FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

FCA Srbija primenjuje najsavremenije sisteme za uštedu energije

12/05/2015 Off By admin@mobilpublic

Sistem za energetski menadžment koji je primenjen u kompaniji FCA Srbija, a kojim se prati kompletan tok energije u fabrici, odnosno tok energenata u procesu proizvodnje, analiziran je kao najbolji slučaj („best case“) primene Siemens-ovih tehnologija na ovom polju, na konferenciji „Energetska efikasnost“ u organizaciji kompanije FCA Srbija d.o.o. Kragujevac i Siemens d.o.o. Beograd._KOC5724

Primenom ovog sistema u kompaniji FCA Srbija zabeležene su značajne uštede energije i smanjenje emisije ugljen dioksida u ovoj kompaniji, koje su takođe prikazane na ovoj konferenciji.

Ovaj sistem razvijen je u saradnji Siemens i FCA Srbija sektora za upravljanje energijom i energetsku efikasnost, na bazi Siemens tehnologije, a prema specifičnim potrebama FCA Srbija energetskog sistema.

 „Ovaj sistem je veoma značajan jer je jedinstven u celom regionu po svojoj složenosti i mogućnostima primene, a po prvi put je primenjen sistem za automatsko usklađivanje rada postrojenja za proizvodnju energenata i u potpunosti je usklađen sa stvarnim potrebama potrošača,“ rečeno je u kompaniji FCA Srbija.IMG_0612

Satnim izveštavanjem, sistem omogućava stalnu kontrolu potrošnje energenata i energetske efikasnosti kompanije. Ovakvim sistemom kompletno se prati tok energije na više nivoa, vrši se monitoring količine i kvaliteta proizvedenih energenata potrebnih za proces proizvodnje, njihova potrošnja za svaku proizvodnu celinu, kao i na nivou procesnih linija.

FCA Srbija i Siemens, kao društveno odgovorne kompanije posvećene unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, sagledaće mogućnost da i u saradnji sa Fakultetom Inženjerskih Nauka iz Kragujevca dodatno unaprede sistem za upravljanje energijom i razmotriti kako bi se primenom ovakvog sistema, kao što je u FCA Srbija, u drugim kompanijama, mogla smanjiti potrošnja energenata i povećala briga o zaštiti životne sredine u regionu.