Fiat Panda Cross i Fiat Freemont Cross debituju u Ženevi

Fiat je odabrao pozornicu u Ženevi da premijerno predstavi modele Panda Cross i Freemont Cross, od kojih su oba na vrhu svojih kategorija. Ova dva nova modela nude ekskluzivnu, sveobuhvatnu opremu za bezbednost korisnika i maksimalnu sigurnost u vozilu u kombinaciji sa jedinstvenim i nezamenljivim stilom.

Novi Panda Cross
Novi Panda Cross je pokretno terensko vozilo kojim se lako upravlja u gradskoj vožnji ali ima duh i opremu karakterističnu za 4×4 terensko vozilo više kategorije, kao što je pokazano usvajanjem standarda i za „Torque on demand“ sistem menjača – koji se aktivira automatski po potrebi, tako da možete da se nosite sa svakom situacijom potpuno smireni – i sistem ESC (Elektronska kontrola stabilnosti) zajedno sa funkcijom ELD (elektronsko blokiranje diferencijala). Ovo pruža dodatnu pomoć tokom vožnje i kretanja na klizavom terenu.
Panda Cross nudi i selektor za ljubitelje terenske voženje tako da imaju mogućnost da na najbolji način iskoriste pogon na svim točkovima na osnovu uslova vožnje. „Terrain Control“ nudi vozaču detaljniji odabir između tri različita načina vožnje:

• AUTO – Automatska raspodela pogona između dve osovine u skladu sa prijanjanjem po površini puta.
• LOCK – Pogon na četiri točka je stalno aktivan za optimalnu terensku upotrebu, sa raspodelom obrtnog momenta između četiri točka, kočenjem točkova koji izgube prijanjanje (ili proklizavaju više nego ostali), prenoseći tako pogon na one sa najjačim prijanjanjem.
• HILL DESCENT – Za optimalno savlađivanje posebno strmih brda nizbrdo ili kada se spušta izuzetno neravnim putem.

Panda Cross 001

Svaki detalj na modelu Panda Cross dizajniran je tako da bude uočljiv i karakterističan, sa stilskim izrazom koji se tipično povezuje sa terenskim vozilom. Sve počinje sa prednjom stranom na kojoj se ističe novi izgled branika, koji se može pohvaliti velikom zaštitnom pločom satensko titanijumske boje sa dizajnom otvora koje dočaravaju Pandin karakteristični motiv kvadrata oblih ćoškova. Vučna kuka sa prepoznatljivim novim dizajnom u jarko crvenoj boji stavlja akcenat na njegov terenski karakter. Farovi su takođe potpuno novi, zahvaljujući prednjim svetlima i svetlima za maglu integrisanim sa držačem za logo na haubi, i prednjim svetlima za dnevnu vožnju sa LED tehnologijom, ugrađenim u zaštitnu ploču. Sa strane, ističu se određeni elementi, kao što su izraženi lukovi točkova, lajsne sa „Cross“ natpisom i nove krovne šipke koje obe preuzimaju finu obradu sa zaštitne ploče. 15-inčni točkovi od legure s ponosom nose V dizajn sa pet paoka i finu obradu od izglačanog metala. I zadnji kraj je okarakterisan novim branikom sa štitom za donji deo karoserije ispod vozila koji preuzima dizajn i finu obradu prednje zaštitne ploče, novim uglačanim farovima i hromiranim auspuhom. Gledano u celini, ovi detalji automobilu daju veoma sofisticiran izgled i momentalno stvaraju osećaj dinamike i pokretljivosti.
Nova Panda Cross garantuje prostran putnički odeljak, pogodnost pet vrata i velik modulatorski prostor, sve to sadržano samo u 370 centimetara. Pored toga, putnički odeljak nudi poseban kroj tkanine, kožom obloženi volan i ručku menjača i specifičan kroj za komandnu tablu. Od posebnog značaja u okviru standardne opreme su automatska kontrola klime, radio CD/MP3 sa Blue&Me™ sistemom sa kontrolama na volanu, posebni 15-inčni točkovi sa legurom, električni retrovizori na vratima, vozačko sedište sa podešavanjem visine i „All Seasons“ 185/65R15 gume.

