbedan način uključuju u takmičenja, uz odgovarajuću stručnu pomoć i redovan trening na stazi – objasnio je Vladan Slavković – Naši bolidi „formule predator“ su se pokazali kao pouzdani i jevtini za održavanje, tako da mogu da se koriste i za rekreativne vožnje, ali i za treninge i takmičenja, bez dodatnih ulaganja. Uz to, imamo na raspolaganju prvu domaću bezbednu trkačku pistu centra Navak.

Tri bolida za jednu krivinu

Na toj stazi ove dve godine će se treći put zaredom održati i trke internacionalnog prvenstva „formule predator“. Slavković je izrazio posebnu zahvalnost Centru Navak, naglasivši da su oni prepoznali i podržali projekat „formule predator“ kao izuzetan doprinos razvoju auto sporta u Srbiji.

Najmlađi Srbin u bolidu

16-godišnji karting as Marko Todorović debitovao je na promotivnoj trci „formule predator“ prošlog septembra na stazi Navak za volanom bolida Formula Team-a. Ove sezone očekuje se da se oproba i u zvaničnoj, međunarodnoj konkurenciji. Njegov nastup je odličan primer mnogim mladim vozačima da, uz dobar trening i stručan nadzor, bezbedno i uspešno može da se napravi i tako veliki korak u karijeri kao što je prelazak iz kartinga u formulu.

Start internacionalne trke formule predator na Navak stazi

Trke za početnike

Ove godine, 12. septembra, održaće se promotivna trka samo za vozače koji tek treba da steknu iskustvo u formuli.

– Ideja je da mlade takmičare, posle obuke, uvedemo u takmičenje kroz trke malo nižeg intenziteta, sa ograničenim brojem učesnika i sa bezbednijim, letećim startom. A imaćemo i goste iz Rumunije, gde se, od prošle godine, takođe voze bolidi marke Predator – najavio je predsednik Formula Team-a Vladan Slavković

Slavković u Evro Kupu

Sezona internacionalnih trka „formule predator“ za Evropski počinje 26 i 27. marta na novom autodromu u Bukureštu, na našoj stazi Navak voziće se 10 i 11. septembra, dok će na gran pri stazi Grobnik kod Rijeke vozači startovati  24 i 25. septembra.

Drugo mesto i prvi pehar u formuli predator za Vladana Slavkovića resize

– Za ovakav program od šest trka potreban je budžet od samo 10 hiljada evra i to je daleko najpovoljnija mogućnost za naše automobiliste da se okušaju u jakoj internacionalnoj konkurenciji i to pod ravnopravnim uslovima sa rivalima. Automobili su potpuno izjednačeni, a  pošto imamo mogućnost i da treniramo na Navak stazi, možemo da računamo i na dobar plasman – istakao je Vladan Slavković koji i sam planira da učestvuje na svim takmičenjima za Evro Kup ove sezone:

– Posle drugog mesta osvojenog na stazi Navak prošle sezone, nastojaću da bar u jednoj trci ostvarim pobedu u kategoriji privatnika, dok mi je u generalnom plasmanu cilj da se plasiram među prvih pet takmičara…