Evropsku nagradu za inovacije dobio tvorac ESP sistema

Evropsku nagradu za inovacije dobio tvorac ESP sistema

21/07/2016 Off By admin@mobilpublic

Početkom jula, u Lisabonu, Anton van Zanten primio je Evropsku nagradu za inovacije za 2016. godinu za pronalazak elektronskog programa stabilnosti „ESP“. Nagrada koju dodeljuje Evropska kancelarija za patente (EPO), mu je dodeljena u kategoriji „Životno delo”. U karijeri dugoj preko 25 godina ovaj Holanđanin je kao šef istraživačke grupe kompanije Bosch, zajedno sa 35 članova svog tima, razvio sistem protiv proklizavanja.

Anton van Zanten, winner of the European Inventor Award 2016 in the category "Lifetime Achievement" at the award ceremony in Lisbon on 9 June

Anton van Zanten, winner of the European Inventor Award 2016 in the category “Lifetime Achievement” at the award ceremony in Lisbon on 9 June

Sistem je prvi put, kao standardna oprema, ugrađen u Mercedes-Benz S600 1995. godine. „Anton van Zanten i njegove kolege inženjeri su anđeli čuvari mnogih vozača”, izjavio je dr Volkmar Dener, predsednik upravnog odbora firme Robert Bosch GmbH, hvaleći ne samo dobitnika nagrade, već i trud celog tima koji stoji iza ove inovacije. „Pronalazak sistema ESP je jedan od najboljih pokazatelja našeg slogana „Tehnologija za život” u praksi”, rekao je generalni direktor kompanije Bosch. Samo u Evropi, ESP sistem je do danas spasio više od 8.500 života i sprečio više od četvrt miliona saobraćajnih nezgoda. Zbog toga je zaštita od proklizavanja, odmah nakon sigurnosnog pojasa, najvažniji sistem sigurnosti vozila, važniji čak i od vazdušnog jastuka.

ESP postaje standardna oprema u sve većem broju zemalja

Uz pomoć pametnih senzora, ESP 25 puta u sekundi uporedi da li se automobil zaista kreće u pravcu u kom ga vozač usmerava. Ako se izmerene vrednosti ne podudaraju, aktivira se sistem protiv proklizavanja koji prvo smanjuje obrtni moment motora. Ako to nije dovoljno, dodatno se aktiviraju kočnice pojedinih točkova, čime se stvara protivsila koja je potrebna da bi se zadržao smer vozila. Kada bi sva vozila bila opremljena sistemom protiv proklizavanja, sprečilo bi se do 80 posto svih nezgoda izazvanih proklizavanjem. Od 1. novembra 2014. godine ESP sistem je obavezan u zemljama Evropske unije, za sve novoregistrovane automobile i laka komercijalna vozila težine do 3,5 tona. Osim u EU, sistem protiv proklizavanja je takođe obavezan u Australiji, Kanadi, Izraelu, Novom Zelandu, Rusiji, Južnoj Koreji, Japanu, Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Širom sveta 64 odsto svih novih vozila je opremljeno ESP sistemom. Bosch je do danas proizveo više od 150 miliona jedinica ESP sistema.

Anton van Zanten (Netherlands), nominated for the European Inventor Award 2016 in the Lifetime Achievement category

Anton van Zanten (Netherlands), nominated for the European Inventor Award 2016 in the Lifetime Achievement category

Karijera upotpunjena brojnim pronalascima i nagradama

Pronalaskom elektronskog programa stabilnosti, Anton van Zanten i njegov razvojni tim učinili su više od samog postavljanja temelja većoj sigurnosti na putu. Ovaj sistem je takođe i osnova za današnje sisteme pomoći vozaču i autonomnu vožnju. Veća automatizacija predstavlja priliku za dodatno smanjenje stopa nezgoda, i to za gotovo jednu trećinu samo u Nemačkoj. ESP je najveći uspeh Antona van Zantena, ali to nikako nije njegovo jedino dostignuće. Ovaj sedamdesetpetogodišnjak je otelotvorenje pravog inovatora. Tokom svoje karijere inženjera u automobilskoj industriji bio je odgovorna osoba za skoro 180 patentiranih linija proizvoda. Osim ESP sistema, među njegovim pronalascima su i elektronski sistem za izbegavanje prevrtanja, kao i ublažavanje naginjanja prikolice. Anton van Zanten je otišao u aktivnu penziju 2003. godine, a danas i dalje predaje o sistemima vozila na univerzitetima i radi kao savetnik za automobilske kompanije. Za svoj doprinos automobilskoj sigurnosti, Anton van Zanten je već primio brojne nagrade. Međutim, Evropska nagrada za inovacije koja odaje priznanje njegovom životnom delu od posebnog je značaja.

Jedanaesto izdanje Evropske nagrade za inovacije u pet kategorija

Evropska nagrada za inovacije dodeljuje se od 2006. godine. Time „EPO“ odaje priznanje istraživačima, naučnicima, tehnolozima i pronalazačima čije inovacije patentira sam EPO i koji su ostvarili značajan doprinos naučnom, tehnološkom i društvenom napretku. Posebno je neobično što inovatore za nagradu može nominovati bilo ko. Od skoro 400 nominovanih iz ukupno 13 zemalja u 2016. godini nezavisan međunarodni žiri je odabrao 15 finalista. Komisija je takođe odlučila o pobednicima pet sledećih kategorija: „Industrija“, „Mala i srednja preduzeća“, „Istraživanje“, „Neevropske zemlje“ i „Životno delo“. Dobitnici Evropske nagrade za inovacije osvajaju trofej u obliku jedra, kao simbol otkrića i ljudske domišljatosti. Trofej je svake godine napravljen od novih materijala.