Fiat 500 Zauvek mlad: Druga epizoda veb serije povodom 60 godina uspeha legendarnog Fiata sada onlajn

Na stranici www.500foreveryoung.fiatpress.com sada je moguće pogledati drugu epizodu  veb serije kojom se obeležava 60-godišnjica vanvremenske legende, modela Fiat 500. Nakon napuštanja Torina – u prvoj epizodi je prikazana reprodukcija studija gospodina Dantea Đakoze, gde je model 500 rođen – „mali“ Fiat dospeva u London 60-ih godina prošloga veka, tačnije na trg Pikadili.

Ovo fascinantno multimedijsko putovanje deo je šireg plana komunikacija, koji će obuhvatiti internet, radio i televiziju, kao i seriju inicijativa, uključujući obilazak najlepših trgova Evrope, sa ljubiteljima i kolekcionarima modela Fiat 500 iz prošlosti i sadašnjosti. Proizvod koji je ujedno istorija, umetnost i stil življenja: Fiat 500 je prešao dug put od 1957. godine, vršeći uticaj na modu, društvo i navike, pretvarajući se u globalnu legendu, sa gotovo 60 miliona prodatih primeraka do danas.

Na sajtu se nalaze fotografije još dve svetske filmske legende: Sofije Loren, dobitnice Oskara 1962. godine sa filmom „Ćoćara“ i reditelj Mikelanđelo Antonioni, koji je 1966. godine snimio film o „raskalašnom Londonu“, svoje remek delo „Uvećanje“ , za koje je dobio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. A tu je čak i filmska zvezda koja se zaljubila u Fiat 500: Džek Lemon. Prilikom snimanja filma „Avanti!“ iz 1972. godine, reditelja Bilija Vajldera, na ostrvu Iskija, on se zaljubio u drugu zvezdu filma, Fiat 500, naravno, i zatražio od producenta da mu dopusti da odveze ovaj automobil na svoje imanje u Beverli Hilsu, tako da je njegov honorar umanjen za cenu vozila.

Multimedijalno putovanje se nastavlja. Na početnoj strani, pored istorijskog modela Fiat 500, nalazi se nezaobilazna crvena londonska telefonska govornica, još jedna legenda kolektivnog pamćenja, kao demonstracija ubrzanog razvoja telekomunikacija tog vremena.

Potom ćete otkriti muzičku prodavnicu u kojoj je izložen televizor. Ako kliknete na TV uređaj, imaćete priliku da vidite dva video snimka iz arhive kompanije Fiat, a koji su snimljeni tokom šezdesetih i sedamdesetih. Nije teško zamisliti legendarni Fiat 500 među mladima Londona, koji se kreću između trga Pikadili i ulice Karnabi, slušajući „Bitlse“ i „Roling stonse“.

Istorijski Fiat 500 je sada kultni automobil za ljubitelje tog modela iz Engleske, koji su ujedno i vrhunski kolekcionari, spremni da urade mnogo toga kako bi došli u posed ovog vozila. Primer? 2015. godine, na aukciji kod Sobija se našao predivni Fiat 500 iz 1965. godine, po ceni od 17.920 funti, dok je specijalizovani britanski sajt „Classic Driver“ ponudio Fiat 500 iz 1959. godine za 40.000 funti: vozilo je prodato istog trenutka. Restaurirao ga je Grejem Hant, koji ima status živog božanstva kada je reč o svetu klasičnih automobila. Čak je i bivši britanski premijer Dejvid Kameron posedovao Fiat 500, koji je prodao za gotovo 23.000 evra. Zašto? Kako bi kupio drugi.

Fiat 500 je mnogo više od običnog automobila: za 60 godina postao je autentična pop legenda. Nakon Torina i Londona, veliki-mali automobil će preći na novu lokaciju radi snimanja treće epizode internet-serije, pripovedajući novu priču o vremenu kada je on bio glavni glumac.

Priča se nastavlja…