Fiat Tipo sa petoro vrata i Fiat Tipo karavan

Fiat Tipo sa petoro vrata i Fiat Tipo karavan

04/05/2016 Off By admin@mobilpublic

Linija modela Tipo predstavljena je u celosti na nedavno održanom Sajmu automobila u Ženevi , gde je upriličena svetska premijera verzije sa petoro vrata i karavana. Time je obeležen veliki povratak brenda Fiat u segment kompaktnih i vozila srednje veličine ponudom koja cilja direktno u srce tržišta, zahvaljujući jednostavnoj ali sveobuhvatnoj liniji koja zadovoljava potrebe  pojedinaca i poslovnih korisnika.

000

Prodaja verzije sa 4 vrata počela je krajem 2015. godine i do sad je već prodato preko 35.000 primeraka. Uspeh ovog modela zasnovan je na ekonomičnosti i prostoru za putnike i prtljag koji su najbolji u klasi, te koji ponovo otvaraju vrata tržišta kompaktnih i vozila srednje veličine u mnogim evropskim zemljama Zahvaljujući delimično i ovim karakteristikama, linija modela Tipo osvojila je prestižnu Autobest nagradu  za najbolji automobil za 2016. godinu, koju dodeljuje žiri od 26 novinara najuglednijih automobilskih magazina u Evropi. Ovo priznanje  ističe naglašena svojstva dizajna, kvaliteta,  udobnosti i svestranosti ovog modela,  nagrađujući izvrsnu ponudu koja je nedvosmisleno usmerena na koncept vrednosti za uložen novac, koji predstavlja suštinski deo  strategije funkcionalne game brenda Fiat, kao što je izraženo sloganom “You don’t need much to get a lot”.

Fiat Tipo sa četvoro vrata, Fiat Tipo sa petoro vrata i Fiat karavan predstavljaju pametan izbor.   Odgovor brenda Fiat na nove potrebe i navike kupovine kod vozača, zasnovan na informisanosti i pragmatičnom izboru. Linija modela Tipo može da se pohvali najboljom ponudom na tržištu kada je u pitanju dobijena vrednost za uložen novac, dok se sva tri modela ove linije  odlikuju ekonomičnošću, iako svi imaju jedinstven temperament, onoliko poseban koliko su posebne i njihove ciljne grupe, od porodica i parova pa sve do  mladih osoba i profesionalaca u svom poslu.  Linija modela  Tipo razvijena je u skladu sa sloganom “Skills, no frills” (Veština bez suvišnih ukrasa”), tako da kombinuje Fiat-ov istorijski koncept funkcionalnosti, jednostavnosti i  temperamenta u nesvakidašnjoj ponudi vrednosti za uložen novac. Kada je reč o temperamentu, Fiat Tipo u svim svojim verzijama projektuje dinamičan stil i snažan karakter.

Kao rezultat jednostavnosti izbora ponuđenih kupcima, dobijena je linija motora i paketa opreme koja cilja direktno u središte tržišta. Funkcionalnost je osobina po kojoj je Fiat prepoznatljiv više od 80 godina i koja je doprinela čitavom nizu veoma uspešnih modela. U ovom slučaju, pažljivo oblikovani enterijeri nude udobnost i kapacitet prtljažnika bez premca u ovoj kategoriji vozila, kao i veliku raznovrsnost upotrebe, posebno kada je reč o karavanu.

fiat-tipo-2

Kada je reč o veličini, model sa petoro vrata je 4,37 m dug, 1,79 m širok i 1,50 m visok, dok je karavan 20 cm duži – 4,57 m i visok 1,51 m, zahvaljujući uzdužnim krovnim nosačima koji čine standardan deo opreme.  Širina je nepromenjena. Zapremina prtljažnika je vodeća u klasi: 440 litara za model sa 5 vrata, odnosno 550 litara na karavanu, sa integrisanim krajnje praktičnim rešenjima koja korišćenje čine maksimalno fleksibilnim.  Novi automobil odlikuje se pouzdanim vešanjem koje omogućava veoma preciznu vožnju, izvrsno držanje na putu  i izvanrednu udobnost: nezavisno Mekferson vešanje na prednjoj osovini i torziono vešanje u zadnjem delu. Ova dva tipa vešanja optimizovana su tako da smanje težinu vozila i na taj način doprinesu ekonomičnoj potrošnji goriva, bez uticaja na dinamično iskustvo vožnje.

Predstavjanje linije automobila na tržište Evrope, Bliskog istoka i Afrike, sledi prostu logiku: tri karoserije, tri paketa opreme, tri motora za tri različite vrste goriva i tri tipa prenosnih mehanizama. Konkretno, sedan, model sa petoro vrata i karavan biće u ponudi u verzijama Pop, Easy i Lounge, kao i sa Business varijantama, koje su namenjene za flotnu prodaju. Linija Euro 6 motora obuhvata dizel, benzinske i motore na dve vrste goriva (benzin/TNG), koji ciljaju u središte tržišnog segmenta sa motorima snage od 95 do 120 ks.  Prenosni mehanizam može biti manuelni, automatski sa duplim kvačilom i automatski sa pretvaračem obrtnog momenta, zavisno od motora. Potrošnja goriva je posebno niska, tako da ECO verzija emituje svega 89g CO2/km prema NEDC testovima.

U stilu karakterističnom za Fiat, nove jedinice u liniji modela Tipo izvedene su sa nizom pametnih rešenja od koristi svima koji se nalaze u vozilu.  To obuhvata veoma bogat paket standardne opreme i debi inovativnog sistema UconnectTM 7″ HD LIVE sa 7-inčnim displejom u boji osetljivim na dodir i kapacitivnim ekranom koji može da se koristi na isti način kao i tablet uređaj. Sve to  upotpunjeno je sistemima aktivne i pasivne bezbednosti.

160502_Fiat_Tipo-5-porte_01_slider3

Već od ranih faza razvoja, posebna pažnja posvećena je ukupnim operativnim troškovima (TCO), koji predstavljaju ključni faktor za klijente koji su fizička ili poslovna lica.  Vrednosti TCO, vodeće u klasi, postignute su zahvaljujući izuzetno niskoj potrošnji goriva u kombinaciji sa niskim troškovima održavanja, popravki i upotrebe.  Pored toga, zahvaljujući jednostavnom i linearnom asortimanu i sveobuhvatnoj standardnoj opremi, rezidualna vrednost vozila je dugoročno visoka. Spremna za izazove budućnosti, linija modela Tipo dizajnirana je u Italiji od strane centra Centro Stile, a razvijena u Turskoj u saradnji sa jednim od najvećih FCA centara za istraživanje i razvoj – Tofaş R&D, uz posvećen rad tima od preko 2.000 ljudi tokom razvojnog procesa koji je trajao tri godine. Tokom tog perioda, modeli su ukupno prešli 8,7 miliona kilometara u  okviru testiranja u ekstremnim vremenskim, putnim i visinskim uslovima kako bi bili spremni za prodaju u više od 50 zemalja područja Evrope, Bliskog istoka i Afrike. Krajnji rezultat je linija snažnih i pouzdanih automobila koja je proizvedena u jednoj od najboljih svetskih automobilskih fabrika, pogonu Tofaş u Bursi, koji je dobio zlatnu medalju u klasifikaciji World Class Manufacturing.