Panda Cross 002
Ono što se ističe u bogatoj ponudi opreme dostupne na zahtev, jeste inovativna kontrola kočenja u gradskoj vožnji, sistem koji je dobio nagradu „Euro NCAP Advanced 2013“ i koji prepoznaje prisustvo drugih vozila ili prepreka ispred kola, kočeći automatski ukoliko vozač ne uspe da direktno interveniše da bi se izbegao sudar ili ublažile njegove posledice, aktivan za brzine do 30 km/h.
Dostupne su dve verzije motora, obe sa Start&Stop sistemom koje se mogu pohvaliti većim učinkom nego verzije na modelu Panda 4×4: 80 KS 1.3 MultiJet II turbodiesel i 90 KS 0.9 TwinAir Turbo pogon na benzin; ovaj drugi sa posebnim menjačem sa šest brzina sa skraćenom prvom brzinom. Pored toga, u poređenju sa modelom Panda 4×4 na kome je zasnovan, novi model nudi poboljšane performance. Sa svojim 24° prilaznim i 33° izlaznim uglom plus svojim velikim „All Seasons“ 185/65R15 gumama, Panda Cross osigurava učinak tokom terenske voženje koji uvek iznova iznenađuje i pruža posebnu udobnost tokom vožnje.
Prepoznatljiv izgled, kompaktnost i pokretljivost modela Panda Cross privući će pažnju kada putujete gradskim ulicama, i zarobiće srca onih koji vole avanturu i život na otvorenom zbog svog izvanrednog učinka pri terenskoj vožnji. Pritom se ne pominje prisustvo svih karakteristika dinamike i udobnosti koje mu omogućavaju da savlada duge i izazovne rute sa lakoćom, delimično zahvaljujući testiranim rasporedom ogibljenja: nezavisni Makferson sistem koji se nalazi napred, dok se sistem sa točkovima koji su međusobno povezani torziononm šipkom posebno razvijenom za pogon na sva četiri točka smatrao pogodnijim za zadnji deo.
Novi Panda Cross će biti na tržištu od jeseni na glavnim evropskim tržištima, a tom prilikom biće ponuđena troslojna narandžasta boja velikog udarnog opterećenja.

Novi Freemont Cross
Švajcarski salon biće počašćen i novim modelom Freemont Cross, vrhunski kombinovanim vozilom namenjenim javnosti širokog interesevovanja, koja je bacila oko na novi razvoj i koja traži najbolji balans između funkcionalnosti i dizajna. Posvećen svima onima koji vole da su u mogućnosti da sami izaberu svoj put, koja god da je razdaljina ili vremenski uslovi u pitanju koje treba savladati, Cross verzija odslikava slobodan duh kombinovanog vozila kompanije FIat. Freemont Cross karakteriše opasan, prepoznatljiv izgled zahvaljujući potpuno novim prednjim i zadnjim branicima sa detaljima u Platinum Chrome boji, prednjom sjajnocrnom ukrasnom maskom, 19-inčni Hyper Black točkovi sa pet paoka i ukrasni lim praga u Platinum Chrome boji. Crni ramovi na prednjim i zadnjim farovima daju modelu Freemont Cross odvažniji izgled, odražavajući spremnost za savladavanje bilo kakvog puta.

Freemont Cross 001
Fiat Freemont Cross nudi i ekskluzivni enterijer sa novim kožnim sedištima sa umecima od sportske mreže i svetlo sivim ardesian šavovima, unutrašnji fini radovi su u Liquid Graphite boji, sa standardnim osobinama kao što su 8.4-inčni Uconnect satelitski navigator sa ekranom osetljivim na dodir, bočna kamera za parkiranje i Premium Alpine audio sistem sa šest zvučnika, pojačalom od 368W i sabvuferom. I to nije sve: električno zagrejani i pokretni retrovizori na vratima, šest vazdušnih jastuka, osvetljeni držači za čaše, daljinsko otključavanje i kretanje bez ključa sa startnim dugmetom i audio kontrolama i kontrolama za regulisanje brzine na volanu.
Kupci modela Fiat Freemont mogu da menjaju enterijer po svojoj želji, zahvaljujući 32 konfiguracije sedišta i više od 20 odeljaka za skladištenje raspoređenih po celom odeljku za putnike, dosežući ukupan kapacitet od 140 litara, praktično ista zapremina prtljažnika kao u gradskom automobilu. Tovarna zapremina od približno 1,5 kubnih metara može se obezbediti spuštanjem drugog i trećeg reda sedišta.
Nova vrhunska verzija dostupna je sa 140 KS 2.0 MultiJet II motorom, ručnom menjačkom kutijom sa šest brzina i pogonom na prednjim točkovima, i 170 KS 2.0 MultiJet II, oba u 4×2 verziji sa ručnim menjačem i verzija sa aktivnim pogonom na svim točkovima udruženim sa automatskim menjačem sa šest brzina.

Freemont Cross 002
U više detalja, aktivni pogon na svim točkovima je tip „po zahtevu“, sa električnom kontrolnom jedinicom koja koristi senzore da izmeri prijanjanje sva četiri točka i odlučuje kada da prenese pogon na zadnje točkove. Elektronski sistem modulira prenos obrtnog momenta uz upotrebu ECC (elektronski kontrolisana spojnica) i radeći samo kada je neophodno time doprinoseći ograničenom trošenju goriva. Novi Freemont Cross biće dostupan na evropskim sajmovima od jeseni 2014.