Ford Telematics uz podršku Telogisa može da smanji troškove za gorivo do 20%

KELN, Nemačka, oktobar 2014 – Ford je predstavio novi sistem telematike, koji primenjuje i obezbeđuje kompanija Telogis, a koji će pomoći korisnicima komercijalnih vozila u Evropi da unaprede efikasnost svojih voznih parkova, uključujući i uštedu u potrošnji goriva koja može biti i do 20 odsto. Ford Telematics™ koristi podatke koji se u realnom vremenu upućuju iz svakog vozila, tako da rukovodioci voznih parkova mogu da prate položaj vozila, potrošnju goriva, ponašanje vozača kao i upozorenja za bezbednost ili održavanje, kako bi se optimizovao način rada voznog parka.

Ovaj inovativni sistem upravljanja voznim parkom nudi privrednim subjektima neposredan pristup dijatnostičkim podacima o vozilima, pružajući veće mogućnosti za kontrolu troškova i povećanje bezbednosti vozača.

Prvim nastupom na Sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru 2014. godine, Ford Telematics će biti raspoloživ za klijente voznog parka kao opcija koju instalira distributer na odabranim evropskim tržištima, a nudi se u mreži Fordovih specijalizovanih Transit centara.

„Ford Telematics je inovativni sistem koji može pomoći da se smanje troškovi vlasnika vozila u preduzećima koja poseduju Fordova komercijalna vozila Transit”, kaže Bil Frajkman /Bill Frykman/, direktor sektora za poslovanje i razvoj proizvoda u kompaniji Ford Motor. „Lociranje vozila u realnom vremenu, zajedno sa dijagnostičkim podacima, vlasnicima komercijalnih vozila pruža moćno sredstvo za efikasno upravljanje vozilima, uz bezbedniju vožnju.”

Ford Telematics funkcioniše tako što podatke o vozilu prenosi iz vozila na namensku web lokaciju Telogisa putem ugrađene celularne konekcije. Pored podataka o lociranju uz pomoć GPS modula, ovo omogućava da se informacije pribavljaju neposredno iz elektronskih sistema samog vozila.

Sistem telematike, koji ima pristup poverljivim podacima vlasnika o Ford vozilima, omogućava onima koji njima upravljaju da prate i takve detalje kao što su upozorenja za promenju ulja, o prisustvu vode u dizel gorivu, o pritisku u pneumaticima, korišćenju pojasa za vezivanje kao i statusu vazdušnog jastuka.Ford-Transit_21 (1)

 

„Ford Telematics, upravljan Telogisom, omogućava Fordovim klijentima u Evropi koji imaju komercijalna vozila da pristupe podacima, a samim tim i moć da transformišu način poslovanja“, kaže Greg Đevit (Greg Dziewit), podpredsednik OEM sektora u Telogisu. „Napredna tehnologija telematike ugrađena je u Ford Telematics s ciljem da se smanje troškovi voznih parkova bez obzira na broj vozila, a da se istovremeno unapredi bezbednost vozača i kompletna efikasnost poslovanja.“

 

Zahvaljujući podacima dobijenim u realnom vremenu, Ford Telematics, osnažen softverskom platformom Telogisa, pruža širok spektar korisnih poslovnih informacija koje rukovodiocima voznih parkova omogućavaju da svojim vozilima upravljaju na najefikasniji način i pomažu da se osigura da će vozači upravljati vozilima na bezbedan i ekonomičan način.

 

U praksi se pokazalo da, prema izveštajima lica koja upravljaju voznim parkovima, ušteda u gorivu dostiže i 20 odsto, zahvaljujući optimizaciji korišćenja vozila i maršuta, kao i boljem ponašanju u vožnji, sve to uz dobrobiti koje donosi bezbednost vozača i trajnost vozila.

 

Dodatne dijagnostičke informacije koje pruža Ford Telematics osim toga unapred upozoravaju o potrebi servisiranja ili o nekom tehničkom problemu, tako da se efikasnost korišćenja vozila u firmi dovodi do najvišeg nivoa, a istovremeno se time troškovi popravke i period u kome se vozilo ne koristi svode na najmanju meru.

 

Ford Telematics je kompatibilan sa Fordovim najnovijim asortimanom komercijalnih vozila serije Transit – među koje se ubrajaju sasvim novi Transit, Transit Custom, Transit Connect i Transit Courier, kao i Ford Ranger pik-ap vozilo.

 

„Ford Telematics je još jedan primer kako Ford koristi pametne tehnologije koje našim klijentima omogućavaju da uživaju u vrhunskom kvalitetu kao i najbezbednijem i najodrživijem korišćenju komercijalnih vozila koje se danas može dobiti“, kaže Stiv Berou /Steve Barrow/, rukovodilac servisnih operacija za komercijalna vozila u Ford Evropa.