19/05/2024

FANTASTIČNI BORKOVIĆ ŽRTVA NEZAPAMĆENE NEPRAVDE NA TAJLANDU

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u nedelju učestvuje u trkama osmog vikenda TCR Svetskog šampionata, koje se voze u tajlandskom Buriramu. Borković će u prvoj trci startovati sa 12, a u drugoj sa 13. pozicije, što je posledica nezapamćenog nepravde koja se odigrala na subotnjim kvalifikacijama.

Vozač Alfa Romeo Đulijete TCR s brojem 62 NIS PETROL TIMA uz podršku gruzijskog tima “GE Force” i italijanskog “Romeo Ferraris”, na subotnjim kvalifikacijama već u prvom krugu ostvario je najbolje vreme.

Samo što je ušao u sledeći krug, Borkoviću je pukla zadnja guma zbog čega je prednjim krajem udario barijeru. Tako je polomio prednje vešanje i automobil je bio onesposobljen da nastavi, ali i da se doveze do boksa. Redari su njegov auto dovezli do boksa gde je na vreme popravljen kako bi nastupio u drugom, odlučujućem delu kvalifikacija.

I umesto da napadne pol poziciju i dođe do novih bodova u šampionatu, Borković je morao da ostatak kvalifikacija prati iz boksa jer mu je protiv svih pravila TCR onemogućeno da se takmiči. Navodni razlog za ovakvu sramnu odluku je taj što Borković nije sam dovezao auto do boksa, već je imao pomoć?!

Po pravilima, Borković nije mogao da nastavi vožnju uprvom delu kvalifikacija, ali mu ta ista pravila nisu predstavljala smetnju za drugi deo. Ne samo što mu je onemogućeno da se bori za pol-poziciju, Borkoviću je i plasman dodeljen mimo svake logike.

Nakon što je diskvalifikovan za drugi deo kvalifikacija pojavila se mogućnost da Borković startuje u nedelju sa začelja. Posle tumačenja pravila odbijeno je i da se primeni načelo kombinovanog vremena, što bi značilo da na prvoj trci startuje sa devete, a na drugoj sa druge pozicije. Na kraju solomonskim rešenjem odlučeno je da se Borkoviću dodeli 13. mesto.  Takođe, zbunjujuće je kako je Morbideli protiv svih pravila uzeo poziciju Borkoviću i sa 13. mesta ušao u drugi deo kvalifikacija.

“Moram da priznam da mi je sve ovo pomalo smešno, ali ne želim da se opterećujem stvarima koje mi se događaju ove sezone. Nijednom vozaču niti tim menadžeru nije jasno šta mi se dogodilo. Znam da sam u Tajlandu vozio fantastično, imao četvrto vreme na prvom slobodnom treningu, najbolje na drugom, a da sam u kvalifikacijama bio brži od ostalih’ i to sa nezagrejanim gumama. Želim da u nedelju na trkama napravim šou jer je to moj stil i nadam se dobroj vožnji. To će biti i način da se odužim prijateljima, timu, sponzorima i navijačima iz Srbije i celog sveta, koji su uvek uz mene”, poručio je Borković posle kvalifikacija.

Uprkos ovakvoj situaciji bez presedana, Dušan Borković je još jednom potvrdio da je istinski predstavnik svetske automobilske elite. Duca je ostao pozitivan uprkos neverovatnim pritiscima i psihološkim igrama koje ga prate tokom čitave sezone. Dve pobede u dosadašnjem toku šampionata i izvanredni rezultati sa Alfom koje gotovo niko nije očekivao najbolji su pokazatelj koliko je učinio za sebe i Srbiju u ovoj sezoni.

Prva trka biće vožena u nedelju ujutru u 9.30 po našem vremenu (snimak na RTS 2 od 10.20), a druga u 11.05 uz direktan prenos na RTS 2. Kao i tokom prethodnih sedam vikenda Svetskog TCR šampionata, Borković i njegov tim na najlepši način reprezentuju zemlju iz koje dolaze. Tako je i na dalekom Istoku u Tajlandu, na stazi Buriram vidno istaknut baner Invest in Serbia.

Dušan Borković posle sedam TCR vikenda ima 82 boda i zauzima sedmo mesto u generalnom plasmanu.