Kia Motors je razotkrila pozadinu nastanka novog urbanog krosovera Kia XCeed. Ovo je najnoviji model, koji će se pridružiti Ceedovoj gami, koju čine 5-vratni hečbek, karavanski Sportswagon i shooting brake ProCeed.

Gregori Gijom, potpredsednik dizajna u Kia Motors Europe, bio je glavni pri dizajniranju porodice Ceed, koja je između ostalog doživela ukidanje trovratnog pro_cee’da. “Tokom procesa stvaranja novog ProCeeda saznali smo da će nastati i četvrta varijanta karoserije Ceeda. To je postao Kia XCeed,” kaže Gijom. “Lepota projekta je bila u tome da na početku nismo nameravali da stvorimo krosover.”

Sportska, urbana alternativa tradicionalnim sportskim terencima Novi Kia XCeed svojim stilom i modernim dizajnom predstavlja sportsku alternativu tradicionalnim sportskim terencima. Novi model, koji pruža sportskiji izgled od viših konkurenata, nudi nešto drugačije od ostalih modela iz porodice Ceed. Jedini deo karoserije, koji su dizajneri preuzeli od 5-vratnog brata su prednja vrata.

XCeed ima siluetu koja izgleda pomerena unazad i dinamičan zadnji kraj, skoro kupeovski, koji se dobro slaže sa relativno dugim poklopcem motora. Dok je međuosovinsko rastojanje isto kao kod ostalih Ceedova (2.650 mm) prednji prepust XCeeda je u odnosu na 5-vratni hečbek duži za 25 mm (905 mm), a zadnji za 60 mm (840 mm). Spuštajuća linija zadnjeg kraja, koja podseća na fastback modele, kao i visok gornji deo prtljažnih vrata postavljen 60 mm više nego kod 5-vratnog Ceeda naglašavaju estetiku krosovera. Vozilo svojom visinom i karoserijom predstavlja i robustan stav, koji privlači kupce drugih sportskih terenaca iz Kijine ponude. XCeedov klirens iznosi 174 mm na 16-inčnim odn. 184 mm na 18-inčnim felnama što je 42 mm više nego kod 5-vratnog Ceeda. Ivice blatobrana i bočnih lajsni kao i krovni nosači srebrne boje pružaju vozilu moćniji, SUV-ovski izgled, koji dodatno naglašavaju detalji na zadnjem braniku srebrne boje.

Jednak pristup kreatori su koristili i kod razvoja XCeedove kabine. Novi model je sačuvao sličan koncept kabine kao i ostali modeli iz Ceedove ponude, što znači da je centralna konzola usmerena ka vozaču.

Kao i kod ostalih Ceedova na centralnoj konzoli odskače infotainment sistem sa ekranom na dodir, dok su na donjem delu instrument ploče brojni dugmići osetljivi na dodir, brojači i prekidači za upravljanje audio sistemom, grejanjem i ventilacijom. Ovi prekidači, ergonomski izgledom i funkcionalnošću, dizajnirani su kako bi vozačima pružali brzu promenu ambijenta u kabini bez skretanja pogleda sa puta duže nego što bi trebalo.

Uz novi XCeed, Kia predstavlja i potpuno digitalnu instrument tablu, sa 12,3-inčnim ekranom. Druga novost u porodici Ceed je Kijin novi UVO Connect infotainment i navigacioni sistem sa 10,25-inčnim ekranom.

Boje takođe igraju važnu ulogu kod dizajna XCeeda. Nudi se 12 različitih boja karoserije. Novost je žuta boja (Quantum Yellow), koja je isključivo namenjena novom krosoveru.

Kia XCeed – dizajniran, razvijen i proizveden u Evropi, stiže u salone širom Evrope u jesen 2019. godine.